30
september
2021
|
10:04
Europe/Amsterdam

Vegetarisch eten? ‘In China geeft geld de doorslag, hier gezondheid’

Inholland-student publiceert in internationaal wetenschappelijk tijdschrift

China1

Een artikel schrijven over jouw afstudeerproject voor een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. Wie droomt daar niet van? Haokun Fu pakte de kans als student Tuinbouw & Agribusiness. Ze deed onderzoek naar de redenen van jongvolwassenen in de Randstad en Shanghai om wel of niet vegetarisch te eten. En daarin blijken beide groepen sterk te verschillen. “Het biedt een uniek kijkje in hoe we bij de verschillende bevolkingsgroepen de transitie naar een plantaardig dieet kunnen doorzetten”, prijst lector Feike van der Leij.

Haokun studeerde eerst twee jaar in Shanghai. Dankzij een samenwerking van haar universiteit met Hogeschool Inholland kon ze het Double Degree-programma volgen. Hierdoor nam ze in 2019 het vliegtuig om de laatste twee jaar in Nederland te studeren. “Ik wil graag verder in de agribusiness of voedselindustrie”, zegt ze. “In Nederland kan ik me verder verdiepen in zaken als logistiek en productieketen. Daarnaast geniet ik van het leven in Nederland, de omgeving, het comfort.”

Growth Experience Lab
Haar afstudeeronderwerp viel op een dag letterlijk in haar inbox. “Van de opleiding kregen wij als studenten allerlei suggesties voor onderzoeksprojecten.” Die suggesties kwamen van Gerry Kouwenhoven, onderzoeker bij het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences. Gerry: “Vanwege corona konden veel stages en onderzoeksprojecten bij externe partners niet doorgaan. We hebben daarom het Growth Experience Lab opgezet waar studenten samen met onderzoekers mee konden werken aan relevante, praktijkgerichte onderzoeksprojecten. De wisselwerking met studenten is geweldig. Met hun energie, onbevangen kijk en vaak vanuit hun betrokkenheid met een betere wereld inspireren ze ons, geven ze de aanzet voor nieuwe ideeën.”

In het Growth Experience Lab kunnen studenten samen met onderzoekers meewerken aan relevante, praktijkgerichte onderzoeksprojecten.
Gerry Kouwenhoven, onderzoeker Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences

Duurzame eiwittransitie
Haokun koos al snel haar onderzoeksproject uit. “Ik vond de duurzame eiwittransitie wel cool klinken, ook al wist ik er niet veel vanaf.” Haokun haalde al snel haar kennisachterstand in. “Ik ben heel veel artikelen over dit onderwerp gaan lezen en wilde het echt goed begrijpen.” Dat was nodig, omdat studenten bij Gerry een soort sollicitatiegesprek voeren voorafgaand aan hun onderzoeksproject. “Ik vraag door over hun motivatie, wat ze precies willen onderzoeken.”

Van vlees naar plantaardig voedsel
Haokun nam vervolgens contact op met de verantwoordelijke voor het onderzoek naar de duurzame eiwittransitie: Feike van der Leij, lector Health & Food. Maar wat houdt dit onderwerp in? “Naarmate de welvaart in de wereld toeneemt, kunnen meer mensen het zich veroorloven om vlees te eten”, legt Feike uit. “Dat gebeurt onder meer in China. Maar de groeiende vleesproductie is zeer belastend voor het klimaat en de planeet. De oplossing zou een duurzame eiwittransitie zijn: als meer mensen vegetarisch of veganistisch gaan eten.”

Onderzoek Shanghai en de Randstad
Dankzij haar achtergrond kon Haokun een mooi vergelijkend onderzoek doen naar de eiwittransitie in zowel Shanghai als de Randstad. Kiezen jongvolwassenen in beide stedelijke omgevingen voor een vleesrijk of plantaardig dieet? En als de keuze op het laatste valt, wat zijn daar dan de redenen voor? Eén verschil kwam al snel naar voren. De Chinezen reageerden veel sneller op de online enquête dan de Nederlanders. “Uiteindelijk vond ik met hulp van social media en docenten ook voldoende Nederlandse respondenten”, zegt Haokun.

 

In de Randstad zie je echt een overgang naar een plantaardig dieet. Dat verraste me.
Haokun Fu, ex-student Tuinbouw & Agribusiness
plantaardig_dieet

Geld versus gezondheid
De conclusie van het onderzoek? “In de Randstad zie je echt een overgang naar een plantaardig dieet. Dat verraste me. In Shanghai zijn er relatief minder vegetariërs. Daar is vegetarisch eten een stuk duurder en hebben veel jongvolwassenen niet zo veel geld.” De redenen om over te stappen naar vegetarische producten verschilt om die reden ook. “In Shanghai is geld het belangrijkste motief, in de Randstad gaat het om gezondheid. Bij beide groepen staat het milieueffect op de tweede plaats.”

Als een huis
Gerry was onder de indruk van het onderzoek. “Het biedt mooie aanknopingspunten voor de retail en de voedingsmiddelenindustrie om in te spelen op de Nederlandse en Chinese markt. Bovendien is het nieuwe kennis die we in opleidingen zoals Dier in de Duurzame Samenleving, Food Commerce & Technology en Tuinbouw & Agribusiness ook kunnen meenemen.” Feike: “Het verhaal van Haokun staat als een huis. Het biedt een uniek kijkje in hoe we bij de verschillende bevolkingsgroepen de transitie naar een plantaardig dieet kunnen doorzetten.”

Voor een bachelorstudent is zo’n publicatie redelijk bijzonder.
Feike van der Leij, lector Health & Food

Journal of Agriculture and Environmental Sciences
Feike moedigde Haokun aan om over haar onderzoek een beknopt wetenschappelijk artikel te schrijven. “Voor een bachelorstudent is zo’n publicatie redelijk bijzonder. Er zit ook een didactische doelstelling achter. Als je je onderzoek helder moet uitleggen in een artikel, snap je het zelf ook beter. Haokun is een slimme tante en ging er voortvarend mee aan de slag.” Met succes, want het artikel kreeg een plek in de Journal of Agriculture and Environmental Sciences.

Wageningen University
Inmiddels volgt Haokun een master aan de Wageningen University. “Ik ben heel trots op de publicatie en mijn familie ook. Maar ik ben niet echt een onderzoeker. Ik voel me meer thuis in het bedrijfsleven. Of ik nog eens zo’n artikel schrijf? Wie weet. Misschien dat ik nog eens aan een onderzoeksprogramma mee doe en dan zal ik mijn best doen om daarover te publiceren.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Aafke Geisink-Brinkhuijsen
30
September
2021
Ik ben dus wel nieuwsgierig naar dat artikel. De link daar naartoe is dus het missende puzzelstukje in dit gave nieuwsbericht, want via de zoekfunctie van onze digitale bibliotheek kon ik het niet vinden.