Delft,
26
mei
2022
|
15:24
Europe/Amsterdam

Minister Staghouwer reikt Impactprijs Groen Onderwijs 2021 uit bij Inholland

280655958_1171479510298003_5831205773336173044_n

Op maandag 16 mei vond de prijsuitreiking  plaats van de Impactprijs Groen Onderwijs  van GroenPact bij  Hogeschool Inholland Delft. Een mooie gelegenheid voor minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om kennis te maken met het regieteam en het jongerenplatform van Groenpact en sfeer op te snuiven tijdens de feestelijke prijsuitreiking.

Er was een afwisselend programma samengesteld, dat de minister via Groenpact naar ondernemende studenten, de ondertekening van de Green Deal Natuurinclusieve Landbouw Groen Onderwijs en het grote podium met de winnaars van de Impactprijs voerde.  De hoofdboodschap: samen komen tot het aantrekkelijker maken van leren en werken in het groene domein, waar groene ondernemers bijdragen aan oplossingen en passie voor groen leidt tot (her)waardering. Minister Staghouwer: “Ik hoop dat het groene onderwijs jongeren kan opleiden die groot durven te denken. Want de landbouw is allang niet meer één kunstje. Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande. "

Ondernemende studenten Inholland
Na deze kennismaking was het de beurt aan onze hogeschool om te laten zien wat we in huis hebben. Minister Staghouwer ging in gesprek over ondernemende studenten met Inholland-collegevoorzitter Bart Combee, domein- en locatiedirecteur Fabian van der Horst, food-teamleider Zeger Stinis en Willemijn ten Hoor, food-alumnus én inmiddels zelfstandig ondernemer/directeur van SaucijsUNIQ. Willemijn vertelde over de uitdagingen in haar project. Ze kreeg tips van de minister en van Bart Combee. 

Minister Staghouwer: “Ondernemers in de land- en tuinbouw hebben altijd gepionierd. Zij stonden aan de wieg van een sector die nu in de hele wereld hoge ogen gooit. En innovatieve en creatieve ondernemers zoals deze studenten maken nu de grote systeemomslag die we ons hebben voorgenomen mede waar.”

Wervelend event
Daarna werd minister Staghouwer verwacht op het grote podium van de prijsuitreiking ‘De toekomstbestendige stad’. De aanwezige genomineerde projecten voor de Impactprijs Groen Onderwijs stonden centraal. Aan de hand van drie thema’s: klimaatadaptatie, voedseltransitie en biodiversiteit verzorgden lectoren, practoren, de Gebroeders Groen en de genomineerde studenten een inspirerend programma. Dit werd gepresenteerd door twee studenten van Inholland: Ishan Baidjoe en Dafne Versantvoort. 

En de winnaar is…. 
Van alle genomineerden was het de grote vraag wie er met het grote geldbedrag naar huis zou gaan. De professionele jury, bestaande uit Martin Scholten en Lianne de Bie (SFYN), hadden in elke categorie één winnaar gekozen.  De winnaars van dit jaar zijn voor het vmbo: Duurzaam kokkerellen van Aeres vmbo Nijkerk. Bij het mbo: Al you need is Food tour van Clusius mbo. Bij het hbo: Vergroenen met impact van HAS Hogeschool. En bij het wo: ProProtein van Wageningen University. Minister Staghouwer maakte alle winnaars bekend, zij mogen zich winnaar van de Impactprijs Groen Onderwijs 2021 noemen. Voor elk winnend team was een prijs beschikbaar van 2500 euro.

Green Deal Natuurinclusieve Landbouw Groen Onderwijs
Voor meer biodiversiteit is natuurinclusieve landbouw onontbeerlijk. Daar gaat de Green Deal NIL GO aan bijdragen. Deze concentreert zich op het onderwijs over voedselproductie en landschapsbeheer, dat gaat over het verbeteren en versterken van de kwaliteit van de bodem, de atmosfeer, het water en biodiversiteit. Het programma gaat de tweede fase in en daar werd bij stil gestaan met een officiële ondertekening. Eerder al zetten alle onderwijsbestuurders en de andere partners hun handtekening. 

Minister Staghouwer zette de laatste voor het publiek. Staghouwer: “Deze Green Deal is een baken van kracht door samenwerking. Samenwerking waar de hele onderwijskolom, de overheid en praktijkmensen aan meedoen. Zo goed,  dat er een landelijk dekkend netwerk van demoleerbedrijven komt. Hoe mooi is het als je zo onderwijs kan krijgen. En het werkt ook. Ik hoop dat het onderwijs dé plek is en blijft waar studenten de allernieuwste kennis op kunnen doen. Waar ze kunnen ontdekken wat groen of natuurinclusief ondernemerschap kan zijn, wat daar allemaal onder kan vallen, hoeveel kanten je met een groene opleiding op kunt.”

“Deze Green Deal is een baken van kracht door samenwerking. Samenwerking waar de hele onderwijskolom, de overheid en praktijkmensen aan meedoen. Zo goed,  dat er een landelijk dekkend netwerk van demoleerbedrijven komt. Hoe mooi is het als je zo onderwijs kan krijgen. En het werkt ook. Ik hoop dat het onderwijs dé plek is en blijft waar studenten de allernieuwste kennis op kunnen doen."

Henk Staghouwer, minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Winnaars als rolmodel
Daarna was dan toch eindelijk het moment aangebroken waarvoor de genomineerde leerlingen en studenten waren gekomen: het bekendmaken van de winnaars. Aan minister Staghouwer deze eer, nadat juryleden Lianne de Bie en Martin Scholten vertelden wat de jury zo goed vond aan deze projecten. Minister Staghouwer: “Deze winnaars zijn vanaf nu  ook een beetje een rolmodel. Voor hun medestudenten, maar zeker ook voor onze sector, die nu over de volle breedte bezig is met een duurzame omslag. Tot slot wil ik graag nog het volgende zeggen. De land- en tuinbouw zorgt ervoor dat mensen iedere dag kunnen beschikken over gezond, goed en voldoende voedsel. Dat is ook de basis voor vrede en veiligheid. Beide worden vaak te vanzelfsprekend gevonden. Toch maakt dit alle verschil in het werk dat de studenten die vandaag op school zitten gaan doen.”

Uitzending terugkijken

Wil jij  de gehele  live-uitzending terug terug bekijken? Dat kan via deze video