Haarlem,
15
september
2022
|
14:40
Europe/Amsterdam

Patrick Huntjens in Vroege Vogels: lering trekken uit Hollands waterbeheer

Patrick Huntjens

Met zijn boek over sociale en ecologische transities won Patrick Huntjens, lector Sociale Innovaties in het Groene Domein, onlangs een prestigieuze literatuurprijs. Een mooie aanleiding voor het radio 1-programma Vroege Vogels om met hem in gesprek te gaan over zijn boek, de huidige stikstofcrisis én het Hollandse watermanagement. “Deze stikstofcrisis komt door onze eigen tunnelvisie. We moeten juist breder kijken naar onder meer waterkwaliteit, landschapsbeleid en biodiversiteitsherstel. Die blik op het totale systeem mis ik in het huidige debat.”

Samen met de verslaggever loopt Patrick langs de - historisch laagstaande – Waal bij Nijmegen. Uitkijkend over het water legt Patrick de link tussen de stikstofcrisis en het ‘Ruimte voor de rivier’-beleid dat 20 jaar geleden met succes is ingevoerd. “Toen kwam het inzicht dat we het water uit de rivier niet alleen recht naar zee moesten leiden. Dat we juist moesten kijken naar hoe de natuur dat zelf zou hebben geregeld. Van de bron naar de monding. Dus door te kijken naar het totale sociaal-ecologische systeem vormde zich goed waterbeheer op basis van natuurlijke ontwerpprincipes. Die lessen uit het watermanagement kunnen we ook toepassen op de stikstofcrisis.

Het debat hierover blijft teveel hangen in een tunnelvisie van het bestaande systeem. Kijk naar het totale systeem dus ook naar waterkwaliteit, landschapsbeheer, biodiversiteitsherstel, en de ruimtelijke ordening van verschillende functies. Zoek naar de gemeenschappelijke basis en mogelijkheden voor meervoudige waardecreatie; om zo toe te werken naar een Natuurlijk Sociaal Contract, een haalbaar en wenkend toekomstperspectief.”

Beluister de uitzending
Wil je meer horen over Patricks visie ? Luister het interview in de Vroege Vogels-uitzending van 11 september.