Opleiding combineren met werk en privé? Lees hier 5 handige tips

Wil je graag een post-hbo opleiding volgen om jezelf verder te ontwikkelen, maar twijfel je of je dit wel kunt combineren met jouw drukke baan, gezin en sociale leven? Geen zorgen: het vraagt weliswaar tijd, energie en lef, maar het is goed mogelijk. Wij helpen jou graag verder op weg met 5 handige tips.

1. Blok vaste momenten in je agenda voor je post-hbo opleiding

Het combineren van een post-hbo opleiding met werk en privé is meestal een uitdaging. Om een goede balans te vinden, is het belangrijk om een goede planning te maken en prioriteiten te stellen. Probeer dan ook ruim van tevoren tijd in je agenda te blokken. Reserveer bijvoorbeeld een vaste avond in de week die je gebruikt om lessen voor te bereiden, literatuur te lezen en/of opdrachten te maken. Zo creëer je overzicht en structuur.

2. Bespreek je post-hbo opleiding met jouw werkgever

Wanneer je van plan bent om post-hbo opleiding te gaan volgen, is het verstandig jouw werkgever hierover te informeren. Vaak wordt het enorm gewaardeerd wanneer een medewerker zich verder wil ontwikkelen. Nieuwe kennis en vaardigheden die jij opdoet, kunnen meestal direct worden toegepast in de praktijk. Daar plukt ook de organisatie de vruchten van. Goed om te weten: naast opleidingsbudget hebben veel bedrijven specifieke uren voor studieverlof en/of duurzame inzetbaarheid beschikbaar. Bespreek je plannen dan ook vooral met jouw leidinggevende.

3. Zorg voor voldoende ontspanning én beweging als je thuis studeert

Om na een drukke werkdag thuis in de studieboeken te duiken, vraagt veel energie en discipline. Vooral als er meer personen aanwezig zijn (huisgenoten/familie), kan het lastig zijn om je goed te concentreren. Wees echter niet te streng voor jezelf. Om effectief thuis te kunnen studeren, is het belangrijk om regelmatig te pauzeren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bewegen, al tussen de 10 en 40 minuten, positieve effecten laat zien. Een korte, stevige wandeling versterkt je concentratie hierna tot wel 3 uur.

4. Volg een post-hbo opleiding in hybride of blended onderwijsvorm

Steeds vaker zijn de post-hbo opleidingen van Inholland Academy in hybride vorm of via blended learning te volgen. Hybride onderwijs vindt plaats in een hybrid classroom. In deze fysieke ruimte zijn zowel de docent als een aantal deelnemers aanwezig. Op hetzelfde moment nemen de andere deelnemers op afstand online deel aan de les. Blended learning is een combinatie van online en offline leren (synchroon en asynchroon), passend bij de leeruitkomsten, het onderwijsaanbod en de deelnemer.

Beide vormen maken onderwijs flexibeler en toegankelijker. Doordat je minder hoeft te reizen, kun je jouw post-hbo opleiding beter combineren met je werk en privéleven. Kies daarom nu voor een flexibele leerreis bij Inholland Academy.

5. Onthoud: jouw lef om nu een post-hbo opleiding te volgen, wordt straks beloond

Het volgen van een opleiding naast je baan en drukke privéleven vraagt om lef. Maar verlies niet uit het oog waarvoor je deze stap hebt gezet. Met een post-hbo opleiding word je immers beter in je werk. Nieuwe inzichten zorgen voor inspiratie en meer werkplezier. Ook geeft leren jou de kans om het maximale uit jezelf te halen. Je kunt in jouw werk straks vol zelfvertrouwen een stapje extra doen. 

En niet geheel onbelangrijk: wanneer je met succes een post-hbo opleiding hebt afgerond, kan dit leiden tot een andere functie binnen je organisatie, meer verantwoordelijkheden of zelfs een overstap naar een andere werkgever. Uiteraard staat daar in veel gevallen een hoger salaris tegenover. Kortom, onthoud vooral waarvoor je het allemaal doet.

Kies voor een post-hbo opleiding bij Inholland Academy

Wij bieden jou meer dan 140 opleidingen op post-hbo niveau. Onze opleidingen sluiten aan op bachelorprogramma's en zijn sterk praktijkgericht. Je kunt kiezen uit 13 vakgebieden. Nieuwsgierig? Bekijk hieronder het aanbod. 

Bekijk onze post-hbo opleidingen

Waarom kies je voor een post-hbo opleiding bij Inholland Academy?

  1. Deelnemers en maatwerkklanten waarderen onze opleidingen met een 9+
  2. Inholland Academy biedt gecertificeerde programma's, het gehele aanbod is CEDEO-erkend
  3. Je krijgt praktijkgericht onderwijs van betrokken en enthousiaste vakdocenten
  4. Wij bieden jou een persoonlijke én flexibele leerreis: kleine groepen, blended onderwijs en modulair aanbod
  5. Jouw netwerk groeit: je ontmoet andere professionals en leert van én met elkaar
  6. We zijn onderdeel van het krachtige kennisinstituut Hogeschool Inholland en maken gebruik van de deskundigheid van lectoraten en onderzoekers
  7. Onze opleidingen bieden we ook op maat aan: incompany of op een van onze locaties

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06 1144 9918
Telefoon
088 466 3030