Rotterdam,
12
januari
2022
|
08:36
Europe/Amsterdam

Schommels vergroten veiligheidsgevoel in Zuiderpark

Expositie IVK-studenten

Een kinderroute met paddenstoelen langs het pad, schommelend je telefoon opladen en aantrekkelijke selfiespots; het zijn ideeën om de veiligheidsbeleving van het Zuiderpark te vergroten. Op 10 januari presenteerden 54 vierdejaars studenten Integrale Veiligheidskunde van Hogeschool Inholland Rotterdam en vijf TU Delft-studenten hun plan in een expositie. 

Met onder andere maquettes en computeranimaties veranderde de Plaza van Inholland Rotterdam in een expositieruimte. Daar lieten de studenten zien aan opdrachtgever gemeente Rotterdam hoe zij bezoekers van het Zuiderpark een groter gevoel van veiligheid willen geven. 

Zoals IVK-student Kevin Nascimento Cruz: “Voor ons was deze creatieve manier van werken heel nieuw. We hebben met een grote groep studenten echt in de praktijk gebracht waar we voor gestudeerd hebben. Vooral de verbindingen die we hebben opgedaan met de TU-studenten- en docenten, de gemeente en de wijkagent maakt dit een leuk project. De twee key-woorden voor dit project waren creatief en verbinding.”

Zijn collegastudent Maryam M'Khitef zegt: “Dit project voelde voor ons heel serieus, alsof we echt verschil aan het maken waren. Vooral omdat we ook een product hebben opgeleverd waar de gemeente iets aan heeft. Dat vond ik ook wel het leukste van dit project, dat ik er het gevoel van kreeg dat ik wat aan de samenleving heb toegevoegd. Dus dit was wel een kijkje in het echte werkveld."

Meer mensen = meer veiligheidsgevoel 
Volgens Krista Schram, associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid, verbetert de veiligheidsbeleving door te zorgen voor een grotere diversiteit aan publiek in het park. Dus hoe meer verschillende mensen het park bezoeken, hoe hoger het gevoel van veiligheid. 

Paddestoelen wijzen de weg 
Krista Schram deed met collega’s het onderzoek ‘Veiligheidsbeleving in het Zuiderpark’ vanuit het lectoraat Publiek Vertrouwen in Veiligheid. Die kennis was de basis voor de ideeën van de Inholland-studenten met afstudeerrichting Stad en Veiligheid. Vanwege de grootte en het gebrek aan routing in het Zuiderpark bedachten zij een aantal wandelroutes, zoals een kinderroute met genummerde paddenstoelen langs het pad. Die wijzen niet alleen de weg, maar helpen je in geval van nood ook makkelijker te benoemen waar je je in het park bevindt. 

Telefoon opladen op de schommel 
Een andere groep studenten bedacht schommels die energie opwekken. Daar kunnen bezoekers door te schommelen ook ter plekke hun telefoon mee opladen. Nog een ander idee is het vergroten van informeel toezicht met ‘park rangers’. Dat zijn bijvoorbeeld gepensioneerden veteranen die het gevoel van veiligheid vergroten. Deze interventie wordt al met succes ingezet in Roosendaal. 

Selfiespots voor Instagram 
Tot slot kwamen studenten met toffe ‘selfiespots’ in het park om de beeldvorming van het Zuiderpark te verbeteren. Volgens Krista is de berichtgeving over het park eenzijdig en negatief. Door op de route Instagramwalls te creëren die gekoppeld zijn aan de hashtag #Zuiderpark010 worden bezoekers uitgenodigd om selfies te maken en te posten. Die zouden de positieve kant van het park benadrukken. 

Enthousiast om ideeën uit te voeren 
Volgens de associate lector is de gemeente Rotterdam enthousiast over de ideeën. “Ze willen dusdanig iets veranderen om de veiligheidsbeleving in het Zuiderpark te bevorderen, want het is een park waar omliggende bewoners vaak en graag komen.” De gemeente gaat met interne en externe partijen in gesprek over de mogelijkheden om plannen uit te voeren. 

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Niels
12
January
2022
Leuk!
Goof de Vor
12
January
2022
Mooi dat de kennis in de praktijk is uitgezet. Iemand leerde mij ooit "beleid is wat je ziet". Dan is het ook mooi dat kennis wordt toegepast in de praktijk. Dan verandert en verbetert er echt iets. Veel succes voor iedereen !

Goof De Vor