Delft,
01
december
2022
|
08:00
Europe/Amsterdam

Space Minor: Tot aan de sterren en daar voorbij

Stan van Aalderink over zijn ervaring met de nieuwe Space Minor

Van links naar rechts: Susanne Franken, Ivo Lindhout, Collin Bakker, Ali Khairalla en Stan van Aalderink

Afgelopen jaar is de Space Minor voor het eerst van start gegaan bij Inholland Delft. Tijdens deze minor wordt een groep van 29 enthousiaste studenten van de opleiding Aeronautical Engineering & Luchtvaarttechnologie opgeleid tot toekomstige Space Engineers. Door deze unieke kans kunnen deze studenten ervaren hoe het er in dit bijzondere vakgebied aan toegaat. En door de toenemende baangarantie is het ook zeker van belang dat deze studenten goed worden voorbereid op het werkveld, geeft deelnemer Stan van Aalderink toe. Stan volgt sinds september de minor en is heel erg enthousiast over zijn deelname: “Je krijgt een heel goed beeld hoe alles is opgezet binnen de ruimtevaart. Door deze minor profileert Inholland zich als een unieke hogeschool.”

In het derde jaar zijn er verschillende presentaties gegeven voor de minors die de opleiding aanbiedt. De studenten krijgen de mogelijkheid om zich te verdiepen in een specialisatie waar ze het komende halfjaar in willen specialiseren. Stan: “Ik was altijd al heel erg geïnteresseerd in de ruimtevaart en had er regelmatig gesprekken over met mijn studieloopbaancoach. We hadden een gesprek waar ik moest nadenken waar ik na mijn studie terecht wilde komen en deelde mijn fascinatie over de ruimtevaart met hem. Waarop hij aangaf dat een van onze docenten: Erik Laan bezig was met het opzetten van de Space Minor. Natuurlijk ben ik direct gaan bekijken wat ik moest doen om hierbij aan te sluiten.” Helaas voor Stan liep hij door de corona een vertraging op en liet hij de inschrijving even voor wat het was. Hierdoor liep hij een plek mis, omdat de Space Minor binnen één dag al vol zat. “Een aantal weken later had ik via mijn SLB-coach vernomen dat er toch een aantal plekken vrij waren, dus heb ik mij direct ingeschreven en kon ik gelukkig in september van start gaan.”

Kennismaken met gastsprekers
Met 29 studenten ging de Space Minor van start in september. De minor is breed opgezet waarin de studenten verschillende gastcolleges volgen vanuit het werkveld en tegelijk aan de slag gaan met projecten die daar mee te maken hebben. “Het is mega interessant, we hebben zoveel toffe sprekers mogen aanhoren. Van ESA (een Europees Ruimtevaart agentschap) tot aan Airbus Defence and Space. We leren hoe we verschillende ontwerpen voor satellieten en test apparatuur kunnen bouwen en testen en hierin is het vooral belangrijk dat de omstandigheden in de ruimte nogal uitdagend zijn. Je hebt te maken met extreme kou en vacuum. En alles moet hierin kunnen functioneren.” 

“Je krijgt een heel goed beeld hoe alles is opgezet binnen de ruimtevaart. Door deze minor profileert Inholland zich als een unieke hogeschool.” 

Stan van Aalderink

Vrijheid en uitdaging tijdens projecten
Voornamelijk de projecten en alle vrijheid ervaart Stan al zeer positief. Zo lopen er projecten in samenwerking met de TU Delft maar ook een project met een andere Inholland-vestiging: “Inholland wil in 2025 een eigen satelliet lanceren, daar is nu een case study voor bedacht.” Daarnaast heeft Stan met zijn groepsleden ook een ander project lopen waarbij ze een satelliet willen ontwerpen die op Mars planten laat groeien. “Het is wel wat ambitieus dat we dit in 20 weken af moeten hebben, maar het is wel super uitdagend.”  

Netwerken
Zoals Erik al eerder aangaf vertelt ook Stan dat er veel internationale baanmogelijkheden zijn binnen de ruimtevaart branche. “Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande, ik ben erg blij dat Inholland wel meegaat met deze tijd en deze minor heeft opgezet.” Met de minor is Stan ook op field trip geweest naar de Industry Space Days bij ESA ESTEC in Noordwijk. Hier staan verschillende organisaties die binnen de ruimtevaart actief zijn en daarnaast is het ook een plek om te netwerken. “Er waren heel veel interessante presentaties zoals de presentatie over de voortgang van de Ariane raket. En we konden als studenten goed netwerken en nieuwe mensen ontmoeten. Dat helpt wel goed met een zoektocht naar een baan voor later.”