Delft,
08
juli
2020
|
07:30
Europe/Amsterdam

Inholland en DelftBloeit gaan de stad vergroenen en verbloemen

DelftBloeit: kunstwerk met tulpen

Delft wordt groener en bloemiger. Studenten van Inholland Delft gaan helpen om dat mooie doel te bereiken. Eind juni ondertekenden vestigingsdirecteur Dirk van der Bijl en Frans Geerlink van Stichting DelftBloeit een intentieverklaring. Dit is de eerste stap naar een duurzame samenwerking.

Het tijdelijk of langdurig vergroenen en verbloemen van terreinen, daken en muren in Delft - zo luidt de missie van DelftBloeit. Dat doet de stichting met verschillende wijkprojecten, waar omwonenden - met name de jeugd - bij betrokken worden. Studenten van verschillende Inholland-opleidingen gaan de projecten straks ondersteunen.

Irrigatieprobleem
Afgelopen voorjaar genoten inwoners van de Delftse wijken Poptahof en Voorhof van prachtige tulpenvelden. Nadat de tulpen uitgebloeid waren, zijn er door DelftBloeit 13.000 zonnebloempitten geplant voor een zomerse bloemenzee. 
Omdat de regen destijds uitbleef, is er een tijdelijke oplossing bedacht voor het irrigeren van de velden.

“Met een waterpomp en stroom, geleend van bedrijfjes aan de Industriestraat, werd het veld besproeid”, vertelt Simon Huiberts, oprichter van de stichting. “In Voorhof kregen we toestemming van de Albert Heijn om de kraan van het parkeerdek aan de Martinus Nijhofflaan te gebruiken, zodat we dat hele veld konden bewateren. Dat is geweldig, maar we moeten in de toekomst wel op zoek naar andere oplossingen, anders wordt het nog een hele klus om de Delftenaren te trakteren op zonnebloemen!”

Sleutelrol voor studenten
Zoekend naar een oplossing kwam de stichting in contact met Karin van Beckhoven, projectmanager bij Inholland Delft. Zij ging op haar beurt binnen de hogeschool op zoek naar collega’s die DelftBloeit kunnen helpen met het vinden van een structurele, duurzame oplossing voor het irrigatieprobleem.

Karin kwam uit bij Fred Gardner, associated lector Innovatiemodellen Duurzame Energie. ”Het is een mooie stageopdracht voor een student Werktuigbouwkunde om een irrigatiesysteem ontwerpen en realiseren dat ontzorgt (automatisch ‘aan’ bij zon) en goedkoop (geen brandstof), stil (belangrijk in openbare ruimte), duurzaam (gebruik natuurlijke bronnen) én moeilijk te stelen is. Een student Tuinbouw & Agribusiness kan meedenken en berekenen hoeveel H2O er per vierkante meter nodig is”, aldus Gardner.

Verdere projecten
DelftBloeit geeft aan dat aantal andere projecten geknipt zijn voor studenten van de opleidingen zoals Landscape and Environment ManagementCreative Business en Tourism Management. Eén ding is duidelijk: er zijn a
anknopingspunten genoeg voor een duurzame samenwerking tussen Inholland en DelftBloeit!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.