26
september
2023
|
14:42
Europe/Amsterdam

Lancering van Wina Smeenk’s nieuwe boek: The Co-Design Canvas, a proven design tool for societal impact

"Cruciaal voor maatschappelijke impact is dat alle stakeholders meedoen."

Cover-Co-design-Canvas-804x644

 

For English press here.

Het Co-Design Canvas is een beproefd, praktisch verandertool om op een open en transparante manier samenwerkingen rond maatschappelijke uitdagingen te plannen, uit te voeren en te evalueren met verschillende stakeholders. Het begrijpen en aanpakken van deze uitdagingen is moeilijk omdat geen enkele stakeholder of organisatie als enige verantwoordelijk is. Alles is met elkaar verbonden en verandert voortdurend, waardoor uitdagingen over het hoofd gezien worden en belanghebbenden geen belangrijke beslissingen kunnen of willen nemen.

"Co-design is per definitie samenwerken. Om maatschappelijke impact te bereiken, zijn alle belanghebbenden nodig. Alleen als alle verschillende perspectieven vertegenwoordigd zijn, ontstaan er zinvolle ontwerpmogelijkheden," zegt Wina Smeenk, lector Societal Impact Design. "Als we willen dat ideeën van maatschappelijk betrokken bewoners effect hebben, kan dat alleen door een goede samenwerking met andere belanghebbenden."

Het Co-Design Canvas is een hulpmiddel voor overheden, burgers, bedrijven, non-profitorganisaties, kennisinstellingen en andere belanghebbenden om transparant te communiceren en samen te werken. Het verduidelijkt en bespreekt verschillen in belangen, kennis, ervaring en machtsverhoudingen, staat vanaf het begin stil bij gewenste positieve impact en concrete resultaten en zorgt ervoor dat ieders stem echt gehoord wordt.

Het Canvas bestaat uit acht kaarten over co-design beslissingen die bij elkaar gelegd kunnen worden. "Samen met de stakeholders navigeer je flexibel door de kaarten", legt Wina uit. "Je kunt verschillende routes nemen door het Canvas. Soms moet je teruggaan. Het is beslissingen herzien en vooruitdenken." Maar cruciaal is vooral dat iedereen inspraak heeft, vindt Wina. "Als mensen echt hun belangen kunnen inbrengen en het gevoel hebben dat hun belangen gediend worden door samenwerkingsprojecten, dan zie je dat mensen hun schouders eronder zetten en er al hun enthousiasme aan geven. Dan ontstaat er iets moois."

Het Co-Design Canvas is verkrijgbaar via BIS uitgevers.

"Als we willen dat ideeën van maatschappelijk betrokken bewoners effect hebben, dan kan dat alleen door een goede samenwerking met andere belanghebbenden."

Wina Smeenk, lector Societal Impact Design bij Hogeschool Inholland

Boekpresentatie

Op dinsdag 10 oktober vindt de feestelijke presentatie plaats van het boek The Co-Design Canvas in Pakhuis de Zwijger. Je bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

MET BIJDRAGEN VAN
Agnes Willenborg, Claudia Mayer en Koen van Turnhout

PRAKTISCHE INFORMATIE
Datum: 10 oktober 2023
Tijd: 19:00 uur – 21:30 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam

AANMELDEN
Tickets voor dit event zijn gratis verkrijgbaar via Pakhuis de Zwijger: https://dezwijger.nl/programma/the-co-design-canvas