Opleiding Schoolleider Basisbekwaam

Docent Petra Beukelman - opleiding Schoolleider Basisbekwaam


"Blijf altijd je professionele identiteit doorontwikkelen"

Petra is leerkringbegeleider voor de opleidingen Schoolleider Basisbekwaam en Schoolleider Vakbekwaam. Met haar coachende vaardigheden en ervaring met het leidinggeven in het onderwijs wil ze een positieve bijdrage leveren aan het leerproces van (aanstaande) schoolleiders.

Wat vind jij het leukste aan de opleiding?

"Ik word erg enthousiast van de gesprekken met (aanstaande) schoolleiders over hun persoonlijke ontwikkeling in hun rol als schoolleider. Het is heel inspirerend om te zien dat deze gesprekken aanleiding geven tot reflectie en inzichten bieden in onbewuste patronen. Dit inzicht is vaak de eerste aanzet voor het uitproberen van nieuw handelen. Daarnaast ben ik graag met schoolleiders in gesprek over hoe zij samen met hun teams duurzame onderwijsontwikkeling kunnen realiseren gerelateerd aan de visie van de school. Dit levert mooie gesprekken op."

Wat vind je belangrijk om mee te geven aan deelnemers?

"Blijf altijd zoeken naar mogelijkheden om je professionele identiteit door te ontwikkelen. Zoals Covey zegt: houd de zaag scherp!"

Waar voldoet volgens jou een goede schoolleider aan?

"Deze schoolleider heeft een groot hart voor en een heldere visie op onderwijs. Ook is deze schoolleider in staat de mensen in zijn team aan te zetten tot ontwikkeling en de organisatie op een efficiënte manier in te richten. Daarnaast weet een goede schoolleider de omgeving te verbinden aan de school en de schoolontwikkeling aan de relevante maatschappelijke vraagstukken. Tenslotte zijn een moreel kompas en portie gezond verstand erg helpend om leiding te geven in de dynamische onderwijswereld."

Wat is kenmerkend voor jouw lessen ten opzichte van andere lesplaatsen?

"De kernwaarden Persoonlijk en Dichtbij zijn voor ons binnen Inholland heel belangrijk. Dat geldt ook voor het contact met de deelnemers van de schoolleiderstrajecten."

Aan welk moment uit je loopbaan denk je met een glimlach aan terug?

"Dat zijn vooral de momenten als er tijdens gesprekken 'een kwartje valt en een deelnemer ineens inzicht krijgt in bestaande patronen. En hoe hij door dit inzicht ook nieuw handelen kan ontwikkelen. Het werken met gemotiveerde en gepassioneerde mensen die heel bewust kiezen om zich (verder) te ontwikkelen in de rol van schoolleider vind ik dan ook het leukste aan mijn werk."

Wat had je willen worden als je niet in het onderwijs terecht was gekomen?

"Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik juf wilde worden. En dat is gelukt! Ik geniet al bijna 30 jaar volop van het werken in het onderwijs in de verschillende rollen. Van leerkracht, schoolleider, projectleider bestuurlijke fusie tot bestuurssecretaris en nu als lerarenopleider binnen het domein Onderwijs & Innovatie bij Hogeschool Inholland. Binnen het onderwijs heb ik zoveel mogelijkheden gekregen mezelf te blijven ontwikkelen, dat zou geen enkele andere werkomgeving mij hebben kunnen bieden. De liefde voor het onderwijs en sterke drive dat alle kinderen en jongeren zich optimaal zouden moeten kunnen ontwikkelen, spelen daar zeker ook een belangrijke rol bij."

Petra Beukelman
docent opleiding Schoolleider Basisbekwaam

Terug naar Docenten