Delft,
22
maart
2019
|
13:00
Europe/Amsterdam

Symposium HiTech Tuinbouw 2030

Over techniek, e-commerce en drones in de kas

Vierdejaarsstudenten Tuinbouw & Agribusiness organiseren jaarlijks een symposium over vraagstukken die spelen in het werkveld. Tijdens het symposium HiTech Tuinbouw 2030 op 14 maart jongstleden bij Inholland Delft ging het over de techniek en technologische ontwikkelingen waar telers veel baat bij hebben.

Klaas van Egmond, teeltengineer bij Delphy, vertelde over de opgedane kennis en ervaring tijdens door de Wageningen Universiteit (WUR) georganiseerde Worldwide Autonomous Greenhouse Challenge van vorig jaar. Vanuit verschillende gebieden in de wereld is geëxperimenteerd met komkommerteelt op afstand, namelijk een proefkas van de WUR in Bleiswijk. Het hele teeltproces gebeurde met behulp van door de deelnemende teams zelf ontwikkelde kunstmatige intelligentie, sensoren en camera's.

Tijdens de challenge was Klaas captain van The Croperators, een team bestaande uit medewerkers van Delphy, Agro Energy, Inholland en TU Delft studenten. Volgens hem is het goed mogelijk om een teelt autonoom te sturen en zegt: “Bij het autonoom telen wordt er gewerkt met een zelflerend computerprogramma. Dit werkt prima, al heeft de computer soms moeite met het maken van de juiste keuze in nieuwe situaties. Hierdoor blijft – zeker in het begin – de aanwezigheid van mensen nodig, zodat tijdig bijgestuurd kan worden als de computer verkeerde keuzes maakt bij het instellen van het kasklimaat.”

Van Egmond ziet het autonoom telen vooralsnog als extra ondersteuning voor de teler, die handvatten aanreikt bij het kiezen van de juiste klimaatinstellingen. Voor bedrijven in het buitenland, die moeite hebben met het vinden van een goede teeltengineer, biedt het autonoom telen vooral kansen omdat een groot deel van de klimaatregeling kan op afstand gebeuren.

E-commerce
Rob Helderman en Suzanne Moor van Royal Brinkman namen de aanwezigen mee in de ontwikkelingen van de e-commerce. Waar  e-commerce enkele jaren geleden nog een ondergeschoven kindje was, is het nu een volwaardige afdeling met een toenemend aantal werknemers. Het wordt steeds belangrijker om maatwerk in de vorm van kennis en advies te leveren aan de klanten. Verder wordt gewerkt aan innovaties om producten sneller en makkelijker te bestellen en af te leveren. Denk hierbij aan ‘voice search’ waarbij een stemcommando gegeven wordt om dingen te bestellen, of het bezorgen van kleine bestellingen met drones. Ook zal Royal Brinkman in de toekomst steeds minder fysieke voorraad aanhouden en meer focussen op virtuele voorraad. Hierbij worden producten van partners via de website aangeboden. De partners zijn verspreid door het hele land en kunnen de bestelling vervolgens snel bij de klanten afleveren. Een soort Bol.com of Amazon.com voor de tuinbouwsector.

Drones in de kas
Lucien Fesselet en Tom Kearney-Mitchell, van Applied Drone Innovations en onderzoekers van het HiPerGreen project bij de Inholland-onderzoekslijn Robotica, vertelden over 'scouten met drones'. Tijdens het scouten vliegt de drone over de planten heen, waarbij camera’s de planten fotograferen. De foto’s worden verwerkt in een interactieve kasplattegrond waarmee de teler precies kan zien welke planten besmet zijn. Met drones kunnen dan direct de juiste bestrijdingsmiddelen worden toegediend. Ook kunnen drones de ontwikkeling van de planten volgen zonder dat telers telkens de kas in hoeven te lopen.

Maar nog niet alle uitdagingen zijn overwonnen. Lucien en Tom geven toe dat er nog veel onderzoek gedaan moet worden aan de specificaties van de drones. De ene teelt is de andere niet. Bij kwetsbare bloemen en planten heb je, vanwege de luchtwervelingen van de propellers, een ander soort drone nodig dan bij stevige planten. Tijdens de afsluitende borrel werd een demonstratie gegeven met de drone en konden bezoekers zelf de luchtverplaatsing ervaren.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.