Haarlem,
31
januari
2023
|
16:55
Europe/Amsterdam

IMI Lab dicht gat tussen theorie en praktijk

International Music Industry Lab: dansen, denken, dromen en doen onderweg naar een gezonde muziekindustrie

For English press here

Het International Music Industry Lab van Hogeschool Inholland zet zich in voor een ‘gezondere’ muziekindustrie. Daarbij wordt samengewerkt met de muziekindustrie aan actuele uitdagingen. De eindpresentaties van de challenges waaraan het afgelopen semester is gewerkt in het ‘IMI Lab’, werden gehouden tijdens een event over het thema Building healthier music ecosystems. Op 16 januari jongstleden zette het Lab de deuren wagenwijd open en werd er volop gedanst, gedacht, gedroomd en vooral gedáán. En dat samen met zowel internationale partners als met stakeholders uit de Nederlandse muziekwereld.

“Met het gezonder maken van de muziekindustrie",  zo legt Koos Zwaan - associate lector en ‘lab lead’ - uit, "bedoelen we dat we werken aan een muziekecosysteem dat duurzaam, inclusief, veerkrachtig, divers en innovatief is. Dat varieert van eerlijke betaling en een veilige werkomgeving tot de invloed van innovaties als blockchain en artificial intelligence. Grote en vaak abstracte thema’s, die we in het Lab terugbrengen tot concrete en ‘behapbare’ vraagstukken. In die zin denken we groot en handelen we klein. Dat kan in onze ogen alleen maar samen, mét partners uit de hele industrie. In die zin zijn de studenten in het lab dus al volop met de praktijk aan de slag. Om die reden, en om aan te geven dat we hen als gelijkwaardige partners zien, hebben we het niet over studenten maar over young professionals."

Resultaten tussen aanhalingstekens
“Het IMI Lab bestaat uit young professionals van alle Inholland-opleidingen die raken aan de muziekindustrie. Dat zijn er vooral veel van de opleiding Creative Business, maar ook van bijvoorbeeld Business Innovation, Tourism Management en Leisure & Events Management. Tijdens ons event hebben zij rondom vier thema’s de ‘resultaten’ gepresenteerd van hun lab track bij IMI. Resultaten tussen aanhalingstekens, want in een lab als het onze is het designproces belangrijker dan het resultaat. Bovendien is wat zij hebben gepresenteerd niet in beton gegoten, maar een aanzet of denkrichting die in én met de praktijk verder ontwikkeld moet worden. Daarom waren er na de presentaties workshops, om samen verder te denken, praten en delen rondom de verschillende onderwerpen.”

Dat zorgde voor een ontspannen middag waarin de dialoog werd gezocht en kritische noten werden gekraakt. Zo leidde het kringgesprek over mentale gezondheid in de muziekindustrie, een project dat werd uitgevoerd samen met de C/O Pop conventie in Keulen, tot openhartige verhalen over mentale weerbaarheid. Het projectteam dat samen met Prospect Eleven onderzocht hoe de muzikale cultuur in Amsterdam Zuidoost kan worden gestimuleerd, nam de genodigden mee in het opzetten van een netwerk in het stadsdeel. Daarbij leverden de kritische vragen en feedback nieuwe inzichten op. Ralph Christoph van C/O Pop is van mening dat het IMI Lab een leegte opvult binnen de muziekwereld: “Dit lab functioneert echt als een laboratorium, een plek om te experimenteren. Daarmee wordt het gat gevuld tussen de theoretische wereld en de dagelijkse praktijk in onze business. Een geweldige kans voor studenten om zich te kunnen ontwikkelen in een setting die zo dichtbij de realiteit staat.”

Dansen op afstand
Utopia Music had de vraag neergelegd wat de toekomst van social listening is. Tijdens een workshop presenteerden de young professionals één van hun drie ideeën daarvoor: het bijwonen van een concert dat ergens ver weg plaatsvindt waarbij je toch het gevoel hebt erbij te zijn. En zo werd er ‘op afstand gedanst’ op jungle en disco en ritmisch op de stoelen ‘meegewiebeld’ bij een fraaie uitvoering van een stuk van Bach. Voor festivalorganisatie elrow werden de deelnemers naar een metaverse geleid, een virtuele 3D-ruimte waar de festivalbezoekers samen kunnen nagenieten. Renzo Puccini van elrow reageerde enthousiast: “In onze samenwerking met het IMI Lab, zien we de projecten waar deze young professionals aan werken als een ‘ideeënfabriek’. We gebruiken hun concepten geheel of gedeeltelijk, en ontwikkelen die waar nodig zelf verder. Het is geweldig om hun creativiteit en frisse perspectief op onze industrie te zien. Het zou geweldig zijn als ze na hun opleiding en hun tijd bij dit lab ook daadwerkelijk betrokken raken bij het implementeren van hun ideeën binnen ons bedrijf.”

Het maakt Koos Zwaan trots op wat er met het IMI Lab in relatief korte tijd al is bereikt. “De eerste anderhalf jaar stonden de deuren van ons lab op een kier, waarbij de buitenwereld af en toe een glimp op het designproces werd gegund. Eigenlijk zonde, want wat achter die deuren gebeurt is interessant voor de hele muziekindustrie! Want dat is wel één van de inzichten die dit event mij heeft gegeven: dat we met iets bijzonders bezig zijn en dat het werkveld zich graag op deze manier aan Hogeschool Inholland verbindt. Daarmee spelen we een belangrijke rol in het opleiden van aankomende professionals voor de muziekindustrie.”

Volgende stappen
“Eén van de volgende stappen is het opzetten van een onderzoeksprogramma, waar we momenteel druk mee bezig zijn. Aan het einde van het event heb ik daar een voorschot op genomen, door op het podium in een panelgesprek een aantal uitdagingen te benoemen die de muziekindustrie de komende jaren aan moet pakken. Ook hier ging dat dus samen met mensen uit de dagelijkse muziekpraktijk, in dit geval Ralph Christoph van C/O Pop, George O Janssen van The Gospel Agency en Richard Zijlma, directeur van het Conservatorium in Haarlem (en mede-initiatiefnemer van het Haarlem Vinyl Festival). In dat gesprek werd duidelijk dat er nog het nodige te doen is, maar die uitdaging gaan we met het IMI Lab graag aan en op dit event hebben we daar weer een paar goede eerste stappen in gezet.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.