Amsterdam, Diemen,
01
juli
2020
|
14:00
Europe/Amsterdam

Eerste virtuele inspiratietour nieuwbouw Sluisbuurt Amsterdam

Hoe ziet jouw ideale samenwerkruimte eruit? Wat voor stijl, sfeer en functies zie je voor je op zo’n plek? Het team dat momenteel hard werkt aan de ontwikkeling van de nieuwbouw van Inholland in de Amsterdamse Sluisbuurt, nodigde een aantal collega’s uit om tijdens een virtuele inspiratietour feedback te geven op drie mogelijke samenwerkplekken. “We gaan graag het gesprek met jullie aan. Kijk vooral vanuit jullie eigen situatie en behoefte naar deze plekken”, moedigde projectleider Merel de Boer de 33 deelnemers aan.

Ter vervanging van een fysieke tour langs inspirerende samenwerkplekken van andere organisaties, organiseerde Merel samen met collega’s Myrthe Dortants (ISO), Karel Koch en Kim Hagenaar (SLUISlab) en studenten Maarten Mansveld en Femke Walsma een interactieve Teams-sessie voor ruim dertig collega’s van Inholland Amsterdam/Diemen. De komende tijd vinden er meer van dit soort inspiratietours plaats, in aanloop naar de nieuwbouw.

Wat past bij ons?
“We gaan keuzes maken”, legde Merel aan het begin van de bijeenkomst uit. “Wat voor leer- en werkomgeving hebben we nodig? Wat past bij ons? Functies, praktische zaken, wat je er kunt doen, maar ook sfeer. Voel ik me hier prettig, wil ik hier graag zijn? Beide aspecten pakken we mee vandaag, want dat zou je ook doen als je echt op tour zou gaan. Vandaag zoomen we in op ruimtes om samen te werken in het nieuwe gebouw. Plekken om geconcentreerd te werken, learning spaces en ontmoetingsplekken komen in volgende inspiratietours aan bod.”

Vervolgens namen Maarten en Femke het stokje over. Deze derdejaarsstudenten Facility Management hadden binnen de minor Creative Growth Initiative (CGI) de afgelopen maanden deze inspiratietour voorbereid, ondersteund door Merel en Karel. Tijdens de sessie legde Maarten drie foto’s van virtuele samenwerkplekken voor aan de deelnemers. Met behulp van de enquêtetool menti.com en hun smartphone konden ze een aantal vragen over deze werkplekken beantwoorden en zo hun mening geven. Na het doornemen van elke samenwerkplek, reflecteerde Femke samen met de deelnemers op hun antwoorden.

Vragen die de studenten aan de deelnemers stelden waren onder meer: zou je hier prettig kunnen samenwerken? Waarom wel/niet? Wat vind je van de sfeer? Welke functies zou je liever willen veranderen en waarom? Wat vind je van de stijl, het licht, het type plekken van deze ruimte? Welk soort geluid stel je je voor bij deze ruimte? Wat springt er positief uit voor jou? Wat zou je van de beelden mee willen nemen naar de nieuwe locatie? Wat zou je binnenkort willen realiseren in je huidige gebouw, als je de mogelijkheid hebt?

Grote gemene delers
Uiteraard liepen de antwoorden uiteen, maar toch waren er wel grote gemene delers te zien: de meeste collega’s hadden duidelijke voorkeuren voor warme kleuren en ruime daglichttoetreding, activerende werkplekken, veel ‘groen’, een informele sfeer, niet te veel prikkels of geluid, een goede mix van zit- en sta-plekken, flexibele indeling, variatie in meubilair en een afwisseling in ruimtes met open of juist intieme sfeer.

Monique Koelewijn, directeur Facilitaire Zaken en Vastgoed, gaf aan het eind van de tour aan dat de meeste voorkeuren van de deelnemers al in het basisontwerp van het gebouw zitten. “Mooi om te zien dat jullie die zaken vanuit de gebruikerskant ook belangrijk vinden. De verdere indeling en inrichting krijgen steeds meer vorm dankzij nog meer inspiratietours en inzichten die we het komende anderhalve jaar nog gaan opdoen met nieuwe onderwijsvormen. Dus ik heb het gevoel dat dat echt helemaal goed gaat komen!”

Goeie slaapplek
“Wat mij bijblijft is dat er een hoop humor en optimisme in de reacties zat”, blikt Maarten vlak na afloop terug. Het meest opvallend was waarschijnlijk 'ziet eruit als goeie slaapplek' toen we keken naar een intieme werkruimte voor kleine teams. Het verdiepende gesprek aan het einde van ieder beeld op basis van de reacties die waren gegeven, was erg waardevol.”

Hoe gaan ze nu verder met deze verzamelde reacties? “Deze virtuele tour was pas het begin. In de weken hierna gaan wij samen met het team de data die tijdens de tour zijn vergaard verder verwerken; er is namelijk nog van alles mogelijk in de daadwerkelijke inrichting van Inholland Amsterdam. De leukste opgave zal zijn om uit de vele verschillende reacties een eerlijke lijn te creëren en deze in de rest van het traject te borgen. Aan het einde van het hele traject moeten de aanwezigen zien dat ze bij de tour zijn gehoord.”

Snoeihard  innoveren
Merel en Maarten zijn samen tot een leuke conclusie gekomen: “Stiekem hebben we snoeihard zitten innoveren - een nieuw probleem vraagt om een nieuwe oplossing. Tijdens een pandemie je publiek digitaal prikkelen en succesvol mee laten denken over een huisvestingsconcept, is achteraf gezien een behoorlijke prestatie. Daar mogen we best trots op zijn!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.