Haarlem,
20
augustus
2020
|
09:02
Europe/Amsterdam

Veel bedrijvigheid in Citylab Haarlem

Tijdens onze online jaaropening op donderdag 3 september hebben we het over innovatieve projecten, die bijvoorbeeld tot stand komen in het Haarlemse Citylab, een co-creatie tussen studenten en professionals vanuit gemeente, ondernemingen en onderwijs. In het lab wordt gewerkt aan projecten die goed laten zien hoe samenwerking studenten vormt tot de professionals die het verschil maken. Nieuwsgierig hoe onze studenten zich ontwikkelen tot de professionals van de toekomst? Meld je aan via inholland.nl /jaaropening

In september ondertekenden de gemeente Haarlem en Inholland Haarlem de intentieverklaring Citylab; een concept waarin onderwijs, bedrijfsleven en gemeente zich buigen over concrete maatschappelijke vraagstukken uit de stad. In november volgde een meet-up en werden mogelijke opdrachten besproken. Aan het begin van 2020 zijn, met Cityhap op 20 januari, de pitches van eerstejaarsstudenten Creative Business op 24 januari en in februari de start van studenten Informatica in het – nieuwe – kantoor van Citylab, de eerste concrete activiteiten een feit.

Ieder resultaat van het Citylab is een co-creatie tussen studenten en professionals vanuit gemeente, ondernemingen en onderwijs. Zo heeft de gemeente Haarlem aan studenten Creative Business de opdracht gegeven om bewoners van Haarlem en haar wijk Schalkwijk dichter bij elkaar te brengen. Wessel Pasveer, een van de tweedejaarsstudenten Creative Business die hiervoor Cityhap bedacht: “Zowel in het centrum van Haarlem als in Schalkwijk hebben we op straat mensen aangesproken. Wat vinden zij van Schalkwijk? Vinden zij dat de bouw van nieuwe woningen, het vele groen en de complete make-over van het winkelcentrum het imago van Schalkwijk een positieve boost geeft?” De meningen hierover liepen nogal uiteen.

Cityhap: eten verbindt
Om een discussie over het wonen en winkelen Schalkwijk te stimuleren, nodigden de studenten vijf Haarlemse hobbykoks uit om te koken voor hun zelfgekozen introducees. “Twee van de vijf koks, en ook hun introducees, wonen in Schalkwijk. De andere 20 gasten wonen elders in Haarlem. Geweldig toch, om inwoners uit verschillende wijken met elkaar in contact te brengen door ze samen te laten koken en eten.” De studenten hebben het multiculturele diner en de discussie die aan tafel plaatsvond gefilmd, om er vervolgens een korte documentaire over te maken. “Informatief, inhoudelijk en persoonlijk. En natuurlijk hopen we dat deze pilot aanzet tot een serie vervolgopdrachten voor de gemeente”, voegt Wessel eraan toe.

Onder de Toren
Het diner vond plaats bij Kookstudio Haarlem, bij de Lichtfabriek. “Simpelweg omdat je daar beschikt over een keuken, en genoeg ruimte hebt om met een grote groep te tafelen”, verklaart Jorien Stoop, die vanuit Inholland Haarlem nauw betrokken is bij Citylab. Van deze locatie is het een mooi bruggetje naar de nieuwe locatie van Citylab, dat tot dusver gevestigd zat in de Slachthuisbuurt. Onlangs ontving Jorien de sleutel van Onder de Toren, een bruisend bedrijfsverzamelgebouw gevestigd in de voormalige KPN-toren in de Waarderpolder. “We delen het gebouw met verschillende bedrijven. Daarnaast is de locatie goed te bereiken met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Voordeel voor de studenten is dat je met de trein binnen 10 minuten van Inholland naar Citylab reist.” Vanuit Onder de Toren gaan Inholland-studenten van de Haarlemse opleidingen werken aan de vele Haarlemse vraagstukken. Maandag 3 februari betrekken de eerste studenten (60 studenten van de opleiding Informatica) het nieuwe onderkomen. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.