29
november
2022
|
15:13
Europe/Amsterdam

'Juist in deze tijd is het belang van denken in ‘wij’ enorm’

#6 Machteld de Jong over het creëren van een inclusieve werkomgeving

Diversiteit ligt onder een vergrootglas. Het zorgt voor een veelheid aan rijkdom en mensen, ervaringen en contacten. Maar het zorgt ook voor wrijvingen, polarisatie en conflicten. In een nieuwe aflevering van de podcastserie ‘Onderzoekers over de Toekomst’ geeft lector Diversiteitsvraagstukken Machteld de Jong haar visie op het creëren van een inclusieve werkomgeving. Machteld: “Laten we iets meer naar het ‘wij’ gaan in plaats van kijken wat de ‘ik’ allemaal nodig heeft.”

Machteld doet met haar lectoraat inmiddels bijna vijf jaar onderzoek naar identiteitsvraagstukken, inclusie, studiesucces en binding in het hoger onderwijs. Ook had zij een centrale rol bij totstandkoming van een manifest om stagediscriminatie in hoger onderwijs aan te pakken.  


In deze aflevering deelt Machteld haar visie op het vrouwenquotum, de OneLove-aanvoerdersband en anoniem solliciteren. En ze geeft praktische tips voor het creëren van een inclusieve werkomgeving binnen organisaties. Waar zien we de uitdagingen terug in onze samenleving? Hoe beïnvloedt het onze werkomgeving? Op welke manier kan je zorgen voor een echte inclusieve werkomgeving? En wat is de juiste manier om hier mee om te gaan. 

Ik word geraakt door onbekendheid met en over elkaar. Er is weinig besef hoe iemand leeft of iemand denkt. Iedereen zit toch wel in zijn eigen bubbel. Hierdoor geef je snel een oordeel en sluit je mensen uit. Sta open, ben nieuwsgierig en durf je eigen opvattingen te veranderen.

Boilerplate

In 2023 viert het lectoraat Diversiteitvraagstukken zijn vijfjarig jubileum. Op 14 februari aanstaande van 14.00 tot 17.00 uur wordt dit gevierd bij de Inholland-locatie in Diemen met de eindconferentie van het onderzoek Identiteitsnetwerken dat het lectoraat samen met de Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Echo en Diversity Talks uitvoerde. Er wordt dan ook een bundel ter ere van dit jubileum gepresenteerd. In deze bundel staan essays en columns naar aanleiding van de onderzoeken van het lectoraat. Mail diversiteiteninclusie@inholland.nl voor meer informatie of als je je wilt aanmelden.


Meer weten over Machteld’s kijk op een inclusieve werkomgeving? 
Beluister de podcast nu via jouw favoriete podcast-app zoals Spotify, Google Podcast of Apple Podcast. En vergeet je niet te abonneren! Zo ben je als eerste op de hoogte van nieuwe afleveringen van Onderzoekers over de Toekomst. Aan het eind van iedere maand duiken we met een van onze inspirerende lectoren de diepte in over hoe de wereld in hoog tempo verandert. 
 
 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.