Delft,
24
februari
2022
|
16:08
Europe/Amsterdam

Docent-onderzoeker Marieke Nijmeijer publiceert in Journal of Sensory Studies

Marieke Nijmeijer

In de ontwikkeling van voedingsmiddelen draait alles om smaak. Eten moet vooral lekker zijn, toch? Een belangrijk onderdeel hiervan is hoe de smaak van voedingsmiddelen zich ontwikkelt tijdens de consumptie ervan. Bij suikervervanging gaat het bijvoorbeeld niet alleen om de intensiteit van de zoetheid, maar ook hoe lang deze blijft hangen.

Tijdsgebonden smaaksensatie kan gemeten worden met de sensorische methode ‘Temporal Check-All-That-Apply’ (TCATA). Marieke Nijmeijer, docent-onderzoeker Food Commerce and Technology en Sensory & Consumer Research, heeft met haar onderzoek gewerkt aan een methode om de visualisatie van de resultaten van TCATA te verbeteren. Ze heeft dit onderzoek samen met haar collega's uitgevoerd in haar vorige functie bij DSM. Met dit onderzoek heeft zij de TCATA methode toegepast op twee producten: gezoete yoghurt, om meer inzicht te krijgen in het effect van calorie reductie, en gummy beren, om het effect van fortificatie inzichtelijk te maken. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Journal of Sensory Studies. Het artikel lees je hier.

Met het onderzoek Sensory & Consumer Research, van het lectoraat Health & Food, wordt gewerkt aan snelle, betrouwbare en valide methodieken voor sensorisch onderzoek. Dit omdat in de praktijk vaak gebrek is aan tijd en middelen om goed onderzoek uit te voeren terwijl dit essentieel is in het productontwikkelingsproces.