02
april
2024
|
07:57
Europe/Amsterdam

Nieuwe koffieautomaten: duurzamer, sneller én meer keuze

koffieautomaat

Eind april krijgt Hogeschool Inholland nieuwe koffieautomaten. De nieuwe automaten zijn duurzamer, sneller en bieden meer keuzemogelijkheden. Net als nu kunnen studenten en collega’s gratis met hun eigen beker koffie en thee halen. Nieuw is onder andere dat je kunt kiezen tussen havermelk en ‘gewone’ melk en twee koffiesmaken. Ook zijn de automaten ‘sneller’ vanwege een andere boilertechniek.

Het contract voor de huidige en verouderde machines verloopt binnenkort. Na een aanbestedingstraject is een nieuw contract met leverancier Maas gesloten. Bij de eisen voor het nieuwe contract is uiteraard gekeken naar smaak, maar ook naar zaken als duurzaamheid en kostenbesparingen.

Duurzaam en impactvol
In de nieuwe automaten kun je kiezen uit twee koffiesmaken én uit twee melksoorten (plantaardig en dierlijk). Ook kun je straks kiezen uit zeven nieuwe theesmaken (indien voorradig) én kun je koud water uit de automaten tappen. Ook chocolademelk blijft een van de opties. De machines hebben een langere boilertijd, waardoor je minder hoeft te wachten. Als je thee drinkt kun je straks kiezen uit drie verschillende theewatertemperaturen, af te stemmen op je favoriete theesoort.

Koffieliefhebbers kunnen straks kiezen uit:

  • Heilige boontjes, een pittige duurzame koffie (voornamelijk arabica), direct afgenomen bij boeren in Oost-Afrika. Het Rotterdamse bedrijf helpt bovendien jongeren die, om welke reden dan ook, een kans nodig hebben om hun rol in de maatschappij te (her)ontdekken.
  • De milde Puro Compañero van biologische geteelde mix arabica/robusta.

De Puro-thee bij de automaten is afkomstig uit Sri Lanka, wordt klimaatpositief verbouwd en is Fairtrade en biologisch gecertificeerd. Wat betreft de plantaardige melk is gekozen voor de glutenvrije havermelk van Oat of this World.

Schoon drinkwater voor ontwikkelingsprojecten
Wat betreft het water werken Maas en Inholland samen met de Made Blue Foundation, een stichting die zich inzet voor schoon drinkwater voor iedereen. Voor elke verbruikte liter in de automaten, worden de kosten van één liter schoon drinkwater aan ontwikkelingsprojecten gedoneerd. In 2022 en 2023 ging het in totaal om 220.000 liter, genoeg om 22 kinderen voor tien jaar van schoon drinkwater te voorzien.

Kostenbesparing
Mede in het kader van Fit for the Future is gekeken waar op kosten bespaard kon worden. Zo staan er straks iets minder automaten; op de kleine locaties één en op de grote locaties twee minder. Behalve in Dordrecht en bij Acta, waar er maar twee staan.

Gratis koffie minder duur dan gedacht
Sinds 1 januari is koffie en thee voor iedereen gratis, mede in het kader van ‘sticky campus’ , oftewel een aantrekkelijke leer- en werkomgeving voor studenten en collega’s. Voordeel hierbij met het nieuwe contract is dat de kosten van kaartlezers en pinnen komen te vervallen. “We zijn dan ook erg blij om te zien dat veel studenten hun drankjes uit de automaten halen”, aldus facilitair adviseur Roos Kooren.

Duurzame afspraken automaten
De oude automaten worden zoveel mogelijk opgeknapt en opgenomen in het machinepark van Maas. Oude kaartlezers worden opnieuw geprogrammeerd en weer ingezet bij andere klanten. De nieuwe automaten zijn op termijn nog beter te reviseren.  Tot slot zijn er nog diverse verbeteringen zoals een verplichting van 10 procent SROI (Social Return of Investment), een complete transparantie in de keten van alle producten en middelen en afspraken over het constant samenwerken aan reductie van CO2-uitstoot gedurende het gehele proces.

Overigens zijn de nieuwe automaten ook voorzien van een digitaal scherm, met ruimte voor afbeeldingen, meldingen en/of posters. Handig voor Inholland-brede mededelingen of juist lokale acties.

Roos: “We kijken uit naar de nieuwe automaten en alle vernieuwingen die dit met zich meebrengt. Laat je weten hoe de nieuwe smaken jou bevallen?”

 De planning voor de plaatsing van de koffieautomaten:

  • Amsterdam Acta                         18 april
  • Alkmaar                                            24 april
  • Amsterdam OZW                        18 april
  • Delft                                                    15 april
  • Den Haag                                         25 april
  • Diemen                                             18 en 19 april
  • Dordrecht                                        15 april
  • Haarlem                                           22 en 23 april
  • Rotterdam                                      16 en 17 april
Reacties 1 - 5 (5)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Rozetta
18
April
2024
Heeft de nieuwe machine ook een optie voor decaf koffie? Of is het mogelijk om dat evt. nog toe te voegen?
Jolanda
08
April
2024
Welke allergenen zitten in de nieuwe machines? De huidige koffieautomaten kunnen namelijk niet gebruikt worden door mensen met een notenallergie.
Roos Kooren
09
April
2024
Hai Jolanda, De ingredientenlijst volgt snel en dan zal ik je persoonlijk de info toesturen.
Voor iedereen die verder geinteresseerd is, zal ik de lijst ook posten onder het bericht van de koffieautomaten in de Engage All Company.
Hans
04
April
2024
Heel fijn!
We waren wel echt toe aan nieuwe machines.
Nicole van Dijk
04
April
2024
Ja mooi zeg!
Josien Spanjaart
02
April
2024
TOP!!