Amsterdam,
18
juni
2021
|
07:59
Europe/Amsterdam

Finale Biologie Olympiade Junior komt naar Amsterdam

Hogeschool Inholland Amsterdam opnieuw gastheer van nationaal biologie-event voor havo/vwo

De Biologie Olympiade Junior (BOJ) is een landelijke biologiewedstrijd voor onderbouwleerlingen van havo en vwo. Aan de voorronde doen elk jaar zo’n 10.000 leerlingen mee in de strijd om de titel van beste jonge biologieleerling van Nederland. De finaleronde vindt plaats van 23 t/m 25 juni; het cluster Life Sciences & Chemistry van Inholland Amsterdam host het event voor de tweede maal.

“Toen de mogelijkheid zich voordeed om de Biologie Olympiade Junior te hosten, wilde ik ons daar als Hogeschool direct voor een paar jaar aan committeren”, zegt Chris Buijsman, manager Onderwijs & Bedrijfsvoering van het domein Agri, Food & Life Sciences. “Onze maatschappelijke opdracht gaat om ontwikkeling van mensen op het terrein van de life sciences. Dat betekent wat mij betreft niet alleen bezig zijn met je eigen studenten, maar ook dat je als kennisinstelling op andere niveaus laat zien dat je betrokken bent bij leren en ontwikkelen. En daarbij is het natuurlijk leuk dat we hiermee belangstelling wekken voor het vakgebied én voor onze Inholland-club.”

Voorselectie en finaleronde
De voorronde bestaat uit een algemene biologiekennistoets die op de middelbare scholen zelf wordt afgenomen. Honderd leerlingen gaan daarna door naar de tweede ronde. Roel Baars is voorzitter van de Stichting Biologie Olympiade Nederland en docent Chemie bij Inholland Amsterdam: “We hebben havisten en vwo-leerlingen bewust in aparte categorieën ondergebracht. Want je hoort vaak dat vooral de ‘bollebozen’ van het vwo uitgedaagd moeten worden, maar als hbo-opleiding weten wij als geen ander dat juist ook de wat praktischer talenten van de havisten extra stimulans verdienen.” Uiteindelijk komen de twintig beste havo- en vwo-leerlingen voor de finaleronde naar Amsterdam, waar zij twee nachten in een Stayokay mogen slapen.

Bijen en honing
De finale bestaat uit een pittig practicum, colleges, toetsen en ontspanning. Het thema van dit jaar is hetzelfde als in 2019: bijen en honing. De leerlingen voeren zelfstandig experimenten uit, verwerken hun meetgegevens in praktische opdrachten en krijgen een lezing van Frens Pries, bijenexpert en lector Duurzame bestuiving van gewassen bij Inholland. Het evenement wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. Chris: “Ikzelf heet de leerlingen welkom en onze directeur maakt de winnaars bekend: we maken er met elkaar echt een feestje van! Dit evenement genereert ook een groot enthousiasme bij alle betrokken docenten; juist nu in coronatijd geeft het een extra positieve vibe aan het gehele team.”

Presteren is prima
Vorig jaar moest het evenement worden afgeblazen en ook dit jaar vormt corona een uitdaging. “Uiteraard nemen we als organisatie de geldende coronamaatregelen zeer serieus en staat bij alles de gezondheid voorop”, benadrukt Roel. “Maar we zijn vooral ook enorm blij dat we weer op locatie bij elkaar mogen komen. Fantastisch om de scholieren zo intensief bezig te zien met een maatschappelijk relevant biologisch vraagstuk.” Hij is inmiddels vijftien jaar bij de organisatie betrokken, sinds 2014 is hij voorzitter. “Ik heb zelf ooit aan de finale meegedaan en ik wilde dat iedereen zo’n zelfde indrukwekkende ervaring kon meemaken. Als jonge biologieliefhebber ben je soms wat gereserveerder, wat meer op jezelf, en ineens ben je hier met alleen maar gelijkgestemden. Je mag laten zien wat je kan en je ontdekt dat presteren prima is. Aan deze dagen houden ze zomaar een paar vrienden over, wat het nog extra de moeite waard maakt.”

Topbiologen van de toekomst
Groot voordeel van de Biologie Olympiade is dat de havo- en vwo-leerlingen al in een vroeg stadium zien wat de mogelijkheden zijn in de biologie. Roel: “Ze krijgen een goed beeld van interessante onderzoeken en wat het betekent om aan een hogeschool te studeren. En natuurlijk hopen we over een paar jaar een aantal van hen te zien bij een van onze Life Sciences & Chemistry-opleidingen: Chemie, Biotechnologie of Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Want als de coronacrisis iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel het belang van de biologie. Wil je dit soort problemen op wereldschaal kunnen oplossen, dan heb je vooraanstaande biologiewetenschappers nodig zoals we die onder andere in Nederland opleiden. Wie weet zijn deze jonge Olympiade-finalisten wel de topbiologen van de toekomst.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.