Alkmaar,
17
oktober
2018
|
15:47
Europe/Amsterdam

Sustainable Systems: rapport bomvol duurzame kennis

Associate lector Fred Gardner geeft trotse presentatie tijdens Meet Up Terra Technica

Dagvoorzitter Dook van den Boer en associate lector Fred Gardner

Hoe ontwerp je een energiesysteem dat nu én in de toekomst duurzaam is? Daar deden studenten van Inholland onderzoek naar. Voor het onderzoek kozen ze het eiland Texel als studieobject. Fred Gardner, associate lector Innovatiemodellen Duurzame Energie bij Inholland Alkmaar, begeleidde het onderzoek. Hij schreef er het rapport Sustainable Systems over, dat hij tijdens de TerraTechnica Meet Up presenteerde op 16 oktober bij Inholland Alkmaar.

De associate lector zegt trots te zijn op de vele disciplines binnen Inholland die het mogelijk maken om relatief eenvoudig multidisciplinaire teams samen te stellen. Deze teams gaan met elkaar aan de slag op Texel met systeemdenken tijdens de volgende Planet Texel in maart. "Het onderzoek heeft veel informatie opgeleverd. De oplossingen voor Texel kunnen ook op grotere en soms ook op kleinere schaal worden toegepast.”

Duurzaam Texel
In hun onderzoek hebben de studenten, onder begeleiding van docenten, uitgewerkt hoe je duurzaam aan de energievraag van Texel kunt voldoen. Ze deden dat volgens de aanpak van systeemdenken. Gardner: “Dat is de beste manier om dit soort complexe problemen aan te pakken. We hebben het probleem opgedeeld in deelproblemen en daarvan modellen gemaakt waarin oorzaak en gevolg verband met elkaar hebben. Zo vereenvoudig je de werkelijkheid en creëer je verschillende mogelijke scenario’s.”

Fred Gardner, associate lector Innovatiemodellen Duurzame Energie
'Het onderzoek heeft veel informatie opgeleverd. De oplossingen voor Texel kunnen ook op grotere en soms ook op kleinere schaal worden toegepast.'
Fred Gardner, associate lector Innovatiemodellen Duurzame Energie

Totale systeem overzien
‘Planet Texel’ wordt als concept en studiecase opgenomen in het onderwijsprogramma van Inholland. Zo kunnen toekomstige ingenieurs leren kleine en middelgrote energienetten te ontwerpen. “Het gaat hier om systemen die energie leveren op basis van het aanbod van de natuur”, zegt Gardner. “Die systemen kunnen zonder goede energieopslag en een ‘slim’ net niet aan de variabele vraag van de gebruiker voldoen. Daarom moet de ontwerper het totale systeem kunnen overzien om daarin deelprocessen functioneel te kunnen ontwerpen. Daarna kunnen we verschillende technologieën echt op Texel testen en demonsteren in een field experiment.”

Gevolgen in beeld brengen
Complexe maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering en energievoorziening vragen om nieuwe, creatieve oplossingen. “Het begrijpen en modelleren van systemen kan daarbij inzicht geven”, zegt Gardner. “Dit inzicht kan worden gebruikt bij het maken van keuzes en beleid. Het geeft ook een beeld van mogelijke negatieve gevolgen voor de samenleving op langere termijn. Als je door de bril van Sustainable Systems kijkt, word je gedwongen te kijken naar de gevolgen van een ontwerpkeuze. Het rapport geeft diverse oplossingsrichtingen aan. De mensen die de beslissingen moeten nemen, kunnen op basis daarvan keuzes maken.”

Duurzaam zijn op drie gebieden
In het systeemdenken heeft iedere actie invloed op het totaal en op verschillende gebieden. Er zijn drie gebieden die de duurzaamheid bepalen: economie, milieu en samenleving. Gardner: “Die drie gebieden hangen heel sterk met elkaar samen. Je bent alleen duurzaam bezig als je met alle drie rekening houdt. Veel beslissingen worden bijvoorbeeld vooral beïnvloed door wat maatschappelijk verantwoord is.”

Samenwerking uitbreiden
Hogeschool Inholland Alkmaar gaat samen met regionale spelers, waaronder ECN en het bedrijfsleven, een Centre of Expertise opzetten. Die samenwerking maakt verdieping van kennis mogelijk voor studenten en onderzoekers. Het Centre of Expertise richt zich vooral op het regionale (decentrale) energienet. Zo werkt het mee aan een toekomstbestendige energievoorziening.

Download het rapport Sustainable Systems.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.