Big Data Analytics

Docent Ido de Baat - module Big Data Analytics

De grote kracht van docent en lead data scientist Ido de Baat? Zijn talent om ingewikkelde vraagstukken in kaart te brengen en te visualiseren, zodat een logische oplossing overblijft. Dankzij zijn academische achtergrond en praktijkervaring met data science weet hij namelijk precies hoe je zoiets structureel aanpakt. Naast Novalinq doceert hij bij de hogescholen van Amsterdam & Den Haag en Inholland. Verder kickstart hij diverse data-science projecten in zijn rol als lead data scientist.

Ido rolde het vakgebied binnen omdat hij zelf data science nodig had. Na het summa cum laude afronden van zijn architectuurstudie aan de Duitse Alanus University, werkte hij voor een aantal grote Duitse architectenbureaus. Hier was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van sociale projecten. Denk aan het leefbaar maken van een landelijke regio, stadskwartier of om een volkstuin te realiseren. Vanwege de grote maatschappelijke impact van deze projecten was goede data hard nodig. Wat speelt er? Binnen welke context werken we? Welk overheidsbeleid is er al? Welke alternatieven kunnen we bieden? Vandaar dat Ido in de wereld van data science dook, op zoek naar antwoorden. Hier merkte hij dat de ontwikkelingen keihard gaan. Iets dat goed past bij zijn datagedreven manier van denken en werken. Alleen merkte hij dat de architectuurwereld te weinig in wilde springen op deze nieuwe mogelijkheden. De overstap naar data science was daarna snel gemaakt.

Zelf ziet hij veel overeenkomsten tussen zijn rol als data scientist en architect. In zijn ogen is een gebouw eigenlijk een technisch bolwerk van staal en stenen. Iemand moet die dusdanig vormgeven dat het perfect past binnen een bepaalde omgeving. Voor een digitaal project gelden dezelfde principes. Processen in kaart brengen, belangen afwegen, beleid toetsen en met goede oplossingen komen die de doelgroep begrijpt.

Volgens Ido komt data niet uit de lucht vallen. Door alle data over alle kanalen rondom een proces te koppelen, op te schonen en te verbeteren, zorg je voor inzichten die anders verborgen blijven. Zijn advies voor iedereen die ook de wereld van data science in wil stappen? Het is slechts een verzamelbegrip. Zie het als een logisch gevolg van processen. Een aaneenschakeling van taken die je uitvoert en keuzes die je maakt. Met een beetje kennis van deze technieken en een business achtergrond kun je ongelofelijk veel bereiken.

Ido de Baat, docent Big Data Analytics

Terug naar Docenten

Interesse in deze module? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is deze module iets voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven