Rotterdam,
21
april
2022
|
11:17
Europe/Amsterdam

Samen dineren voor een betere wereld

Nahied Rezwani

Een geslaagde cross-over levert meer op dan de som der delen. Daarom praten tijdens het Diner Pensant op 11 mei onderzoekers, docenten en ondernemers over de noodzaak en mogelijkheden van een duurzame voedselproductie. Dat is hard nodig, want de wereld moet ook na ons nog genoeg kunnen eten.

Het praatje van Diederik Samson tijdens het afscheid van onze collega Pieter van der Hoeven op vrijdag 8 april raakte me. Hij was vroeger Kamerlid en fractieleider van de PvdA, maar doet nu iets totaal anders. Net als ik. Ook ik was actief in de politiek. Politiek is enorm interessant, maar ook heel kwetsbaar: je leven kan ieder moment veranderen. Daar moet je tegen kunnen. Ik koos uiteindelijk voor een ander, zekerder pad.

Die kwetsbaarheid zag ik terug bij Diederik Samson die moest opstappen als partijleider. Ik vond het mooi om te zien dat hij nu als milieudeskundige heel zinvol werk doet. Werk dat mensen bewust maakt van de uitdagingen waar de wereld nu voor staat. Net als waar wij onze studenten op voorbereiden. 

Stop met opmaken wat moeder natuur ons biedt
Een van die uitdagingen is de uitputting van de aarde. Het is de hoogste tijd om te stoppen alles op te eten wat moeder natuur ons biedt. Zij is er ook voor de generaties na ons. Energietransitie, duurzaamheid, klimaatneutraal ondernemen; het is allemaal broodnodig om de aarde niet verder uit te putten. Helaas zie ik daar in het dagelijks leven nog weinig van terug.

Nahied Rezwani

Duurzaam produceren vraagt geduld
Een duurzame wereld begint bij duurzaam produceren. Dat vergt heel veel investering en geduld, omdat het niet direct winst oplevert. De levensloop van duurzame producten is namelijk veel langer dan van een wegwerpartikel door hergebruik en vernieuwing. Soms worden deze producten zelfs niet verkocht, maar aan verschillende klanten verhuurd, zoals auto’s, keukens of swapfietsen. Kortom, bij duurzame producten duurt het langer voordat je je geld eruit hebt. Dat is voor veel ondernemers niet erg aantrekkelijk.

Nu zaaien, later oogsten
Binnen Hogeschool Inholland dragen wij bij aan een betere toekomst door in ons onderwijs en onderzoek te focussen op duurzaamheid en de noodzaak van een circulaire economie. Van onze studenten moeten we het straks hebben. Als zij het nut ervan inzien én weten hoe ze het moeten aanpakken, gaat de toekomst er anders uitzien. Nu zaaien om later te kunnen oogsten.

Dat doen we in álle opleidingen, want de oogst wordt helemaal rijk als je verschillende disciplines samenvoegt. Daarom nemen we ook het beroepenveld bewust mee in onze missie. Een geslaagde cross-over levert meer op dan de som der delen. Aandacht voor duurzaamheid in onderwijs + in onderzoek + in de beroepspraktijk = een toekomstbestendige wereld….

Diner pensant
Onze domeinen Agri Food & Life Sciences en Business, Finance & Law werken nauw samen op het terrein van het voedselvraagstuk. De agrifood-sector heeft niet alleen behoefte aan kennis over duurzame voeding maar ook aan financieel-economische knowhow om de productie daarvan haalbaar te maken. Op 11 mei organiseren wij een Diner Pensant voor onze relaties binnen het werkveld. Onder het genot van een gezamenlijke maaltijd praten onderzoekers, docenten, ondernemers en ketenpartners met elkaar over circulair produceren en investeren: efficiënt, met minder verspilling en meer rendement.

Ik heb veel zin in dat diner, omdat we zo in een fijne setting belangrijke thema’s kunnen bespreken. Als een paar partners zich aan ons binden om onze studenten mede te begeleiden, is de avond voor mij geslaagd. En komt een duurzame toekomst weer een stapje dichterbij.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.