Opleiding WMO consulent

Docent Peter Derksen


"Een goede WMO-consulent kan met iedereen een keukentafelgesprek voeren"

Peter Derksen is docent en studentbegeleider bij de opleiding tot WMO-consulent van Inholland Academy. Hij studeerde pedagogiek/onderwijskunde en Nederlands en werkte jarenlang als social worker bij een gemeente.

"WMO-consulenten zijn op dit moment veelgevraagd. Daarom heb ik samen met Samantha Dooper vorm en inhoud gegeven aan de opleiding tot WMO-consulent in Alkmaar. Onze deelnemers komen vooral uit de regio Noord-Holland-Noord, maar we willen ook belangstellenden buiten de regio bereiken. Daarom is er inmiddels ook een online versie van de opleiding. Waar ik trots op ben is dat de deelnemers die bij ons afstuderen gelijk een functie als consulent vinden én terugkrijgen dat hun kennisniveau hoog ligt.

Keukentafel

De kracht van onze opleiding ligt onder andere in blok twee, waar je werkt aan je gespreksvaardigheden aan de keukentafel. Tijdens zo’n keukentafelgesprek probeer je als WMO-consulent de hulpvraag van een inwoner van de gemeente duidelijk te krijgen. Belangrijk is dus dat je een gesprek kunt voeren met mensen uit alle lagen van de bevolking. Ook uniek aan onze opleiding is dat je de mogelijkheid hebt stage te lopen bij gemeente Alkmaar.

Eigen ervaring

Ik vind het leuk om te zien hoe deelnemers zich als groep, maar ook individueel, ontwikkelen. Ik begeleid ze bij de studie en verzorg intervisiebijeenkomsten. Zelf heb ik twintig jaar als social worker gewerkt bij een middelgrote Nederlandse gemeente en leidinggegeven aan andere social workers. Ik weet dus goed hoe de praktijk eruitziet. Die ervaring neem ik mee als docent.

Juinen

Ooit konden twee deelnemers geen gemeente voor hun afstudeeropdracht vinden. Vervolgens heb ik met deze deelnemers een afstudeercasus ontwikkeld die zich afspeelde in de fictieve gemeente Juinen. De deelnemers hebben op basis van een fictieve, maar op de realiteit gebaseerde casus, een uitstekend onderzoek afgeleverd. Bij de diploma-uitreiking vroeg grappig genoeg niemand van de aanwezigen zich af waar deze gemeente in Noord-Holland te vinden zou zijn.

Instrumentenbouwer

Naast mijn werk in het onderwijs geef ik muziekworkshops Cajon en Streetpercussion. Ik bouw mijn instrumenten zelf, zowel voor de workshops als in opdracht van percussionisten en conservatoria. Zelf houd ik het meeste van jazzmuziek. Ook lees ik graag, vooral werk van Simon Vestdijk, Herman Hesse en Franz Kafka."Peter Derksen

docent post-hbo opleiding WMO consulent

Terug naar Docenten

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven