Studenten en onderzoekers Hogeschool Inholland naar Parijs
Europees project leert toekomstige professionals (media)wijs omgaan met data

Wat houdt de klimaatverandering in? Welke verhalen over corona kloppen nu eigenlijk? Hoe zit het echt met de vluchtelingencrisis? Als professional is het belangrijk om feit van fictie te onderscheiden, of je nu actief bent binnen of buiten de media. Het project MediaNumeric brengt studenten van verschillende Europese landen bijeen om op basis van data beter onderbouwde verhalen te kunnen vertellen. Vrijdag 18 februari reizen twee studenten en twee onderzoekers van Inholland af naar Parijs voor de eerste pilot.
Susannah Montgemery is een van de onderzoekers die zich mag opmaken voor de reis naar Parijs. Ze is naast docent International Creative Business bij Hogeschool Inholland Den Haag onder meer onderzoeker en programmamanager bij het Sustainable Media Lab. Volgens Susannah is het belangrijk dat professionals beseffen wat de invloed van data en digitalisering is op informatievoorziening. “Data beïnvloeden de besluitvorming van mensen en organisaties. Je moet als professional dus weten of je die data kunt vertrouwen.”
Data beïnvloeden de besluitvorming van mensen en organisaties. Je moet als professional dus weten of je die data kunt vertrouwen.
Verhalen op basis van data
Het project MediaNumeric speelt in op de toenemende invloed van data en digitalisering op het medialandschap. Denk aan het afnemend vertrouwen in de gevestigde media, veranderend gebruikersgedrag en de manier waarop bijvoorbeeld artificiële intelligentie bepaalt welke berichten mensen te lezen krijgen. “Bij MediaNumeric leren studenten van verschillende Europese landen hoe ze data zoeken, verzamelen en gebruiken en hoe ze daardoor betere verhalen kunnen vertellen en desinformatie kunnen ontkrachten.” In Parijs treedt Susannah op als coach. “Ik begeleid studenten bij een casus rond de vluchtelingencrisis. Hoe doen ze aan factchecking, met welke instrumenten kun je datagestuurde verhalen vertellen.”
Feiten leren checken
Een van de deelnemende studenten is Nina van Acker, vierdejaarsstudent International Creative Business bij Hogeschool Inholland Haarlem. “Mijn afstudeerscriptie zal gaan over nepnieuws in sociale media. Ik zie hoe dit mij en mijn vrienden kan beïnvloeden. Hoe mensen zich bijvoorbeeld laten leiden door een verhaal dat vaccins tegen corona je onvruchtbaar zouden maken. Dit project sluit heel mooi aan op dit onderwerp en het is fijn om te leren hoe je bijvoorbeeld feiten kunt checken.”

Op de valreep naar het buitenland
Nina ziet uit naar de pilot in Parijs. “Het is leuk dat dit na al die coronamaatregelen weer kan en ik op de valreep naar het buitenland ga. Het project is gericht op jonge mensen. Ik wil tussendoor enkele van hen interviewen voor mijn scriptie over hoe zij omgaan met desinformatie.”
Kritisch, geïnformeerd en betrokken
Volgens Susannah maakt MediaNumeric van de deelnemende studenten kritischere denkers. “De casussen die we in Parijs aan ze voorleggen, zullen hopelijk hun ogen openen. Na afloop presenteren ze hun verhaal gebaseerd op data. Deze manier van werken helpt hen een kritische houding aan te nemen en een geïnformeerd en betrokken professional te worden. Leerzaam is ook dat ze studenten van andere landen tegenkomen waardoor ze complexe vraagstukken zoals de vluchtelingencrisis vanuit verschillende perspectieven leren bekijken.”
Het is fijn om te leren hoe je feiten kunt checken. Dit project sluit goed aan op mijn afstudeerscriptie.
Nieuw onderwijsmateriaal
Niet alleen de deelnemende studenten worden kritisch denkende professionals. “Het doel van MediaNumeric is om onderwijsmateriaal te ontwikkelen zoals workshops en masterclasses voor studenten van het domein Creative Business. Daar leren ze vaardigheden om om te gaan met data, iets dat eigenlijk voor alle studenten nuttig is, ook buiten ons domein.”
Tweede pilot bij Inholland
MediaNumeric wordt gefinancierd door de Europese Commissie via het Erasmus+ programma. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is penvoerder binnen een samenwerking van het hoger onderwijs, de industrie en audiovisuele archieven uit vier EU-lidstaten: Nederland, Polen, Frankrijk en Estland. Naast Susannah en de studenten zijn ook Joke Hermes, lector Media, Cultuur en Burgerschap, en Natalia Berger, senior onderzoeker en docent bij het domein Creative Business betrokken. Later dit jaar organiseert Inholland de tweede pilot van MediaNumeric. Studenten kunnen zich daarvoor inschrijven, meer informatie volgt!