Opleiding Zij-instroom Schoolleider Basisonderwijs

Deelnemer Matti van Schooneveld  over de opleiding Zij-instroom Schoolleider Basisonderwijs

Matti van Schooneveld komt oorspronkelijk uit de chemische sector waar hij leiding gaf aan een verkoopteam. Hij maakte de overstap naar het basisonderwijs en werkt nu vier dagen per week als adjunct-directeur. Ondertussen volgt hij de opleiding Zij-instroom Schoolleider Basisonderwijs.

“Dit is een rol die goed bij mij past wat ik vind het belangrijk om maatschappelijk bezig te zijn en werk graag met kinderen,” vertelt Matti enthousiast. “Als schoolleider kun je indirect heel veel voor kinderen betekenen, denk bijvoorbeeld aan het creëren van rust, orde en structuur. Ook is het belangrijk om je team te motiveren en mee te krijgen. Dit alles maakt het werk heel afwisselend.”  

Bondgenoten

Matti hoort bij de eerste lichting deelnemers Zij-instroom Schoolleider Basisonderwijs van de locatie Den Haag, waar hij goed contact heeft met de andere deelnemers. “Ik heb een leuke deelnemersgroep getroffen. Er is veel dynamiek in de groep en we noemen elkaar bondgenoten. Het is fijn om ervaringen uit te wisselen, de ene keer hebben we het bijvoorbeeld over een ruzie op het schoolplein en de andere keer over nieuwbouw, dat gaat echt alle kanten op.”

Ook over de opleiding zelf is Matti enthousiast. “De lesstof is echt prikkelend. Naast het vele leeswerk, voeren we leuke discussies en doen we echt nieuwe inzichten op.” Verder biedt de opleiding veel leiderschapsperspectieven, ook in het kader van teamleren en samenwerken. “Ik heb al veel leidinggevende ervaring, maar dit is wel anders dan de bedrijfsmatige kant, daarom is het zeker nuttig om vanuit een andere context naar leidinggeven te kijken.”

In balans

Matti’s opleiding, werk en privéleven zijn goed in balans, maar hij heeft wel een tip voor aanstaande deelnemers. “Zorg dat je bij blijft, dan is het behapbaar. Ik ben ongeveer een halve dag per week met zelfstudie bezig, dat is echt nodig. Een weekje overslaan gaat niet, dan maak je het jezelf echt ingewikkeld en is het lastig om alles weer bij te spijkeren,” geeft Matti aan. 

Zelf aan de slag?

Denk je over deze stap na, kies er dan wel heel bewust voor. “Het is belangrijk dat je een aantal keer kan meelopen op een basisschool, niet één keer een dagje, maar echt drie tot vijf dagen, bij verschillende scholen. Proef de sfeer, die kan per school verschillen. Check hoe de cultuur is, hoe gaan mensen met elkaar om, hoe staan ze in hun vak? Dat zijn allemaal punten om op te letten,” legt Matti uit. Heb je de keuze gemaakt, dan moet je aan een aantal eisen voldoen, voor je met de opleiding kunt beginnen. “Ik ging eerst een sollicitatieprocedure bij een stichting in om een werkplek te vinden en daarna moest ik een portfolio inleveren en een assessment maken.”   

Matti van Schooneveld
deelnemer opleiding Zij-instroom Schoolleider Basisonderwijs

Terug naar In het kort

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven