Den Haag,
04
mei
2022
|
10:44
Europe/Amsterdam

Open oproep: meld je nu aan voor de MediaNumeric-cursus zomer 2022

Hogeschool Inholland organiseert van 27 juni tot en met 2 juli de tweede editie van de MediaNumeric-cursus ‘Data-driven journalism, creative storytelling & fact-checking’. De cursus vindt plaats bij Inholland Den Haag. In deze intensieve cursus van zes dagen ontdekken studenten in een praktijkgerichte en internationale omgeving hoe de huidige wereld van media en storytelling wordt bepaald door data.

 Wil je te weten komen:

 • hoe je data zoekt, analyseert en begrijpt?
 • wat datagestuurde storytelling is en waarom het belangrijk is?
 • waar desinformatie vandaan komt en hoe je feiten checkt?
 • wat media-ethiek is en wat de maatschappelijke gevolgen van journalistiek en mediatransities zijn? 

Herken je jezelf in het volgende:

 • Ben je ruimdenkend genoeg om te werken in een internationale groep waarin je gezamenlijk verhalen creëert op basis van data?
 • Heb je belangstelling voor het werken in spreadsheets en het verwerken van data?
 • Heb je belangstelling voor de huidige technologische veranderingen en de invloed ervan op de maatschappij en de media?

Is jouw antwoord op de bovenstaande vragen ja, dan is de MediaNumeric-cursus iets voor jou.
Meld je snel aan, uiterlijk 9 mei!

Bekijk hoe studenten uit onze eerste editie de MediaNumeric-cursus omschrijven in drie woorden.

download
Student testimonials_3Words

Meer testimonials terugkijken? Ontdek welke tips studenten hebben voor nieuwe deelnemers en wat hun grootste ‘take away’ is.

Vind je eigen praktische weg in de wereld van data
De MediaNumeric-trainingscursus biedt jou een unieke kans om basiskennis op te doen over datajournalistiek en storytelling. Dit gebeurt door middel van theoretische en praktische cursussen waarin aandacht wordt besteed aan data-extractiemethoden, data-analyse en datavisualisatie, evenals het vertellen van verhalen op basis van data. Ook wordt aandacht besteed aan het groeiende gebied van fact-checking en het bijhouden van de verspreiding van desinformatie over de wereld.

Je werkt met professionals die je begeleiden bij het leerproces. Zij laten je zien hoe zij dataspecifieke taken benaderen, en ze ondersteunen jou en je medestudenten bij het onderzoeken van een casestudy waarin je de opgedane vaardigheden toepast. De cursus biedt jou de theoretische knowhow, hulpmiddelen en vaardigheden die je nodig hebt om datagestuurde journalistiek en storytelling te bedrijven en om feiten te checken, en alle creatieve en professionele kansen die hiermee samenhangen.

Indeling cursus
Deze trainingscursus is in hoofdzaak opgezet rond vier blokken waarmee een diverse leerervaring wordt gecreëerd:

1. Inleidende sessies
Je neemt deel aan levendige en informatieve sessies (paneldiscussies, rondetafels, lezingen enz.) waar befaamde internationale experts vraagstukken zullen bespreken die verband houden met datagestuurde journalistiek en storytelling en het checken van feiten. 

2. Workshops
In de loop van de cursus werk je aan een casestudy uit de praktijk. Je wordt gevraagd een proces te doorlopen waarbij je je taken aan de drie theoretische modules koppelt. Gedurende het hele proces word je begeleid door experts en facilitatoren. 

3. Studiebezoek
Je bezoekt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in het Mediapark in Hilversum, waar je je verdiept in de rijke wereld van film- en geluidsarchieven en waar je het gesprek aangaat met experts in creatief hergebruik en journalistiek werk. Zo ontdek je hoe de theorie elke dag in een echte professionele omgeving praktisch wordt toegepast.

4. Netwerken
Je kunt medestudenten en experts ontmoeten en de stad en omgeving van Den Haag verkennen. Ook kun je door studiebezoeken en ontmoetingen met experts de andere deelnemers goed leren kennen en duurzame relaties opbouwen die in je toekomstige werk en loopbaanontwikkeling van pas zullen komen.

 Voor wie is de MediaNumeric-cursus?
De cursus staat open voor derdejaars en vierdejaars bachelor- en masterstudenten van de drie academische partners van MediaNumeric: Hogeschool Inholland, SWPS University of Social Sciences and Humanities en INA Institut national de l’audiovisuel. Een journalistieke achtergrond is niet vereist, maar belangstelling voor data en storytelling is zeer wenselijk.

Aangezien de komende editie van de MediaNumeric-cursus wordt georganiseerd door het domein Creative Business van Inholland, moedigen we derdejaars en vierdejaars bachelorstudenten in onze domeinprogramma’s sterk aan om zich aan te melden. Het gaat om de volgende programma’s:

 • (International) Creative Business
 • Communicatie
 • Business Innovation
 • Leisure Management
 • Facility Management
 • Tourism Management

Ben je Inholland-student uit andere domeinprogramma’s en heb je belangstelling voor datagestuurde storytelling (Informatica en Technische Informatica)? Ook voor jou is deze cursus interessant! 

Iedereen die zich aanmeldt, moet het Engels (mondeling en schriftelijk) goed beheersen. 

Selectieprocedure
Uit alle geschikte kandidaten kiest het selectiecomité van MediaNumeric 20 deelnemers. Van de deelnemers zullen er 16 afkomstig zijn van Hogeschool Inholland (NL), 2 van INA (FR), en 2 van SWPS (PL). De selectie en rangschikking van de deelnemers vindt plaats op basis van de volgende criteria:

 • algemene aanmeldingsscore (waaronder beoordeling van zelfevaluatie en prestatiedoelen, inzet en toewijding aan de doelstellingen van de onderwijsinstelling),
 • vaardigheden en ervaring, diversiteit (vertegenwoordiging van een ondervertegenwoordigde sociale groep en van verschillende nationaliteiten/etnische groepen).

De MediaNumeric-trainingscursus levert 5 ECTS op. Deelname is gratis. 

Hoe aanmelden
Meld je uiterlijk maandag 9 mei 2022 voor het MediaNumeric-programma aan via het aanmeldingsportaal op de website van MediaNumeric. De resultaten van de aanmelding worden op 23 mei 2022 bekendgemaakt.

Heb je vragen?
Neem contact met ons op info@medianumeric.eu of met de MediaNumeric-programmamanagers van Inholland: natalia.berger@inholland.nl en susannah.montgomery@inholland.nl.

Voor meer informatie over MediaNumeric en over het aanmelden voor onze komende zomercursus in Den Haag kun je terecht op onze website: https://blog.euscreen.eu/open-call/ en https://www.inholland.nl/inhollandcom/about-inholland/medianumeric/

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.