Amsterdam/Diemen,
05
juli
2019
|
09:36
Europe/Amsterdam

Inholland Makes The City: Fair Tourism

Fair Tourism poster zonder woordje uitnodiging

Amsterdam heeft te maken met massatoerisme. Inmiddels is er zelfs sprake van ‘overtoerisme’, omdat de hoeveelheid toeristen nu zo groot is, dat het tot overlast leidt in de stad. Hoog tijd voor kennisuitwisseling, vonden Hogeschool Inholland, het Toeristisch Ondernemers Platform (TOP) Amsterdam-Noord en Pakhuis de Zwijger. Zij organiseerden samen de Fair Tourism Urban Conference tijdens het Amsterdamse festival WeMakeThe.City (WMTC).

De Fair Tourism conferentie brengt dinsdagmiddag 18 juni duurzame en co-creatie-innovaties samen uit steden in heel Europa. Vertrekkend van een internationaal perspectief wordt de blik geworpen op Amsterdam, en in het bijzonder Amsterdam-Noord. Amsterdam heeft alle stakeholders in de stad nodig om de verantwoordelijkheid op zich te nemen om te transformeren naar een meer inclusieve en duurzame manier van toerisme. Hoe kunnen lokale ondernemers, de lokale overheid en inwoners helpen vorm te geven aan de manier waarop toeristen hun tijd besteden en geld uitgeven in de stad?

Digitaal nomadisme
Eerste keynotespreker Claudio Milano, onderzoeker en docent bij de Ostelea School of Tourism & Hospitality in Barcelona, ziet grenzen vervagen tussen toeristen en de lokale bevolking: we hebben steeds meer te maken met digitaal nomadisme en nieuwe, tijdelijke inwoners van een stad of land.

Ook Charles Landry, auteur en internationaal adviseur over de toekomst van steden, spreekt over een nomadische wereld: steeds meer mensen zijn aan het rondreizen. Zakenmensen, vluchtelingen, studenten, toeristen... Ruimte, plaats en tijd zijn aan het veranderen. Zo zijn er steeds meer openbare ruimtes die meerdere functies hebben en alleen al qua uitstraling van alles zouden kunnen zijn. Als voorbeeld geeft hij een bank in Berlijn die eruitziet als een meditatiecentrum. Ook brengen wij tegenwoordig meer tijd door in onze virtuele wereld dan in de fysieke wereld.

Betekenisvolle ontmoetingen
Landry kijkt niet zozeer naar het probleem van overtoerisme, maar trekt het breder: “Hoe kun je in een transformerende wereld betekenisvolle ontmoetingen en relaties creëren? Wat neem je en wat heb je te geven?” Steden die nu als minder aantrekkelijk worden gezien door hedendaagse ambitieuze nomaden, kunnen daar zelf verandering in brengen. “Vind je niches!” Daardoor creëer je meer spreiding van reizigers en inwoners. Beide heren zien een belangrijke rol op bestuurlijk niveau. “De politiek blijft achter bij de veranderingen in de wereld”, aldus Landry.

De keynotes worden gevolgd door bijdragen van Fairbnb en www.untouristguide.com, twee initiatieven die bijdragen aan de stad en de lokale economie. Ewout Versloot van Rotterdam Partners deelt zijn ervaringen met het nieuwe toerismebeleid van Rotterdam, waar vooral wordt gekeken naar wat de stad nodig heeft en hoe de toeristen daar een bijdrage aan kunnen leveren. Er zijn speciale projecten voor in het leven geroepen.

Plek van makers
Op naar Amsterdam-Noord! Eva de Klerk van TOP Amsterdam-Noord vertelt: “Wij zijn een plek van makers, met veel initiatieven die vanuit de gemeenschap ontstaan. Als die ideeën tot uitvoer worden gebracht, trekken ze verschillende subculturen.” Ook zij zoekt naar nieuw bestuursbeleid op het gebied van toerisme, maar wél mede-ontworpen vanuit de gemeenschap. “Wij willen nu aan tafel met de gemeente, ondernemers en andere partijen om samen beleid te maken.”

TOP heeft toerismestudenten van Inholland opdracht gegeven om een profiel te maken van de reizigers die Amsterdam-Noord bezoeken. Student Coen van der Meer vertelt dat hun onderzoek heeft uitgewezen dat toeristen zich slecht laten informeren over Amsterdam-Noord. Ze komen eigenlijk alleen maar voor de letters IAMSTERDAM, de A'DAM Toren en het Eye Filmmuseum. Verder hebben ze geen idee wat er nog meer te zien en te doen is. De studenten adviseren TOP om een hotspot naast het Eye te creëren, met bijvoorbeeld een grote speeltuin, een fontein of kunstcentrum.

IJamaze
Een andere groep studenten heeft ‘IJamaze’ ontwikkeld, een platform waarbij toeristen en de lokale bevolking gezamenlijk aan activiteiten deelnemen. “Op deze manier krijgen toeristen een authentiek stukje Amsterdam-Noord te zien en geef je de lokale bevolking het eigenaarschap van de activiteit”, aldus student Kathleen Umbdenstov.

De conferentie eindigt met een paneldiscussie over mogelijke oplossingen voor overtoerisme in Amsterdam: gaan we domweg toerisme aan banden leggen in bepaalde wijken? Of betrekken we de buurtbewoners juist meer bij lokale activiteiten? Hier is niet zo één-twee-drie uit te komen. Dit vraagt om een vervolg!

Nog meer Inholland bij WeMakeThe.City

Future playground
Ook bij andere evenementen van WMTC was Inholland betrokken. Zo pitchten studenten die de minor ‘Creative Growth Initiative’ volgen, hun ideeën voor een ‘future playground’ in de nieuwe wijk Sluisbuurt aan Iris van der helm, ontwerper publieke ruimte bij de gemeente Amsterdam. Zij deden dit tijdens de Stad in Beweging Urban Conference, waarin de vraag ‘Hoe krijgen we de Amsterdammers meer in beweging?’ centraal stond.

Fietstocht
Bij ‘Gebiedsexpeditie Noord’, een mooie fietstocht langs bijzondere circulaire bouwprojecten en duurzame initiatieven, vertelde Carin de Boer, kwartiermaker van het living lab De Gezonde Stad, onderdeel van de Campus aan het IJ, over het project Buiksloterham. Zij deed dit samen met Mathijs Vaerewijck van Philadelphia Zorg. Er zijn drie woontorens in aanbouw waar onder meer bewoners van Philadelphia komen te wonen. Het stadsdeel wordt inclusief en circulair gebouwd. Dit brengt vraagstukken met zich mee waar studenten van verschillende opleidingen hun tanden inzetten.

Superdiverse stad
Lector Diversiteitsvraagstukken Machteld de Jong gaf acte de présence bij de conferentie Leren door te Doen, over het onderwijs in de stad van de toekomst. Zij schetste een beeld van het onderwijs in een superdiverse stad. Er is volgens Machteld sprake van kansenongelijkheid. De stem van jongeren met een migratieachtergrond moet meer worden gehoord.

Derde prijs ontwerpwedstrijd
Bij de uitreiking van de ontwerpwedstrijd Zaanstad tijdens de ‘Gebiedsmeet-up Zaanstad’ sleepten Nick de Goeij, Mariëlle Refos en Tim Kuiper, studenten Bouwmanagement & Vastgoed/Ruimtelijke Ontwikkeling van Inholland Haarlem, de derde prijs in de wacht. "Een supergoeie pitch met een zeer innovatief plan en intelligente oplossingen voor veiligheid, fasering en duurzaamheid!", aldus de jury. De studenten maakten een van de drie meest aansprekende stedelijke herontwerpen voor een deels verwaarloosd industriegebied: de Achtersluispolder, die grenst aan de gemeente Amsterdam.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.