Haarlem,
18
juni
2018
|
15:59
Europe/Amsterdam

WHEELS: een leefstijlapplicatie voor iedereen

beeldmerk-Wheels1

Onlangs is vanuit de onderzoekslijn Kracht van Sport, een samenwerkingsverband tussen de HvA en Hogeschool Inholland, een video gemaakt over het project WHEELS (WHeelchair ExercisE and Lifestyle Study). “WHEELS is een prachtig voorbeeld van een project waarin praktijk, onderzoek en onderwijs samenkomen. De video geeft een overzicht waar we binnen het onderzoek tot nu toe mee bezig zijn geweest en waar we nu staan”, licht Jasmijn Holla, onderzoeker bij Kracht van Sport, toe. “De video markeert de overgang naar de volgende fase: de daadwerkelijke aanpassingen van de leefstijlapplicatie Virtuagym aan mensen die door een dwarslaesie of beenamputatie in een rolstoel terecht zijn gekomen.”

Een actieve leefstijl en gezond voedingspatroon is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend, al wordt het je met digitale sport- en voedingsapps steeds makkelijker gemaakt. Maar wat nu als je in een rolstoel zit? “Fysieke inactiviteit, overgewicht en lage vitaliteit… juist de mensen die door een dwarslaesie of beenamputatie in een rolstoel terecht zijn gekomen, hebben baat bij een gezonde leefstijl. Tijdens het revalidatieproces krijgen ze daarbij de nodige begeleiding maar daarna? Je merkt dat ze het moeilijk vinden om de gezonde leefstijl voort te zetten.” Een leefstijlapplicatie kan ze helpen maar de bestaande apps sluiten niet aan op invalide gebruikers. “Veel van de oefeningen kunnen ze niet uitvoeren, en ook bij het voedingsadvies gaat het mis. Want als je de hele dag in een rolstoel zit, verbruik je minder calorieën en daar hoort een ander voedingspatroon bij.”

Intervention Mapping
Om een aangepaste leefstijlapplicatie te ontwikkelen die voldoet aan de wensen en eisen van zowel rolstoelgebruikers zelf als van hun begeleiders, leefstijlprofessionals en fysiotherapeuten, is deze met behulp van de Intervention Mapping-methode systematisch onderzocht. “Intervention Mapping is een hulpmiddel voor de planning en ontwikkeling van interventies. Je doorloopt zes stappen waarin je echt duidelijk krijgt wat het probleem is en waardoor het wordt veroorzaakt. Afronding van de ene stap dient als basis voor de volgende stap. Als je alle stappen hebt doorlopen, heb je een blauwdruk voor ontwerp, design, implementatie en evaluatie die zowel theoretisch, empirisch als praktisch is getoetst.” De input voor de stappen heeft Holla, geholpen door studenten Sportkunde, gehaald uit een focusgroeponderzoek onder rolstoelgebruikers en een stakeholdersanalyse. Ze vervolgt: “Cliënten en professionals participeren in het hele onderzoek. Aan het eind van het WHEELS-project evalueren onderzoekers de digitale leefstijlapplicatie zodat leefstijlprofessionals de applicatie als interventie kunnen gebruiken in hun dagelijkse praktijk.”

Brad Fitt
Nu is een volgende fase aangebroken. De blauwdruk wordt vertaald naar praktische toepassingen. “Virtuagym is een bestaande app voor valide mensen. Na de zomer gaan we starten met het aanpassen van de app aan mensen met een dwarslaesie of beenamputatie. De losse onderdelen leggen we voor aan de doelgroep, waarvan de helft gebruik maakt van begeleiding op afstand en de andere helft de app zonder begeleiding gebruikt. Het doel is dat de leefstijlapplicatie uiteindelijk door een zo groot mogelijke groep te gebruiken is.” Of alle wensen gelijk in de app doorgevoerd kunnen worden, is nog maar de vraag. “In de app worden de oefeningen voorgedaan door de animatie Brad Fitt, een gespierde en valide coach. Het liefst introduceren wij meerdere coaches, zowel valide als invalide, waaruit de gebruiker kan kiezen. Maar dat kan zo een, twee, drie niet aangepast worden.”

Vervolg: D-ACT-Wheels
Het project WHEELS is gestart in april 2016 en loopt nog tot februari 2019. Het is een co-creatie van leefstijlprofessionals, patiënten, (docent)onderzoekers, docenten en studenten. Binnen Inholland zijn de onderzoekslijnen Kracht van Sport en Medische Technologie aangesloten. In de laatste fase van het onderzoek is ook IHTC (Inholland Health & Technology Centre) bij het project betrokken. Na februari 2019 stopt het project niet. “Het project dat parallel loopt aan WHEELS, project D-ACT-Wheel, is al een jaar bezig en loopt nog tot eind april 2021. Dat geeft ons de tijd om de app verder aan te passen en het effect van het gebruik van de app uitgebreider te onderzoeken. Ook gaan we gebruik maken van Big Data. Heel vernieuwend en een mooie manier om de leefstijlapplicatie nog beter aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften van mensen in een rolstoel.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Anniek van Vilsteren
10
November
2020
Is deze bijbehorende app Wheels al actief? en zoja waar kan ik hem vinden?