Alkmaar,
22
oktober
2020
|
10:16
Europe/Amsterdam

Eerste post-hbo West-Friesland start met 19 zorgprofessionals

Een unieke dag was het dinsdag 20 oktober voor de 19 zorgprofessionals in de theaterzaal bij Lindendael aan de Koepoortsweg in Hoorn. Daar is deze week de post-hbo Innoveren in Zorg en Welzijn met technologie (IZWT) gestart met 19 cursisten. De opleiding in deze vorm is uniek voor Nederland en het is ook nog eens de eerste post-hbo-opleiding in West-Friesland.

Reden genoeg dit feestelijk te vieren met de nieuwe cursisten en alle partners die deze opleiding mogelijk hebben gemaakt. De leergang is opgezet door de zorgaanbieders Omring en WilgaerdeLeekerweideGroep (WLG), Hogeschool Inholland via Inholland Academy en mede gefaciliteerd door de gemeente Hoorn en de Westfriese Bedrijvengroep. En de plannen zijn groots; na deze zorgacademy volgt ook een opleiding voor de ICT- en technieksector.

Zorgprofessionals
Docenten van de Inholland-masteropleiding Advanced Health Informatics Practice (AHIP) hebben de leergang IZWT samen met de zorgaanbieders ontwikkeld. Zorgprofessionals kunnen met hun voltooide leergang vrijstellingen verwerven in de masteropleiding.

Ybranda Koster, docent van de masteropleiding AHIP & docent-onderzoeker van de onderzoekslijn Medische Technologie vertelt over het nut van deze post-hbo. “In deze tijd is de noodzaak van technologie in de zorg veel duidelijker geworden waardoor deze opleiding veel waarde toevoegt. En dat zien zorgprofessionals ook. De zorgkant kan veel van de technische kant leren en andersom. Want ze brengen allemaal hun eigen achtergrond en expertise mee en zijn allen geïnteresseerd in het technische aspect en de zorg zelf.”

Rob Doms, teamleider van de masteropleiding AHIP: “De verbinding tussen de zorg en het technische stuk is belangrijk. Alleen zo zorg je voor een effectieve samenwerking.”

Thessa (34) is een van de studenten. Zij is regisseur welzijn bij woonzorggroep Samen. “Ik merkte dat de zorg achterliep op technisch vlak. Het nu leren is leuk, maar het werkbaar maken op de werkvloer, dat is waar je het voor doet. Als ik 'super glue' kan zijn tussen zorg en ICT dan zie ik daarvoor hele mooie kansen.”

Rob Doms vult nog aan: “De volledige groep komt uit de regio West-Friesland, zij werken in verschillende zorginstellingen. Ze hebben allemaal een verschillende achtergrond van facilitair projectleider tot fysiotherapeut.“

Kansen voor de regio
De nieuw gestarte opleiding is in meerdere opzichten een kans voor de regio. Het aantrekken van (post) hbo-onderwijs houdt de regio aantrekkelijk voor de talenten die de opleiding gaan volgen. Daarnaast zijn diverse innovatieve ICT- en techniekbedrijven betrokken bij het programma door bijvoorbeeld het houden van gastlessen en organiseren van excursiedagen. Daarmee bouwt de opleiding ook aan de onderlinge regionale relaties. Ten slotte beantwoordt deze opleiding ook aan de actualiteit, die door corona nog urgenter is geworden. Hoe kan zorg (op afstand) nog beter worden ingezet, ook met het oog op de zorgvraag en techniek van morgen?

Zorg voor de toekomst
Een zorgaanbod waarin de mens centraal staat en de techniek ondersteunend is, is wat de grondleggers van deze opleiding, Omring en WLG voor ogen hebben. Deze zorgaanbieders zien veel mogelijkheden met de opleiding. “Dat deze studie juist nu in dit hectische jaar van start gaat is fantastisch”, aldus Jolanda Buwalda voorzitter Raad van Bestuur Omring. “Het bijzondere daarbij is dat de deelnemers het programma ook nog verder kunnen optimaliseren door hun inbreng en ervaring uit de praktijk. Dat is veelbelovend ook voor de volgende leergang.”

Iris van Bennekom, bestuurder van de WilgaerdenLeekerweideGroep vult aan. “Nu de mensen steeds langer thuis blijven wonen, de zorg complexer wordt binnen de instellingen en de krapte op de arbeidsmarkt groter wordt, zien we hierin een verbindende factor voor het toepassen van nieuwe technologie voor het zorgpersoneel. Ze moeten goed uitgerust worden met deze kennis. We zien het enthousiasme hiervoor groeien. Vooral de combinatie van menselijke aandacht ondersteund door de technologie zal onze zorg een goede impuls geven.”

Meer opleidingen
De start van deze post-hbo is een goed begin. Leren in de praktijk, zogenaamde living labs, krijgt zo vorm. De ambities zijn zelfs groter, ook naar andere sectoren. Wethouder Van der Ven is blij met deze ontwikkeling. “Post-hbo past helemaal in het raadsbesluit ‘meer stad worden’. Om jongeren, young professionals en zorgpersoneel aan onze regio te binden.”
 

Goed opgeleide talenten zijn ook goed voor de regio én het bedrijfsleven vindt Hans Huibers, voorzitter WBG. “Wij hopen dat deze studenten de start zijn van veel bredere ontwikkelingen in West-Friesland van hoger onderwijs in de regio. Het is goed dat er op maat gemaakt hbo-aanbod is om professionals, straks ook in andere sectoren, in de regio te behouden.”

Ook Hogeschool Inholland ziet kansen met deze nieuwe opleiding. “De vraag voor deze post-hbo komt uit het werkveld en we zijn er trots op dat we met innovatieve technieken de zorg kunnen verrijken. Dit om de zelfregie en zelfstandigheid van mensen in de samenleving te vergroten. Deze studenten en professionals zetten een voortrekkersrol neer in het vakgebied”, legt Vera van Waardenbrug, manager onderwijs & onderzoek Nursing bij Hogeschool Inholland uit.

Docent Ybranda Koster voegt toe: “De opdrachten waar deze leergang aan werkt voegen ook echt iets toe aan de organisatie waar ze de opdracht voor doen, ze nemen deze immers mee naar de leergang.”

Feestelijke start
Aan het einde van de eerste cursusdag kijkt Larissa (48) werkzaam bij Omring, terug. “Het is toch wel even spannend terug in de schoolbanken.” Met de andere cursisten gaan zij ruim een jaar lang om de twee weken op dinsdag gezamenlijk met de theorie aan de slag. “Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan momenteel uit corona, dus ga deze opleiding grotendeels in eigen tijd doen. Maar deze kennis is belangrijk om de zorg aantrekkelijk te houden. Het is de toekomst.”

Lees meer over de start van deze post-hbo in het Noordhollands Dagblad.

Lees meer over de samenwerking op het gebied van onderwijs van Hogeschool Inholland met regio West-Friesland.

Meer informatie over deze en toekomstige (post) hbo-opleidingen is te vinden via talentacademywestfriesland.nl.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Tanja de Jong
26
October
2020
Wat een leuke ontwikkeling. Ik zie dat deze informatie nog niet op Studiegids (https://studiegids.nl) staat, wellicht leuk om daar een relevant artikel over te publiceren?