19
mei
2022
|
15:47
Europe/Amsterdam

In gesprek met Koningin Máxima over studentenwelzijn

In gesprek met Koningin Máxima over studentenwelzijn

Om meer te horen over initiatieven van hogescholen en universiteiten om de mentale weerbaarheid van studenten te verhogen, bracht Koningin Máxima op 18 mei een bezoek aan Hogeschool Leiden. Ze sprak met bestuurders, beleidsmakers én studenten over mooie initiatieven en kansen op het gebied van mentale gezondheid in het hoger onderwijs. Vanuit Hogeschool Inholland waren collegevoorzitter Bart Combee en lector Rutger Kappe (Studiesucces) uitgenodigd om hun visie op het welzijn van studenten te geven.

 De werksessie werd georganiseerd door MIND Us. Deze stichting bundelt krachten, stimuleert (vernieuwende) initiatieven en zorgt dat mentale problemen van jongeren de juiste aandacht krijgen. Samen met jongeren, beleidsmakers, ondernemers en wetenschappers creëert MIND Us een podium waar jongeren zich gezien en gehoord voelen.

In meerdere sessies gingen studenten, beleidsmedewerkers van de hogeschool en gemeente Leiden, bestuurders van hogescholen en universiteiten en wetenschappers met elkaar in gesprek onder leiding van Wim van der Meeren (MIND Us) en Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us.

 Met betrekking op het welzijn van studenten benadrukte Bart Combee in het gesprek het belang van de persoonlijke aandacht, studentbegeleiding en het kunnen signaleren van problemen. “Studentbetrokkenheid en actieve participatie spelen een grote rol bij ons, zoals binnen onze opleidingscommissies, bij Open Dagen, ons Student Initiatieven Fonds en onze Studentsucces Centra.”

In gesprek met Koningin Máxima over studentenwelzijn

Lector Rutger Kappe benadrukte het belang binding en participatie maar ook om op dit thema als instellingen gezamenlijk op te trekken. Dit vanuit een gemeenschappelijk referentiekader (vijf pijlers voor studentenwelzijn) om zo uitwisseling tussen instellingen maar ook binnen instellingen te vergemakkelijken en gezamenlijk verder op te kunnen trekken.

 “De betrokkenheid van Koningin Maxima bij dit thema was bijzonder om te ervaren,” vertelt Rutger. “Zij wilde weten wat studenten allemaal ervaren, wat we weten uit onderzoek, maar ook van bestuurders en politici horen wat ze ermee gaan doen. Tevens bood ze vanuit MIND Us hulp aan: ‘wat kunnen wij voor jullie doen’?”.  

Bart voegt daaraan toe: ‘Het helpt enorm dat onze Koningin studentenwelzijn zo in de schijnwerpers zet. Dat helpt ook om mentale gezondheid bespreekbaar te maken, want vaak ervaren mensen een drempel om het er over te hebben.”

Bekijk ook deze video van MIND Us

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.