27
september
2022
|
13:12
Europe/Amsterdam

‘We zakken door een morele ondergrens en niemand in het systeem wordt daar boos over’

Podcast #4: Marnix Eysink Smeets over de veranderende veiligheidsbeleving van burgers

Marnix Eysink Smeets

Een vluchtelingencrisis, nietsontziende drugscriminaliteit, de pandemie, een oorlog ‘in onze achtertuin’, de klimaatcrisis en nu de energiecrisis: sinds 2014 neemt het aantal bedreigingen dat we ervaren snel toe. Wat doet dat met hoe wij, burgers, onze veiligheid ervaren? Wat maakt dat wij ons veilig of juist onveilig voelen? Wat zijn de gevolgen hiervan voor onze samenleving? Wat kan de overheid doen? En wijzelf? In een nieuwe aflevering van Onderzoekers over de Toekomst schijnt lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid Marnix Eysink Smeets er zijn licht op.

Marnix deed baanbrekend promotieonderzoek bij Cardiff University naar de verandering van veiligheidsbeleving in de afgelopen decennia en de doorwerking daarvan in onze samenleving. Hij verricht zijn werk niet alleen vanuit de studeerkamer, maar is ook vaak op straat te vinden om – bijvoorbeeld bij demonstraties en ongeregeldheden - de sociale dynamiek en interactie tussen burgers en overheid zelf waar te nemen. 

download

“De toenemende dreigingen zorgen voor angst en onrust, wat versterkt wordt door de opkomst van social media. De veranderende opstelling van de overheid wakkert dit verder aan. De overheid trekt zich terug en is soms zelf de bedreiger, bijvoorbeeld in de toeslagenaffaire. De verbindende schakel tussen de verschillende crises – toeslagen, vluchtelingen, Groningen - is dat het systeem heel druk is, maar dat de mensen waar het om gaat volstrekt in de kou staan. We zakken door een morele ondergrens.” Dat niemand in het systeem daar vervolgens boos over lijkt te worden verbaast en verontwaardigt Marnix. 

download

De dalende veiligheidsbeleving van steeds meer Nederlanders ondergraaft de legitimiteit van de overheid en politiek. Ook daarom is volgens Marnix een radicaal andere kijk op veiligheid nodig: het veiligheidspsychologisch perspectief.  

Meer weten over Marnix’ kijk op veiligheid en de stabiliteit van onze samenleving?  
Beluister de podcast nu via jouw favoriete podcast-app zoals Spotify, Google Podcast of Apple Podcast. En vergeet je niet te abonneren om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe afleveringen van deze podcastserie. Aan het eind van iedere maand gaan we in elke aflevering met een van onze inspirerende lectoren de diepte in over een gebied waarop de wereld in hoog tempo verandert. 

Donderdag 29 september vindt op Inholland Rotterdam het Seminar Veiligheidsbeleving in de 21e eeuw plaats ter gelegenheid van de promotie van Marnix Eysink Smeets. Aanmelden kan via de link.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Frank
27
September
2022
Marnix,
goed dat je dit geluid pertinent afgeeft! En nu ook deelbaar vai een pod, dus dat heb ik ook direct gedaan.