24
april
2024
|
07:13
Europe/Amsterdam

De Studentenwelzijnsmonitor 2024 komt er aan!

Hoe kunnen wij het welzijn van onze studenten verhogen?

Het is bijna weer tijd voor de Studentenwelzijnsmonitor (SWM), de jaarlijkse vragenlijst van Inholland, die het lectoraat Studiesucces ontwikkelde om inzicht te krijgen in het welzijn van al onze studenten! De monitor is bedoeld voor studenten die een opleiding bij Hogeschool Inholland volgen en bevat vragen over hun welzijn, betrokkenheid en studiesucces. Door deze digitale vragenlijst in te vullen, kunnen studenten laten weten hoe Inholland hun welzijn kan bevorderen.

De SWM vormde de basis voor het boekje (Her)ken je student!, waarin vier studenttypes zijn onderscheiden. Het boekje werd gepresenteerd tijdens de jaaropening in september 2023.

 

Studenten kunnen van 13 tot en met 26 mei aan de SWM deelnemen via een link die zij in hun mailbox ontvangen. Het invullen duurt ongeveer tien minuten. Direct na het invullen ontvangt de student een persoonlijke uitslag met tips en verwijzingen naar hulpbronnen, wat bijdraagt aan de bekendheid en het gebruik van het hulpaanbod binnen Inholland.

Wat levert de SWM nog meer op? 
Studentenwelzijn staat nog steeds sterk in de politieke en maatschappelijke belangstelling, omdat het welzijn van de student verband houdt met zaken als studievertraging en -uitval. De resultaten bestaan uit anonieme groepsgegevens die per domein/opleidingen worden weergegeven in een dashboard dat inzicht biedt in de situatie van de studenten. Deze resultaten worden vervolgens gebruikt om interventies te evalueren of op te starten om het  studentenwelzijn te verbeteren. 

Deel deze powerpoint tijdens jouw les zodat jouw studenten weten wat de SWM precies is, hoe we de resultaten inzetten en waarom ze mee zouden moeten doen! Daarmee verhoog je ook de respons voor jouw opleiding.

Docent Lisa Klinkenberg en student Silvia Groen

Meer weten? 
Ben je benieuwd wat er uit de SWM van 2023 is gekomen? Kijk dan hier voor de factsheet en hier voor het dashboard. Wil je weten wat Inholland voor je kan betekenen op het gebied van welzijn? Neem dan een kijkje op Studeren is veel meer dan alleen ‘school’ | Inholland.

Heb je vragen over de SWM? Stuur dan een mail naar lisa.klinkenberg@inholland.nl

 

 

 

 

Students as Partners tijdens de SWM

Het was voor onderzoeker Lisa Klinkenberg al gebruikelijk om studenten bij de voorbereidingen van de Studentenwelzijnsmonitor (SWM) te betrekken. Dit jaar zet ze van alle locaties studenten in als actieve samenwerkingspartners.  

Students as Partners (SaP) is een groeiende beweging die de traditionele rolverdeling tussen docenten en studenten uitdaagt en transformeert. “Voor de Studentenwelzijnsmonitor betekent dit dat studenten een actieve rol hebben in het vormgeven van de vragenlijst, de promotie en het verspreiden van de eindresultaten,” legt onderzoeker Lisa Klinkenberg uit.  

Lisa organiseerde een aantal onlinebijeenkomsten waarbij studenten vanuit alle Inholland-locaties aanhaakten. Derdejaars Social Work-student Sylvia Groen is één van deze studenten. “Persoonlijk vind ik de SWM een beetje een ondergeschoven kindje,” vertelt Sylvia. “Door alle enquêtes die we al krijgen, realiseren veel studenten zich niet hoe belangrijk het is dat Inholland beter zicht krijgt op wat er onder studenten speelt.” 

Vorig jaar vulde Sylvia de SWM ook in. “Het is goed om even stil te staan en jezelf af te vragen hoe je in je vel zit. De SWM houdt je een spiegel voor en je ontdekt dankzij de nuttige tips die je achteraf krijgt ook waar je terecht kunt als je hulp nodig hebt.”  

Lisa knikt instemmend: “We hebben als Inholland bijvoorbeeld een gratis aanbod vanuit Caring Universities en de SWM is een manier om dat onder de aandacht te brengen.” Zo maken Sylvia en Lisa samen een tastbaar verschil in het studentenwelzijn van Inholland.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.