Haarlem,
25
maart
2021
|
08:00
Europe/Amsterdam

Vakkundige leraren dragen bij aan kansengelijkheid

voltijd_studenten_samenwerken_werkgroep

Hoe kunnen we de kansengelijkheid tussen kinderen bevorderen? Herwaardeer het vakmanschap van leraren, zo bepleit Mascha Enthoven, lector De Pedagogische Opdracht van Hogeschool Inholland, in het maandblad JSW. Oog voor de aard en complexiteit van het vak is cruciaal om tot passende, duurzame oplossingen te komen die leiden tot kansengelijkheid.

JSW-themanummer over vakmanschap
Het maartnummer van JSW draait om het thema vakmanschap. Gasthoofdredacteur Thijs Roovers, zelf leraar in het basisonderwijs en bekend als medeoprichter van de actiegroep ‘PO in Actie’, vulde het nummer met artikelen over het vakmanschap van leraren. Hij nodigde lector Mascha Enthoven uit haar perspectief op het vakmanschap van de leraar te geven.

Ervaringen delen in ‘buitenruimtes’
Samen met docent-onderzoeker Colleen Clinton en bestuurder Marten Elkerbout beschrijft Mascha hoe kansengelijkheid van leerlingen alles te maken heeft met de ontwikkeling en waardering van het vakmanschap van de leraar. Haar onderzoekslijn De Pedagogische Opdracht bevordert dit vakmanschap door zogeheten ‘buitenruimtes’ te creëren. Leraren, opleiders en onderzoekers brengen er theorie tot leven en delen ervaringen uit de praktijk.

Levendige anekdotes van leraren
Wat in de buitenruimten gebeurt, doen de auteurs ook in hun JSW-artikel. Ze beschrijven de mechanismen die schuilgaan achter de onevenwichtigheid in ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen op basis van hun achtergrond. Ze maken deze levend door anekdotes van leraren en schoolleiders te geven bij deze mechanismen. Het maakt duidelijk hoe gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden ‘de school binnenkomt’ en zich daar aan de leerkracht presenteert.

Lees het volledige artikel
Wil je weten hoe kansengelijkheid een eerlijke kans krijgt en hoe leraren daarin een cruciale rol kunnen spelen? Lees het artikel ‘Meer ruimte voor vakmanschap. Kansenongelijkheid bestrijden’ door het themanummer van JSW te bestellen.