GGZ-agoog opleiding

Docent Janine Prins

 

"Soms herken je thematiek van jezelf in je werk als hulpverlener"

GGZ-agoog Janine Prins werkt al vanaf haar twintigste in de hulpverlening. Sinds 2020 geeft ze ook les aan Inholland Academy, onder andere in de vakken systemisch werken in de GGZ, oplossingsgericht werken en motiverende gespreksvoering.

"De combinatie van lesgeven en werken in de praktijk vind ik ontzettend leuk. Ik werk als onderzoeker bij Veilig Thuis in Amsterdam en verzorg een aantal lessen per jaar voor Inholland Academy. Mooi vind ik dat alle deelnemers heel gemotiveerd hebben gekozen voor deze opleiding en iedereen geïnteresseerd meedoet tijdens de interactieve lessen. Zelf ben ik een laatbloeier als het aankomt op scholing. Ik deed de deeltijdopleiding maatschappelijk werk en dienstverlening aan Inholland en daarna nog verschillende scholingsprogramma's en trainingen op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Thematiek herkennen

In mijn lessen ga ik uit van het systeem: er is namelijk altijd sprake van wederzijds beïnvloeding. Ook vind ik het belangrijk om seksualiteit binnen de hulpverlening bespreekbaar te maken, daar rust nog een taboe op. Best gek, want we vragen gerust naar iemands financiële situatie, terwijl dat ook persoonlijk is. Ik heb een duidelijk beeld van waar aandacht naartoe moet gaan in dit werk. Wat ik hoop is dat deelnemers, soms opnieuw, bewust worden van het belang van doorvragen en nog beter leren luisteren. Wat ik ze ook wil meegeven is dat je soms eigen thematiek herkent in dit werk. Je kunt zo’n thema dan even parkeren en er later op reflecteren.

Leren van elkaars verhalen

Bijzonder aan het werk als docent vind ik dat er iedere bijeenkomst wel een opmerking, verhaal of ervaring van een deelnemer voorbijkomt die mij raakt en waar ik zelf weer van leer. Ik start de les Beschermjassen altijd met het transculturele familiespel. Met enige regelmaat denken deelnemers dat ze niet veel te vertellen hebben, maar ondertussen komen de mooiste familieverhalen naar boven. Ook in mijn dagelijks werk kom ik mooie en tegelijk verdrietige gesprekken tegen. Die neem ik graag weer mee naar de lessen. Op die manier komen praktijk en theorie samen en hoop ik dat mijn lessen levendig worden voor de deelnemers.

Uit de hand gelopen hobby

Als je mij vraagt wie mij inspireert, is het ‘de mens’ in zijn algemeenheid. Natuurlijk heb ik aan aantal helden waar ik adembenemend naar kan luisteren, zoals filosoof en psychiater Damiaan Denys, klinisch psycholoog Iva Bicanic en Sietske Dijkstra, die praktijkgericht onderzoek doet naar geweld in relaties en professioneel handelen. In die zin kan ik zeggen dat mijn werk voelt als een uit de hand gelopen hobby, of beter gezegd: een missie. Mijn vrije tijd breng ik graag door met vrienden of familie. Ook wandel ik graag in de natuur met mijn hond en kan ik enorm genieten langs de lijn bij mijn voetballende zoon."Janine Prins, docent post-hbo opleiding GGZ-agoog

Terug naar Docenten