LIN in de geriatrische revalidatiezorg

Onderzoekslijn
Gezondheid en Welzijn van Kwetsbare Ouderen
Duur
maart 2019 t/m februari 2023
Locatie
Diverse locaties
Contact
Robbert Gobbens

Het doel van het project LIN in de geriatrische revalidatiezorg

Het eerste doel van dit project is Leer- en InnovatieNetwerken (LIN's) implementeren en optimaliseren op de afdelingen geriatrische revalidatie van drie ouderenzorgorganisaties. We buigen het al bestaande LIN bij de Zonnehuisgroep Amstelland op een revalidatieafdeling dat nu vanuit onderwijs uitsluitend wordt bemenst door HBO-studenten om naar een LIN waarin ook MBO-studenten participeren. Daarnaast creëren we twee nieuwe LIN’s op de afdelingen geriatrische revalidatie bij Cordaan en Amstelring.

De twee doelen, LIN implementeren en cliënt mede doelen laten bepalen m.b.t. geriatrische revalidatie, worden gerealiseerd via twee deelprojecten met elk een promovendus. In beide projecten heeft participatief actieonderzoek plaats waarmee praktische kennis wordt verkregen om daarmee het handelen te verbeteren, te vernieuwen of te veranderen. Zo zijn onderzoek en actie met elkaar verbonden.

Hoe wordt het werkveld betrokken?

In 2015 zijn de eerste Leer- en InnovatieNetwerken (LIN's) opgezet; krachtige leeromgevingen waarin studenten en professionals de zorg voor cliënten  via een proces van werken, leren, onderzoeken en innoveren naar een hoger plan tillen. Dit concept wordt de komende vier jaar ook op de afdelingen geriatrische revalidatie bij Cordaan en Amstelring geïmplementeerd. 

Wat is de invloed op het onderwijs?

In dit project onderzoeken en optimaliseren we de leereffecten van een LIN voor medewerkers en studenten. Een tweede focus van dit project ligt op het inventariseren van onder andere welke ideeën cliënten en hun naasten, verzorgenden en verpleegkundigen en andere bij de revalidatie betrokken disciplines hebben bij het gezamenlijk vaststellen en evalueren van revalidatiedoelen. Verpleegkundigen en verzorgenden krijgen handvatten om cliënten beter te betrekken bij hun zorgproces en laatstgenoemden meer eigen regie te geven.

 

'Een bijkomend voordeel als je cliënten beter betrekt bij hun eigen zorgproces, is dat je ze meer regie geeft over hun eigen revalidatie.'

Robbert Gobbens, lector Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen

Hogeschool Inholland werkt samen met:

Heb je vragen?

We staan je graag te woord!

 
Je kunt contact opnemen met Robbert Gobbens.
Telefoon
06 211 155 78