Opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn

Deelnemer Elna Korver over de opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn


"Ik vind het leuk dat ik door de opleidingen nog meer werkplezier heb!"

Elna Korver heeft in 2019 de opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn afgerond en recentelijk de opleiding Palliatieve en oncologische praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk.

Waarom ben je verder gaan studeren?

“Als POH-S begeleid ik onder andere diabetes patiënten. Als deze patiënten een ernstige ziekte kregen, verdween de diabetes op de achtergrond en verdween ik als POH uit beeld. Ik miste heel erg het laatste stukje. Dit had ik als POH-Ouderenzorg ook. Het houdt zo abrupt op. Ik wil niet meer aan de zijlijn staan en wil ook het laatste stukje kunnen doen. Daarom ben ik de opleiding Palliatieve en oncologische praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk gaan doen!

Mijn collega’s hadden de opleiding al gedaan én raadden deze allen aan. Tijdens het terminale traject werkt de POH als tandem met de huisarts. We gaan om beurten op huisbezoek en het is fijn om samen te kunnen sparren.

Is palliatieve zorg niet heel zwaar?

Soms is het heel verdrietig, maar het is toch anders als het niet je eigen vader of moeder is. Het is heel fijn als je voor iemand in zijn of haar laatste fase nog wat kunt betekenen. Als POH doen we veel met zingeving maar ook op sociaal domein. De huisarts richt zicht vooral op het medisch en psychisch gebied, maar natuurlijk loopt dit ook door elkaar heen. Als ik een medisch probleem zie pak ik dat natuurlijk op en overleg ik met de huisarts.

Als POH-er doe ik bijvoorbeeld het voorwerk voor het ACP gesprek. Samen met de patiënt én een partner, familielid of beste vriend(in) bespreken we wat de laatste wensen zijn én zetten dit op papier. De huisarts bespreekt dit vervolgens nogmaals met de patiënt om het definitief te maken.

Wat heb je tijdens de opleiding geleerd?

Vooral veel over medicatie, maar ook gesprekstechnieken. Het allerbelangrijkste vond ik de ‘wat vind je waar’. Je hoeft niks te bedenken, want alles is al bedacht. Je moet het alleen kunnen vinden! Tijdens de opleiding kwam dat ‘vinden’ ook aan bod.

Je hebt twee opleidingen in een korte tijd gevolgd. Wat maakt leren leuk?

Ik vind vooral de voorbereiding en al het lezen enorm leuk. Tijdens de opleidingen heb ik heel veel nieuwe mensen leren kennen. Interessant om te horen hoe het in andere delen van het land werkt én dan tot de conclusie komen dat we het in Noord-Holland al goed voor elkaar hebben. Het kan natuurlijk altijd beter, maar ik vind dat we al heel goed bezig zijn in onze regio.”Elna Korver
deelnemer opleidingen Ouderenzorg in de eerste lijn en Palliatieve en oncologische praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk

Terug naar In het kort

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven