Opleidingsbudget werkgever: ontdek de mogelijkheden

Wist je dat werkgevers in Nederland jaarlijks maar liefst 4 miljard euro aan opleidingsbudget beschikbaar hebben? Maar ook dat bijna de helft van de medewerkers daar geen gebruik van maakt? Uit recent onderzoek van werkgeversvereniging AWVN blijkt namelijk dat werknemers per jaar meer dan 1,5 miljard euro aan opleidingsbudget laten liggen. Een gemiste kans, want in een snel veranderende arbeidsmarkt is het van groot belang om jezelf te blijven ontwikkelen. Een praktijkgerichte post-hbo opleiding kan jou bij uitstek daarbij helpen.

Wij leggen je hieronder graag uit wat een opleidingsbudget vanuit je werkgever is, hoe jij kunt checken of je een opleidingsbudget hebt én hoe je jouw opleidingsbudget het beste kunt besteden.

Wat wordt bedoeld met opleidingsbudget vanuit de werkgever?

Veel werkgevers reserveren opleidingsbudget voor hun medewerkers. Hiermee kunnen zij jou financieel ondersteunen om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Het opleidingsbudget is een bedrag dat werkgevers elk jaar beschikbaar stellen voor opleidingen, cursussen en andere educatieve activiteiten. Gemiddeld is er per werknemer 700 euro opleidingsbudget per jaar beschikbaar.

Hoe weet je of jouw werkgever opleidingsbudget heeft?

Er zijn verschillende manieren om te checken of jouw werkgever opleidingsbudget heeft:

  1. In veel CAO's zijn concrete afspraken vastgelegd over het beschikbaar stellen van opleidingsbudget en/of ontwikkeluren vanuit werkgevers. Ook jouw werkgever is verplicht om deze afspraken na te leven. Lees dus eerst wat er in jouw CAO over scholing staat beschreven.
  2. Neem je arbeidsovereenkomst nog eens door. Werkgevers die opleidingsbudget beschikbaar hebben, verwerken dit meestal als secundaire arbeidsvoorwaarde in de contracten van hun medewerkers.
  3. Ga langs bij de afdeling HRM of Personeelszaken binnen je organisatie. Zij weten precies wat er mogelijk is op het gebied van scholing.

Waarom stellen veel werkgevers opleidingsbudget beschikbaar?

Voor werkgevers heeft het beschikbaar stellen van opleidingsbudget veel voordelen. Hieronder vind je twee van de belangrijkste redenen:

  1. Met een post-hbo opleiding word je beter in je werk
    In een post-hbo opleiding doe je nieuwe kennis en vaardigheden op. Vaak kun je beide zaken direct toepassen in de praktijk. Meer vakkennis zorgt ervoor dat je productiever bent en nieuwe inzichten zorgen voor inspiratie en discussie. Je wordt dan ook beter in je werk. Daarom plukken ook collega’s en uiteindelijk de gehele organisatie de vruchten van jouw opleiding.
  2. Blijven leren zorgt voor meer werkplezier
    Uit meerdere onderzoeken onder professionals is gebleken dat het volgen van een opleiding naast je werk als leuk en uitdagend wordt ervaren. Leren geeft jou de kans om het maximale uit jezelf te halen. Nieuwe kennis en vaardigheden zorgen voor meer zelfvertrouwen, inspiratie en energie. Het volgen van een opleiding leidt dan ook tot een hogere medewerkerstevredenheid.

Hoe komt het dat veel opleidingsbudget toch niet gebruikt wordt?

Uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN is naar voren gekomen dat een hoge werkdruk een van de belangrijkste redenen is om geen opleiding te volgen. Ook zijn er bij veel mensen twijfels of je een opleiding wel kunt combineren met een gezin en sociaal leven. Leeft bij jou ook dit gevoel? Lees hier 5 handige tips hoe je een opleiding kunt combineren met je werk en privéleven.

Hoe vraag je opleidingsbudget aan bij je werkgever? 

Wil je bij je werkgever opleidingsbudget aanvragen voor het volgen van een opleiding? Gebruik dan sowieso een goede motivatiebrief. Leg hierin duidelijk uit wat de toegevoegde waarde is van de opleiding, voor jezelf en voor jouw werkzaamheden. Maar ook welke kansen de opleiding biedt voor de organisatie. Vermeld ook belangrijke praktische zaken als scholingskosten en studieduur. Wees zo specifiek mogelijk. 

Vind je het lastig om met je werkgever het gesprek aan te gaan over het beschikbaar stellen van opleidingsbudget? Lees hier 6 handige tips om je werkgever te overtuigen.

Opleidingsbudget gebruiken? Kies voor een praktijkgerichte post-hbo opleiding

Heb je groen licht van je werkgever en stelt deze opleidingsbudget beschikbaar? Kies dan voor een praktijkgerichte post-hbo opleiding. Hierin doe je in korte tijd nieuwe kennis en vaardigheden op die je direct kunt toepassen in de praktijk. Zo plukt niet alleen jij, maar ook jouw werkgever meteen de vruchten van jouw opleiding.

Inholland Academy biedt jou meer dan 140 praktijkgerichte post-hbo opleidingen en modules. Je kunt kiezen uit 13 vakgebieden, waaronder zeer kansrijke sectoren als Big Data en ICT, Energietransitie, Onderwijs, Huisartsenzorg en Verpleegkunde. Nieuwsgierig? Bekijk hieronder het complete aanbod. 

Bekijk onze post-hbo opleidingen

Waarom kies je voor een post-hbo opleiding bij Inholland Academy?

  1. Deelnemers en maatwerkklanten waarderen onze opleidingen met een 9+
  2. Inholland Academy biedt gecertificeerde programma's, het gehele aanbod is CEDEO-erkend
  3. Je krijgt praktijkgericht onderwijs van betrokken en enthousiaste vakdocenten
  4. Wij bieden jou een persoonlijke én flexibele leerreis: kleine groepen, blended onderwijs en modulair aanbod
  5. Jouw netwerk groeit: je ontmoet andere professionals en leert van én met elkaar
  6. We zijn onderdeel van het krachtige kennisinstituut Hogeschool Inholland en maken gebruik van de deskundigheid van lectoraten en onderzoekers
  7. Onze opleidingen bieden we ook op maat aan: incompany of op een van onze locaties

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06 1144 9918
Telefoon
088 466 3030