Haarlem,
27
mei
2021
|
08:30
Europe/Amsterdam

Studenten Sportkunde volgen internationale lifestyle-module

Online module Sportkunde in meerdere opzichten grensverleggend

De opleiding Sportkunde van Inholland Haarlem ontwikkelde de Physical Activity and Lifestyle (PAL)-module, omdat de uitwisselingen van studenten binnen Europa vanwege het coronavirus niet doorgingen. Een online programma over actuele en relevante leefstijlgerelateerde onderwerpen, met gastdocenten uit vijf Europese landen. Veertig internationale studenten namen deel, daarnaast volgden zo’n dertig ‘losse’ studenten en docenten het aanbod. De module werd zo succesvol ontvangen dat het volgend jaar als Blended Intensive Programme (Erasmus+) wordt aangeboden.

Afke Kerkstra is coördinator van het Europese PAL-netwerk. Samen met Kris Zwemmer, docent Sportkunde, werkt zij aan de internationalisering van de opleiding Sportkunde van Inholland Haarlem. Afke Kerkstra: "We wilden vooral de studenten die nu door corona een Erasmus-exchange hebben misgelopen iets bieden om toch een internationale ervaring op te doen. En in deze tijd, waarin leefstijlgerelateerde gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes type 2 en andere aandoeningen mensen kwetsbaar maken voor bijvoorbeeld het COVID-19-virus, is de rol van een PAL-professional actueler dan ooit."

Doel en opzet
Samen met het Europese netwerk bedachten ze de internationale module Physical Activity and Lifestyle, bestaande uit drie online sessies met steeds twee inhoudelijke ‘lectures’ en een teamworksessie. Gastdocenten uit Portugal, Litouwen, Noorwegen, Tsjechië en Nederland hielden colleges over gezondeleefstijlthema’s, zoals physical activity, stress reduction en body composition & nutrition. In kleine teams werkten studenten aan een gezamenlijke casus: een interventieplan opzetten voor een Sloveense vrouwelijke militair met astma. De module werd in drie weken afgerond. Afke: "We hadden wel tien weken kunnen vullen, zo interessant zijn de onderwerpen, maar we hebben echt geprobeerd een compacte cursus te maken. Met de bedoeling om iedereen nieuwe ideeën en energie te geven, en afgaande op de feedback is dat goed gelukt!"

Rustig doorademen
Kris Zwemmer gaf in de sessie over stressreductie het college Breathing and the Nervous System. "Hoewel het zenuwstelsel autonoom is, kan je er met ademhalings- en ontspanningsoefeningen wel degelijk invloed op uitoefenen. En daarmee op de mate van rust of stress in het lichaam. Heb je het over leefstijl, dan zou ik zeggen: begin met de ademhaling en kijk daarna pas naar andere factoren. Want je kunt nog zo gezond eten en voldoende bewegen, maar is je ademhaling niet goed, dan heeft dit invloed op je slaapkwaliteit en daarmee op je herstel. Voelen waar de ademhaling zit, creëert een bewustzijn en daar kan je vervolgens naar handelen. En zeker in deze tijd, waarin prestaties en stress om voorrang strijden, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden."

Meerwaarde om met internationale studenten aan een casus te werken, is dat je veel van elkaar meekrijgt. Bij opleidingen in het buitenland leren ze net weer andere dingen met verschillende inzichten. Echt superinteressant!
Nick Huijgens, student Sportkunde

Internationale samenwerking
Studenten van verschillende nationaliteiten werkten samen aan de gegeven casus. Nick Huijgens, tweedejaarsstudent Sportkunde, vormde een team met een student uit Litouwen, Noorwegen en Slowakije (maar studerend in Tsjechië). "Voor niemand is Engels de moedertaal, dus je vraagt elkaar steeds om iets even te herhalen of nog eens uit te leggen. Maar over het algemeen kwamen we er goed uit.
Meerwaarde om met internationale studenten aan een casus te werken, is dat je veel van elkaar meekrijgt. Bij opleidingen in het buitenland leren ze net weer andere dingen met verschillende inzichten. Echt superinteressant! Ook lagen we regelmatig in een deuk vanwege gekke (cultuur)verschillen, bijvoorbeeld omdat in Litouwen iets net hip is wat hier al jaren echt niet meer kan. Als we volgend jaar weer internationaal mogen wil ik voor mijn studie naar Tsjechië en in mijn groepje zat toevallig iemand die daar studeert. Zij heeft mij buiten de lessen om uitgebreid verteld wat ik allemaal kan verwachten."

Creatief en flexibel
Wat Nick betreft had de module zeker niet korter gemogen. "Leefstijlcoaching vind ik het leukste onderdeel van de opleiding, maar dit was sowieso voor iedereen interessante informatie. Ik zou zo weer meedoen!" Docent Kris vindt de module in meerdere opzichten grensverleggend. Niet alleen krijgen de studenten uitdagende actuele thema’s aangereikt, maar ook komen ze in aanraking met andere achtergronden en denkwijzen.

Afke: "Ik ben trots dat we met de netwerkpartners in korte tijd op flexibele en creatieve manier iets hebben neergezet, dat zo goed bevallen is dat het een blijvend onderdeel wordt van het Erasmusprogramma. Dat we dus ook in een veranderende tijd toch met elkaar tot iets moois kunnen komen, dat zoveel energie heeft gegeven, dat is voor mij misschien wel het belangrijkste."

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.