Big Data Business Analist opleiding

Wat doet een data-analist?

Als data-analist ben je verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens om antwoorden te vinden op belangrijke bedrijfsvragen. Vaak combineer je hierbij (big) data vanuit verschillende informatiebronnen. Met deze informatie en adviezen kun je het management van jouw bedrijf of organisatie laten zien waar er (commerciële) kansen liggen of juist risico's ontstaan. Het is belangrijk dat je als data-analist een sterk analytisch vermogen hebt, maar ook over goede communicatieve vaardigheden beschikt, zodat je jouw output en adviezen op heldere wijze kunt presenteren aan collega's.

Welke tools gebruikt een data-analist?

Een data-analist gebruikt een brede toolkit met verschillende tools, afhankelijk van hun specifieke doeleinden. Dit kan variëren van geavanceerde statistische software zoals R, tot minder complexe oplossingen zoals Microsoft Excel. Andere gebruikte tools zijn o.a. SQL-servers, machine learning producten, data clustering, data mining en datavisualisatietools, zoals Microsoft PowerBI en ggplot. 

Is er veel vraag naar data-analisten?

Ja, data-analisten zijn op dit moment veelgevraagd binnen bedrijven en organisaties. Het hebben, goed inrichten én toepassen van (big) data levert immers grote voordelen op. Data biedt de kans om slimmer en effectiever dan je concurrent te zijn. Hiermee wordt datagedreven werken steeds belangrijker. Niet voor niets heeft het UWV het beroep data-analist opnieuw als kansrijk aangemerkt, evenals de beroepen business intelligence specialist en data scientist. 

Hoe word je data-analist?

Een geschikte opleiding om jezelf te ontwikkelen tot data-analist is de post-hbo opleiding Big Data Business Analist van Inholland Academy. Deze praktijkgerichte opleiding is bedoeld voor iedereen die:

  • aan de slag wil als (big) data-analist;
  • met PowerBI rapportages wil kunnen bouwen;
  • in korte tijd de meest relevante big data tooling wil beheersen;
  • grip wil krijgen op data gedreven werken en de kansen hiervan wil benutten.

Om toegelaten te worden ben je in bezit van een hbo-diploma of een gelijkwaardige combinatie van opleiding en praktijkervaring.

Data-analist worden? Volg de post-hbo opleiding Big Data Business Analist bij Inholland Academy