Middle management opleiding

Programma Middle management

De opleiding Middle management op hbo-niveau bestaat uit vijf inhoudelijke modules en één overkoepelende eindopdracht: het Management Ontwikkel Plan (MOP). In een periode van ongeveer 9 maanden werk je in wekelijkse bijeenkomsten aan jouw ontwikkeling als tactisch middenmanager.

De opleiding is compact, praktijkgericht en modulair opgebouwd. Tijdens elke module benader je jouw eigen casus vanuit een ander perspectief. Zo werk je toe naar een concreet eindresultaat dat direct toepasbaar is in jouw praktijk.

  1. Organiseren en management
    Analyseer jouw organisatie vanuit strategie, structuur en sturing. Herken de variabelen die invloed hebben op jouw vraagstuk en begrijp hoe je hierop effectief stuurt.
  2. Human resource management (HRM)
    Verdiep je in relevante HRM-instrumenten en interventies om prestaties, ontwikkeling en betrokkenheid in teams te versterken.
  3. Financieel management
    Weet hoe je financiële cijfers verzamelt, interpreteert en inzet om onderbouwd verantwoording af te leggen en besluiten te nemen.
  4. Leidinggeven in de praktijk
    Bekwaam jezelf in persoonlijk en situationeel leiderschap door te reflecteren, te oefenen en gericht te werken aan jouw effectiviteit als manager.
  5. Creatieve besluitvorming
    Geef leiding aan creatieve besluitvormingsprocessen. Stimuleer samenwerking, nieuwe denkrichtingen en creatieve oplossingen binnen jouw team of organisatie. 

Eindopdracht: Management Ontwikkel Plan (MOP)

De rode draad in deze opleiding is het Management Ontwikkel Plan (MOP): een persoonlijk verbeterplan waarin je jouw eigen managementvraagstuk onderzoekt en van advies voorziet. Tijdens elke module belicht je je casus vanuit een andere invalshoek, zoals organisatie, HR, financiën en leiderschap. Alle inzichten komen samen in een integraal eindadvies aan jouw organisatie. Zo groeit het MOP mee met jouw ontwikkeling als middenmanager en bouw je stap voor stap aan een plan dat niet alleen inhoudelijk sterk is, maar ook direct toepasbaar is in jouw werkomgeving.

Incompany- en/of maatwerktraject Middle management

De opleiding Middle management leent zich ook uitstekend als basis voor een incompany- en/of maatwerktraject. Opleidingsadviseur Saskia Dekker adviseert je graag via T: 06 2111 5434 of E: saskia.dekker@inholland.nl 

Opbouw van de opleiding Middle management

Module 1: Organiseren en management

Module 1: Organiseren en management

Als middenmanager geef je richting aan je team én aan processen binnen de organisatie. In deze module onderzoek je hoe jouw organisatie functioneert, welke strategische, ontwerp- en stuurvariabelen van invloed zijn en hoe je effectief bijstuurt op veranderingen en doelstellingen. Je gaat aan de slag met onderwerpen als:

  • Strategische, ontwerp- en stuurvariabelen
  • Organisatiestructuur en typologieën
  • SWOT- en confrontatieanalyse
  • Omgevingsanalyse en trends
  • Managementrollen en sturingsdynamiek

De module Organiseren en management kent 7 bijeenkomsten en wordt afgesloten met de uitwerking van een probleemdefinitie en organisatieanalyse in het kader van je Management Ontwikkel Plan (MOP).

Module 2: Human Resource Management

Module 2: Human Resource Management (HRM)

Prestaties realiseer je met mensen; en dus vraagt leidinggeven op tactisch niveau om inzicht in HRM. In deze module leer je hoe je medewerkers motiveert, gesprekken voert, personeelsinstrumenten inzet en datagedreven stuurt op ontwikkeling. Je gaat aan de slag met onderwerpen als:

  • Strategische HR-positie binnen organisaties
  • Personeelsinstrumenten en gesprekscyclus
  • Performance management en drijfveren
  • Boeien, binden en duurzame inzetbaarheid
  • KPI’s, datagedreven sturing en HR-analytics

De module Human Resource Management kent 6 bijeenkomsten en wordt afgesloten met een uitwerking van de HR-strategie als onderdeel van het MOP.

Module 3: Financieel management

Module 3: Financieel management

Als manager heb je stuurinformatie nodig om gefundeerde beslissingen te nemen. In deze module leer je kosten en opbrengsten analyseren, cijfers interpreteren en financiële keuzes onderbouwen. Je gaat aan de slag met onderwerpen als:

  • Kostprijsberekening en kostengedrag
  • Begroten, budgetteren en financieel beleid
  • Jaarrekening lezen en interpreteren
  • KPI’s en prestatiesturing
  • Kosten-batenanalyses en financiële risico’s

De module Financieel management kent 5 bijeenkomsten. De module wordt afgesloten met de financiële analyse ten behoeve van het MOP. 

Module 4: Leidinggeven in de praktijk

Module 4: Leidinggeven in de praktijk

Goed leiderschap begint bij zelfinzicht. Deze module is verspreid over de opleiding en helpt je reflecteren op je eigen stijl en gedrag. Je werkt aan persoonlijke effectiviteit, situationeel leidinggeven en integraal leiderschap. Je gaat aan de slag met onderwerpen als:

  • Persoonlijk leiderschap (o.a. Covey)
  • Situationeel leidinggeven en motivatie
  • 360°-reflectie en leiderschapsontwikkeling
  • Teamdynamiek en managementrollen

De module Leidinggeven in de praktijk kent 3 bijeenkomsten, verspreid over de opleiding. De module wordt afgesloten met het MOP-onderdeel Persoonlijke leiderschapsontwikkeling en reflectie.

Module 5: Creatieve besluitvorming

Module 5: Creatieve besluitvorming

Hoe geef je leiding aan besluitvorming waarin vernieuwing en samenwerking centraal staan? In deze module leer je besluitvormingsprocessen begeleiden, teamcreativiteit stimuleren en draagvlak organiseren. Door middel van een samenwerkingsproject krijg je inzicht in besluitvormingsprocessen met een creatief karakter en ontwikkel je vaardigheden om die in goede banen te leiden. Je gaat aan de slag met onderwerpen als:

  • Creatieve denkprocessen en fasering
  • Organiseren en uitvoeren van een creatieve sessie
  • Besluitvorming in complexe omgevingen
  • Invloed, interactie en teamcommunicatie 

De module Creatieve besluitvorming kent 4 bijeenkomsten, waarvan 2 begeleid en 2 onbegeleid. Naast de geplande lesavonden dient er rekening te worden gehouden met extra studietijd voor het werken in subgroepen. De module wordt afgesloten met een simulatie voor een creatieve besluitvormingssessie en bijbehorend draaiboek om alles in goede banen te leiden.

MOP (Management Ontwikkel Plan)

MOP (Management Ontwikkel Plan)

De rode draad van de opleiding is het Management Ontwikkel Plan (MOP): een persoonlijk verbeterplan waarin je een actueel managementvraagstuk uit je eigen praktijk onderzoekt en van advies voorziet. Je kiest een casus die er voor jou toe doet, bijvoorbeeld rond flexibilisering, eigenaarschap, werkdruk of samenwerking.

Per module belicht je jouw vraagstuk vanuit een ander perspectief, zoals organisatie, HR, financiën of leiderschap. Inzichten uit de modules verwerk je in een doorlopend plan dat stap voor stap groeit. Je sluit af met een integraal eindhoofdstuk en een concreet advies aan jouw organisatie.

Voor de afronding van je MOP krijg je een persoonlijk 1-op-1 begeleidingsmoment om je laatste vragen te stellen, feedback op te halen en indien nodig bij te sturen. De opdrachten per module worden afzonderlijk beoordeeld met ‘voldaan/niet voldaan’. Het definitieve MOP wordt beoordeeld met een cijfer. 

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven