19
september
2022
|
14:01
Europe/Amsterdam

Inholland onderzoekt toegankelijke praktijkoplossingen bij dementie in consortium

Zorgverlener steunt cliënt

Een groot landelijk consortium genaamd SPREAD+ heeft de grootste financiering van Alzheimer Nederland gekregen ooit, namelijk 3 miljoen euro. Vanuit het lectoraat Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen is Hogeschool Inholland onderdeel van dit consortium, dat verder bestaat uit universiteiten, hbo’s en kennisinstituten. Vanaf 2023 sluiten ook praktijkorganisaties en bedrijven aan. 

Met mensen met dementie en hun naasten oplossingen ontwikkelen 
De partijen binnen SPREAD+ gaan samen én met mensen met dementie en hun naasten oplossingen ontwikkelen die ook echt bij hen terecht gaan komen. Tot nu toe worden er veel waardevolle onderzoeken uitgevoerd en oplossingen bedacht, maar deze diensten en producten worden nog onvoldoende doorontwikkeld en geïmplementeerd in de zorg en het onderwijs. En dat wordt door dit consortium en de aanvullende subsidie van drie miljoen euro van Health~Holland ook mogelijk.

Robbert Gobbens, lector Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen

Rol van de nieuwe kennis voor onderwijs en praktijk 
Het lectoraat Gezondheid en Welzijn van Kwetsbare Ouderen van Hogeschool Inholland participeert in dit project door samen met Windesheim en nog een aantal partners het leren en implementeren in de zorg voor mensen met dementie te versterken.  “Met behulp van leer- en innovatienetwerken (LIN’s) willen we de nieuw ontwikkelde kennis in het onderwijs en in de praktijk brengen. Waarbij we als doel hebben om de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten te verbeteren”, aldus Robbert Gobbens, lector Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen bij Hogeschool Inholland en Zonnehuisgroep Amstelland (zie foto). Naast lector is Robbert Gobbens ook bijzonder hoogleraar Professionalisering van de verpleging en verzorging in de ouderenzorg bij Tilburg University

V.l.n.r. Simone de Bruin Marjolein de Vugt Debby Gerritsen Sytse Zuidema

Over SPREAD+ 
SPREAD+ is onderdeel van de Nationale Dementie Strategie van het ministerie van VWS waardoor onderzoek mogelijk wordt gemaakt naar de oorzaken van dementie, betere diagnostiek, dementie op jonge leeftijd, preventie van dementie en innovatieve behandelingen tegen dementie. 
Foto: V.l.n.r. de projectleiders vanuit SPREAD+: Simone de Bruin, Marjolein de Vugt, Debby Gerritsen en Sytse Zuidema.

Meer weten over SPREAD+? 
Lees het persbericht Drie miljoen voor toegankelijke praktijkoplossingen bij dementie

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.