Rotterdam,
12
februari
2020
|
14:11
Europe/Amsterdam

Tuchtrecht: een klacht van bezorgde familie

hbo-rechten

Als verpleegkundige of verzorgende krijg je niet alleen te maken met patiënten, maar ook met hun familieleden en/of naasten. Waar dit soms goed klikt, kunnen er ook spanningen ontstaan. Zeker al een familielid vindt dat jij niet de juiste zorg levert.

Dit overkwam een verpleegkundige die in februari 2019 voor de tuchtrechter moest verschijnen. De vraag was: ging zij onzorgvuldig om met een patient met Korsakov? Wat kunnen wij als beroepsgroep van deze zaak leren? We vroegen het Mirjam van Dam, praktijkverpleegkundige en verplegingswetenschapper in Korsakovcentrum Slingedael, Rotterdam. Mirjam werkt als onderzoeker bij GGZ Verpleegkunde waar ze promotieonderzoek doet naar verpleegkundige zorg bij mensen met het syndroom van Korsakov. Voor haar werk als praktijkverpleegkundige volgde ze de post-hbo opleiding Praktijkverpleegkundige in het verpleeghuis en vgz bij Hogeschool Inholland.

“Deze zaak gaat om het omgaan met familieleden. Zeker als een familielid er heel erg bovenop zit, kan dat lastig zijn", vertelt Mirjam in het artikel. "Soms vraag ik me af of we daar als zorgprofessionals genoeg kennis over hebben. We zeggen: ‘Kom maar, wij nemen de zorg van u over.’ Maar we staan er misschien niet genoeg stil bij wat dat met de familie doet. Mijn ervaring is dat er nog weinig aandacht is voor de familie van de patiënt, terwijl omgaan met de familie een steeds groter deel uitmaakt van het zorgproces.”

Het volledige artikel is te lezen op de site van V&VN.