Alkmaar,
14
december
2020
|
12:00
Europe/Amsterdam

Onderzoekers Robotica presenteren papers op Internationale REM-conferentie

Hipergreen

Op 10 december 2020 vond de 21ste International Conference on Research and Education in Mechatronics (REM 2020) plaats in Krakau, Polen. Dit evenement is een forum waar elk jaar de nieuwste wetenschappelijke Mechatronica resultaten van diverse Europese Hogescholen en universiteiten worden gepresenteerd en professionele ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

Wegens de geldende coronamaatregelen is dit jaar gekozen de bijeenkomst online te laten plaatsvinden. In blokken van 2 uur werden er telkens twee parallelle sessies gehouden over de onderwerpen Robotics, Transprotation and automotive, Artificial Intelligence, Mechatronics systems, Measurement systems and sensors en Smart Industry.

Ton Boode en Mark Ramaker, onderzoekers bij de onderzoekslijn Robotica van Inholland, hebben met trots de eerste twee papers van het lectoraat gepresenteerd, beiden voortgekomen uit het HiPerGreen-project. 

Drone in de kas
In de eerste paper (HiPerGreen: Greenhouse crop scouting by a UAS) worden de lessons learned van het HiPerGreen-project beschreven. De nadruk hierbij ligt op de samenwerking tussen de verschillende domeinen TOI, AFL en BFL, toegepast op het autonoom vliegen van een drone in een kas. De drone moet hierbij opnamen maken van de planten die in de kas groeien, zodat de groei, maar ook mogelijke ziektes, in kaart kunnen worden gebracht. Het is daarna voor de tuinder eenvoudig om het oogst moment vast te stellen en zieke planten te verwijderen voordat die andere planten aansteken. Hierdoor kan de tuinder zijn winst maximaliseren.

Autonome navigatie
De tweede paper (HiPerGreen: Accurate UAS Flight inside a Greenhouse) introduceert een nieuwe en innovatieve aanpak voor de locatiebepaling van een autonome drone. Deze aanpak maakt gebruik van videobeelden en Ultra Wide Band – een soort lokaal GPS – die samengevoegd worden door middel van een Kalman-filter. De wijze van samenvoegen zorgt ervoor dat de drone continu zijn locatie precies en stabiel kan bepalen. Een belangrijk aspect bij autonome navigatie in de kas.

Lector Robotica Cock Heemskerk is terecht trots. “Met het HiPerGreen-project wonnen we in 2019 de derde prijs bij de RAAK-SIA awards en nu kunnen we een deel van de onderzoeksresultaten door twee fraaie papers op een Internationale Mechatronica-conferentie presenteren. Hoe mooi is dat!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.