28
juni
2023
|
15:26
Europe/Amsterdam

Wicked Problems bezoekt het Living Lab Sustainable Fashion

Aflevering 3 in de videoserie over de Inholland-labs

De mode-industrie is een van de meest vervuilende ter wereld en de arbeidsomstandigheden in de sector zijn zeer zorgwekkend. Toch neemt ‘fast fashion’ nog altijd toe. Het goede nieuws is dat de tegenbeweging groeit en er steeds meer regulering komt. Maar een daadwerkelijke omslag realiseren om de mode-en textielsector echt duurzaam te maken, is een enorm complex vraagstuk; ook wel wicked problem genoemd, waar we als Hogeschool Inholland graag een bijdrage aan leveren. 

 

Als derde lab in de videoserie Wicked Problems bezoeken we het Living Lab Sustainable Fashion. Dit Inholland lab houdt zich bezig met de vraag: Hoe ontwikkelen we duurzame bedrijfsconcepten in de mode- en textielsector? Onderzoekers van het lectoraat Leren & Ontwikkelen, docenten en studenten van de opleiding Business Studies werken aan het ontwikkelen van een community van veranderaars. Dit in samenwerking met partners vanuit diverse organisaties die dezelfde waarden hebben ten opzichte van de mode- en textielsector. Met hen kunnen die duurzame bedrijfsconcepten worden vormgeven en daarmee dragen ze bij aan de duurzame leefomgeving. 

Over Wicked Problems

In de nieuwe videoserie Wicked Problems bezoeken we iedere drie weken een lab van Hogeschool Inholland. We spreken met studenten, docenten, onderzoekers en organisaties over hoe zij, door van elkaar te leren en samen te experimenteren en te innoveren, een betekenisvolle bijdrage leveren aan het oplossen van complexe vraagstukken (ook wel wicked problems genoemd). En zo helpen mee te bouwen aan de inclusieve wereld van morgen! 

Lector Leren & Ontwikkelen Donald Ropes, docent-onderzoeker Tamara Schoon en leerregisseur Hans Zahn vertellen vol enthousiasme hoe in het lab wordt gewerkt aan community building en kennis vergroting door de samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en partners vanuit andere organisaties. Als partners van het lab delen André Brasser, werkzaam bij Stichting Stadsgarage, en Megaidi Pinas, oprichter van Borrow a Brand, hun ervaringen over de samenwerking binnen dit lab en de nieuwe inzichten die zij hierdoor opdoen. En studenten Business Studies, Timo Rauwenhorst en Kimberly Constant, laten weten hoe waardevol de ervaring binnen het lab is geweest voor hun eigen ontwikkeling en toekomstbeeld! 

De Inholland labs

Inholland labs zijn leer- en experimenteeromgevingen waarin studenten, docenten, onderzoekers en partners vanuit het werkveld met belanghebbenden uit de omgeving werken aan een gezamenlijk antwoord op complexe praktijkvraagstukken van nu en de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als de energietransitie, voldoende gezond en veilig voedsel of preventie in zorg en welzijn. Alle deelnemers zijn proactief, ontwikkelgericht en leren met en van elkaar. Door de onderlinge verschillen in kennis, ervaring en perspectief versterken ze elkaar. De labs zijn veelal ook fysieke plekken waar vanuit interactie met de omgeving plaatsvindt en waar men elkaar ontmoet om samen te leren, te onderzoeken en te innoveren.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.