Amsterdam,
21
mei
2019
|
11:45
Europe/Amsterdam

Verhalen om nooit te vergeten

Leren van mensen met dementie via de Verhalenpaal

IMG_8463

Ken je die angst? Dat je naar school gaat om je tentamen te maken en je alles bent vergeten door een black-out? Verschrikkelijk, want je had er zo lang voor geleerd! Gelukkig gebeurt dit niet zo vaak. Maar voor sommige mensen, zoals mensen met dementie is dit soort black-outs heel normaal. En ja, hoe ga je daar dan mee om als (toekomstig) zorgprofessional? De Verhalenpaal biedt inzicht.

Maak kennis met een andere denkwereld
De Verhalenpaal is een paal waarbij je naar verhalen kunt luisteren van mensen met dementie. Ze vertellen hoe het is om geheugenproblemen te hebben. Hoe ze denken over hun toekomst. Maar ook wat ze wel of niet fijn vinden in de omgang met andere mensen.

Dit is voor jou, als aankomend zorgprofessional, goed om te horen. Want als je straks aan het werk gaat, is de kans erg groot dat je te maken krijgt met mensen die geheugenproblemen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat een op de drie vrouwen later dementie krijgt? Je kunt het dus niet zomaar negeren. Maar hoe ga je dan om met iemand die dementie heeft? Dat hoor je van de sprekers in de Verhalenpaal.

‘Ik heb dementie’
Je hoort bijvoorbeeld de vrienden Mart en Eric. Zij gingen op een verschillende manier om met hun dementie. Eric liep bijvoorbeeld een supermarkt in en verkondigde “Ik heb dementie”. Hij kreeg dan veel hulp van de medewerkers. “Ik stopte mijn boodschappenlijstje in hun hand. Binnen de kortst mogelijkste tijd had ik de buit weer binnen.” Vriend Mart vond dit nog moeilijk. Hij vertelde anderen minder snel over zijn geheugenproblemen.

De Verhalenpaal laat indirect ook zien hoe ingrijpend dementie is. Inmiddels kunnen de meeste sprekers hun verhaal al niet meer vertellen door hun ziekte. En Mart koos voor euthanasie, omdat hij niet meer met dementie wilde leven. Dit maakt het nog indrukwekkender om naar de verhalen te luisteren.

Je vindt de Verhalenpaal op de derde verdieping van het OZW-gebouw
Tot de zomer staat de Verhalenpaal in de gemeenschappelijke ruimte van het OZW-gebouw. Iedereen kan er dus gewoon even langs om te luisteren! Op 21 mei 2019 opent de Verhalenpaal officieel, tijdens de ouderenzorgdag voor eerstejaarsstudenten verpleegkunde. Hierbij is ook iemand met dementie aan het woord. Ook studenten en docenten Social Work zijn van harte welkom om naar de verhalen te luisteren.

Wat kun jij doen?
Veel mensen hebben geen begrip voor mensen met dementie. Ook sommige zorgverleners niet! Jij kunt hier verandering in brengen. Jeroen Wilhelmus, projectleider van de Verhalenpaal, legt uit hoe: “Probeer je eens te verplaatsen in de wereld van de persoon met dementie. Ga uit van de mens, niet van de ziekte. Dat waarderen ze!”

Ook Petra Boersma, docent en onderzoeker bij de Inholland-onderzoekslijn Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen, geeft je een mogelijkheid om meer te leren over dementie. Zij maakt zich hard voor persoonsgerichte communicatie en begeleiding van mensen met dementie: “Veel studenten lopen stage bij leer- en innovatienetwerken (LINs) in de ouderenzorg. Samen met de medewerkers proberen we de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren.” Interesse? Mail haar eens!

Je vindt meer informatie over dementie en de Verhalenpaal op de website van het Odensehuis. Dit is een ontmoetingsplek in Amsterdam voor mensen met geheugenproblemen en hun naasten.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.