Wat is hybride onderwijs?

Bij hybride onderwijs volgt een deel van de deelnemers het onderwijs online, terwijl andere deelnemers op hetzelfde moment het onderwijs volgen op een fysieke locatie. Hybride onderwijs is zodoende een combinatie van synchroon online en offline onderwijs. Lees hieronder de uitgebreide uitleg van onderwijskundige Katrien Zuininga, Specialist Leren & Ontwikkelen bij Inholland Academy.

Hoe werkt hybride lesgeven?

Hybride onderwijs vindt plaats in een hybrid classroom. In deze fysieke ruimte zijn zowel de docent als een aantal deelnemers aanwezig. Op hetzelfde moment nemen de andere deelnemers op afstand online deel aan de les. Dit gebeurt via computerschermen inclusief beeld en geluid.

Bij hybride lesgeven geldt een aantal regels. Als je online de lessen volgt, heb je jouw camera aan. De werkvormen zijn zo ingericht dat alle deelnemers actief zijn, zowel fysiek als online. Door communicatiekanalen wordt de interactie tussen de verschillende deelnemers gestimuleerd.

Wat zijn de voordelen van hybride onderwijs?

Hybride onderwijs biedt kansen om onderwijs flexibeler en toegankelijker te maken. Bijvoorbeeld doordat je als deelnemer minder hoeft te reizen en hierdoor je opleiding beter kunt combineren met je werk en privéleven. Ook deelnemers die door een (lichamelijke) beperking niet naar de les kunnen komen, kunnen door hybride onderwijs beter gefaciliteerd worden. Hierdoor lopen zij geen onderwijsachterstand op en blijven zij betrokken bij hun opleiding.

Wat zijn de nadelen van hybride onderwijs?

Deelnemers die online leren, ervaren soms een grotere psychologische en communicatieve afstand (zogeheten 'transactional distance') dan deelnemers die face-tot face aanwezig zijn. Van onze deelnemers merken we soms dat ze online iets sneller afhaken. Het vraagt dus wel wat discipline om je lessen online te volgen!

Wat is het verschil tussen hybride onderwijs en blended learning?

Hybride onderwijs is iets anders dan blended learning. Blended learning is een weloverwogen combinatie van online en offline leren (synchroon en asynchroon), passend bij de leeruitkomsten, het onderwijsaanbod en de deelnemer. Lees hier meer over 'Wat is blended learning?' Hybride onderwijs vindt tegelijkertijd, zowel online als offline, plaats. 

Post-hbo opleidingen in hybride vorm of via blended learning te volgen

Wij bieden meer dan 140 praktijkgerichte post-hbo opleidingen en modules verdeeld over 13 vakgebieden. Steeds vaker zijn deze in hybride vorm of via blended learning te volgen. Wij bieden jou dan ook een persoonlijke en flexibele leerreis. Nieuwsgierig? Bekijk hieronder ons aanbod. 

Bekijk onze post-hbo opleidingen
Katrien Zuininga MSc

Onderwijskundige en Specialist Leren & Ontwikkelen bij Inholland Academy

Waarom kies je voor een post-hbo opleiding bij Inholland Academy?

  1. Deelnemers en maatwerkklanten waarderen onze opleidingen met een 9+
  2. Inholland Academy biedt gecertificeerde programma's, het gehele aanbod is CEDEO-erkend
  3. Je krijgt praktijkgericht onderwijs van betrokken en enthousiaste vakdocenten
  4. Wij bieden jou een persoonlijke én flexibele leerreis: kleine groepen, blended onderwijs en modulair aanbod
  5. Jouw netwerk groeit: je ontmoet andere professionals en leert van én met elkaar
  6. We zijn onderdeel van het krachtige kennisinstituut Hogeschool Inholland en maken gebruik van de deskundigheid van lectoraten en onderzoekers
  7. Onze opleidingen bieden we ook op maat aan: incompany of op een van onze locaties

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06 1144 9918
Telefoon
088 466 3030