Amsterdam,
03
maart
2020
|
08:10
Europe/Amsterdam

EU-subsidie helpt Amsterdams onderzoek naar leefbare stad

Voortrekkersrol voor Urban Leisure & Tourism Lab in Europees onderzoek

stock-photo-amsterdam-panorama-holland-netherlands-city-view-from-westerkerk-105176990.jpg

Hoe kunnen grote Europese steden gastvrij blijven en open blijven staan voor de steeds toenemende stroom bezoekers en tegelijkertijd rekening houden met woon- en leefbehoeften van hun bewoners? Het antwoord op deze belangrijke vraag moet komen van het SMARTDEST-project. De onderzoeksgroep Creative Business van Hogeschool Inholland heeft ruim 2,5 ton subsidie gekregen om bij te dragen in dit Europese onderzoek. Projectleider Guido Stompff: “Dit biedt nieuwe kansen om vanuit ons Urban Leisure & Tourism Lab, samen met studenten, bewoners en gemeente, te werken aan Amsterdam als leefbare stad.”

Vanuit het Urban Leisure & Tourism Lab schreef associate lector Roos Gerritsma mee aan een EU-Horizon2020-call voor een internationaal onderzoek naar innovatieve oplossingen op het gebied van inclusiviteit en duurzame stedelijke gebieden. Het onderzoeksvoorstel van een consortium van acht partners uit twaalf verschillende landen werd gehonoreerd. Inmiddels is het driejarige SMARTDEST-project ‘Cities as mobility hubs: tackling social exclusion through ‘smart’ citizen engagement’ gestart. Onderzocht wordt hoe de aanhoudende groei en veranderende wensen van een diversiteit aan bezoekers aan grote Europese steden te combineren valt met de woon-en leefbehoeften van bewoners van een stad. 

Nieuwe inzichten door vergelijken van stadsdata
Amsterdam is één van de acht case studies. Het Urban Leisure & Tourism Lab in Amsterdam Noord leent zich bij uitstek als ‘thuisbasis’ voor dit onderzoeksproject. In het lab werkt de onderzoeksgroep Creative Business al geruime tijd samen met stadgebruikers, overheden, bedrijfsleven, docenten en studenten aan sociale innovatievraagstukken die worden opgehaald in de wijk. Dit krijgt vorm in (onder andere) publicaties, events, tours, winkelconcepten en (tijdelijke) ontmoetingsplekken. Het SMARTDEST-project maakt het nu mogelijk om bestaande stadsdata van Amsterdam te vergelijken met die van andere Europese steden, zoals bijvoorbeeld Barcelona, Venetië en Jeruzalem, en samen daarop nieuwe inzichten te ontwikkelen.

Urban Leisure & Tourism Lab heeft voortrekkersrol
“Maar we gaan ook co-creatief actieonderzoek doen om beter te begrijpen welke interventies in Amsterdam tot meer leefbaarheid kunnen leiden”, zegt Wina Smeenk, associate lector bij Inholland (Empathisch Co-design). “Om zo nieuwe kansen te vinden voor sociale innovatieprojecten die een positieve impact en draagvlak hebben”. Lector Guido Stompff (Design Thinking), projectleider voor het SMARTDEST-onderzoeksdeel van Inholland, vult aan: “Wat dit project voor onze onderzoeksgroep en onze opleidingen extra bijzonder maakt, is dat ons lab een voortrekkersrol heeft. De partnersteden zijn nog niet zo ver dat zij daadwerkelijk een operationeel lab hebben. Bovendien zijn al die onderzoekers verbonden aan een universiteit. Ik hoop dat we hier echt kunnen laten zien wat wij als hogeschool – een University of Applied Sciences - kunnen betekenen in onderzoek”.

Over Horizon 2020 en SMARTDEST
Horizon 2020 is het grootste onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Unie; over een periode van zeven jaar (2014-2020) wordt ieder jaar zo’n 80 miljard euro beschikbaar gesteld. Het SMARTDEST-Consortium heeft in totaal zo’n 3 miljoen euro tot zijn beschikking waarvan de onderzoeksgroep Creative Business 262.000 euro toegewezen heeft gekregen.

Meer weten? Neem dan contact op met het onderzoeksteam:

Guido Stompff (lector Design Thinking)
Ko Koens (lector New Urban Tourism)
Wina Smeenk (associate lector Empathisch Co-design)
Roos Gerritsma (associate lector Urban Leisure & Tourism)
Swen Waterreus (docent-onderzoeker opleiding Tourism Management)

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.