Delft,
21
maart
2022
|
09:16
Europe/Amsterdam

'De hackathon gaf echt een boost aan mijn schoolleven'

MicrosoftTeams-image (2)

Tijdens de voorjaarsvakantie reisden 18 leerlingen van Inholland Delft, Alkmaar en Haarlem af naar Texel voor de Hackathon Planet Texel. Onder hen maar liefst 11 Landscape and Environment Management (LEM) studenten. Een week in het teken van een groot maatschappelijk probleem waar het eiland mee kampt, namelijk jongerenhuisvesting. “Scholieren van 15 jaar die zich nu al zorgen maken om hun toekomst op het eiland, dat hakt er wel in”, aldus Denise, een van de deelnemende studenten. In teams van studenten met ondersteuning van experts, docenten en stakeholders, werd er gewerkt aan duurzame oplossingen voor het probleem.

Volgens Denise van Zon, tweedejaars LEM-student, was de hackathon op Texel een boost voor haar schoolleven. “Ik werd tijdens deze week echt uitgedaagd om anders te denken en met vernieuwende ideeën te komen. Het was zo anders dan het traditioneel oplossen van een probleem zoals je dat tijdens je opleiding doet.” Door in gesprek te gaan met verschillende betrokkenen partijen, zoals bewoners en ondernemers van het eiland, ging Denise samen met haar drie teamgenoten aan de slag met een oplossing voor jongerenhuisvesting. Iets wat Denise ook terug ziet komen in haar opleiding: “We zijn bij LEM vaak bezig met het in kaart brengen van verschillende actoren die een rol spelen bij een probleem of vraagstuk, dit kon ik erg goed toepassen tijdens de hackathon. Je kijkt wie er allemaal te maken heeft met het probleem, wie de meeste belangen en invloed heeft. Vanuit daar kun je gaan bepalen met wie je aan tafel wil zitten en waar je het over gaat hebben. Uiteindelijk zijn zij degenen die ook echt met de oplossing aan de slag moeten en moeten gaan samenwerken, dus zij moeten het belang ervan inzien.”

Om echt trots op te zijn
Bij de start van de hackathon had tweedejaars LEM-student Mees van Breukelen er nog een hard hoofd in: “Het probleem dat aan ons werd voorgelegd is zo groot en complex, dat ik op de eerste dag dacht: dit gaat helemaal niks worden. Maar gaandeweg kom je samen tot een oplossing. Aan het einde van de week heb je iets neergezet waar je echt trots op kunt zijn, en dat is heel erg vet”. Het team van Mees bestond naast LEM-studenten ook uit een studenten Technische Bedrijfskunde, Business Studies en Werkbouwtuigkunde. Diversiteit die volgens hem zorgde voor een leuke dynamiek. “Normaal gesproken denk en werk je binnen je eigen bubbel. Je kijkt toch op dezelfde manier tegen dingen aan als je medestudenten. Dit keer kwamen we allemaal met hele andere ideeën en standpunten.” Uiteindelijk kwamen zij op het idee om bestaande woningen op te splitsen in meerdere woningen. Ze hadden namelijk berekend dat op dit moment 550 alleenstaanden op Texel groter dan 120 vierkante meter wonen. Het ‘rechtwonen’ zou volgens Mees en zijn team ook helpen tegen eenzaamheid bij ouderen.

Idee pitchen
Gedurende de week kwamen verschillende experts langs om de studenten meer bij te brengen over bijvoorbeeld Design Thinking, de werking van onze politiek, de energietransitie en het geven van een goede pitch. En vooral dat laatste vonden de studenten erg waardevol. Denise: “Aan het einde van de week moesten we onze oplossing gaan presenteren voor een vakjury, een jury van Texelse scholieren, de stakeholders en experts. Dit moest in de vorm van een pitch van vijf minuten en dat is best wel pittig.” Gelukkig kregen de studenten hulp van twee ervaren docenten. Waar de een meer op de informatieoverdracht gefocust was, hielp de ander bij het aantrekkelijk maken van de boodschap. Uiteindelijk werd de oplossing van Denises team, een woonfonds voor maatschappelijk startkapitaal voor het bouwen van betaalbare woningen, uitgeroepen tot winnaar van de hackathon. 

Tijd voor ontspanning
Of er ook tijd was om het eiland te ontdekken en leuke dingen te doen? Ja zeker! De eerste avond op het eiland werd er een bezoek gebracht aan een schapenboer waar de studenten getuigen waren van de geboorte van een lammetje. En uiteraard werd ook de plaatselijke kroeg bezocht na een harde dag werken. Mees: “Het grappige was dat we zelfs na ‘werktijd’ doorgingen met ons project. We vroegen de kroegbaas wat hij van ons idee vond terwijl we een biertje met hem dronken. Het was tof om te zien hoe gemotiveerd we allemaal waren om tot een échte oplossing te komen, dat had ik nooit verwacht.”