Haarlem,
03
mei
2021
|
09:56
Europe/Amsterdam

Studenten helpen online Bevrijdingspop vorm te geven

Samenwerking met Inholland levert bruikbare concepten op voor online bevrijdingsfestival

Al dertien jaar bestaat er een vruchtbare samenwerking tussen Hogeschool Inholland Haarlem en Bevrijdingspop. Het oudste en grootste bevrijdingsfestival van Nederland, waaraan studenten op verschillende manieren een belangrijke bijdrage leveren. Vanwege de coronamaatregelen staat er dit jaar op 5 mei een Home-Edition op het programma: een online festival, gestreamd en gepresenteerd vanuit het Patronaat. Ook bij de voorbereiding van deze editie waren Inholland-studenten nauw betrokken.

Creatieve concepten vanuit Citylab Haarlem
Het was lange tijd onzeker of en in welke vorm het bevrijdingsfestival dit jaar doorgang kon vinden. Daarom legde het Bevrijdingspop-bestuur in september de volgende opdracht bij Citylab Haarlem neer: hoe kunnen de bevrijdingsthema’s op een veilige manier toch aan een breed publiek worden overgebracht? “Vanuit Citylab helpen studenten oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken die aangeleverd worden vanuit de gemeente, het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties”, zegt Esther Weeber, coördinator van Citylab Haarlem. “Dat doen zij vanuit hun eigen invalshoek en opleidingsachtergrond. Zo werkten aan deze opdracht onder meer Inholland-studenten van de opleidingen Tourism Management, Communicatie, Creative Business en Associate degree Facilitair Eventmanagement mee, en dat zie je terug in de frisse nieuwe ideeën.”

Twee groepen studenten van verschillende opleidingen gingen met de opdracht aan de slag. Ze richtten zich enerzijds op online vormgeving met livestreams en interactieve elementen. Anderzijds bedachten ze een thematische aanvulling op het bestaande programma, in de vorm van podcasts en video’s. Marjan Gielen, projectmanager Relatiemanagement van Bevrijdingspop: “Het bestuur was zeer enthousiast over de gepresenteerde concepten, het was echt goed in elkaar gestoken. De connectie met de studenten is voor Bevrijdingspop erg waardevol, omdat zij helpen het festival aantrekkelijk te maken voor de doelgroep waarvan zij zelf onderdeel zijn.”

Online platform voor een unieke beleving
Jesse van Duijn, student Ad Facilitair Eventmanagement van Inholland Diemen, was een van de bedenkers van het online platform met toebehoren. “Uit ons onderzoek bleek dat de doelgroep geen trek had om urenlang naar een scherm te staren. Daarom stelden wij een digitale wereld voor. Niet passief kijken, maar een unieke interactieve bezoekers-experience!” Optredens via meerdere livestreams, een Q&A met artiesten, tot aan bestellingen via virtuele foodstalls die je real life thuisbezorgd krijgt. “Niet alle concepten waren haalbaar”, zegt Marjan Gielen. “Maar het was een uitstekende basis om op verder te gaan; het concept van het platform zullen wij zeker ook de komende jaren gebruiken.”

De samenwerking binnen een groep onbekende studenten bleek verrassend productief. Jesse: “Mooi hoe zo’n groep echt een team wordt en hoe we met al die verschillende denkwijzen tot de beste oplossing kwamen. En supertof natuurlijk dat onze ideeën echt gebruikt worden.”

Thematische podcast en filmopnames
De studenten die de podcast en video-opnames bedachten, kregen de kans om dit ook zelf uit te voeren. Dominique Caspers, tweedejaarsstudent International Creative Business van Inholland Haarlem. “We hebben een podcast gemaakt met twee WOII-veteranen, over vrijheid en onvrijheid in deze tijd. Normaal staan zij op De Dreef, nu zaten ze bij mij aan tafel!” De studenten schreven het script, legden contact en verzorgden de techniek. Ook maakten zij een video-uitzending over Corrie ten Boom vanuit het Corrie ten Boomhuis.

Normaalgesproken nemen deze tweedejaarsstudenten de programmering en productie voor hun rekening van de optredens op het Plein van de Vrijheid, het eigen podium op het Bevrijdingspop-terrein, ingericht voor Haarlems talent. Om dat zoveel mogelijk na te bootsen kregen zij deze keer de regie over één opnamedag in het Patronaat: tijdens de optredens van de bands en acts van het Conservatorium Haarlem en Triple Threat. Deze optredens zijn opgenomen op Koningsdag. “Filmen, een podcast maken, de socials beheren en artiestenbegeleiding, plus het hele creatieve proces dat eraan voorafging”, somt Dominique op. “Wat een fantastische ervaring!”

* foto’s van de bands gemaakt door fotograaf Roel Syperda

Conservatorium in the spotlights
De online programmering van Bevrijdingspop start op 5 mei om 13.00 uur en loopt door tot 23.00 uur. Dan zijn ook de optredens te zien en te beluisteren van de twee Conservatoriumbands: de diepe, dromerige grooves van CHARLOT en de rock-pop-funk van Bob Poldermans. “Bevrijdingspop biedt beginnend talent altijd een geweldige kans om zichzelf te laten zien”, zegt Arjan Muusz, 'Head of Pop Department' van het Conservatorium Haarlem. “Op een echt podium herrie maken met eigen werk is een geweldige kick.” Uiteraard is optreden in het zonnetje voor duizend man een groot verschil met online opnames. “Het is heel bijzonder om voor een lege zaal te staan met de gedachte dat er veel mensen meekijken”, zegt zangeres Lotte Mulder van CHARLOT. “Maar het was vooral ook superfijn om na zo’n lange tijd weer op het podium te staan.” Drummer Steve Cuiper van Bob Poldermans juicht: “Na een jaar binnen zitten mogen we ons nu weer volledig richten op het neerzetten van een waanzinnige show.” Jesse van Duijn valt hem bij: “Bevrijdingspop is zo supertof, ik ga zeker kijken op 5 mei!” 

Programma online Bevrijdingspop
Bevrijdingspop Haarlem komt dit jaar met een groots, gratis, online festival. Live uitgezonden op 5 mei vanuit het Patronaat en te bekijken via bevrijdingspop.nl. Met optredens van onder andere Typhoon, Eefje de Visser, Altin Gün, Banji, Jonna Fraser, Davina Michelle en Tino Martin. De presentatie is in handen van Giel Beelen. Er zijn drie livestreams te bekijken. Het eigen programma van Bevrijdingspop start om 13.00 uur en loopt door tot 23.00 uur. Naast de optredens en thematische items zijn er interactieve onderdelen, met interviews met artiesten en de mogelijkheid om te chatten met de sprekers van de Vrijheidscolleges. Vanaf 9.00 uur start Haarlem105 als onderdeel van de online programmering een marathonuitzending.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Peter Bosman
11
October
2021
Holland Film Festival zou ook graag samenwerken met studenten van InHolland. Met wie kan ik daar contact over opnemen?
vr gr Peter Bosman