Opleiding Specialisatie Jonge Kind

Docent Joëlle Tiebie-Woudstra"Mijn naam is Joëlle Tiebie-Woudstra, ik ben moeder van vier kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en een enthousiast (ortho)pedagoog.

Na de Ipabo in 1999 afgerond te hebben, ben ik orthopedagogiek aan de Vrije Universiteit gaan studeren en heb ik deze studie in 2003 afgerond. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat mijn passie lag bij het onderwijs en ben ik – na zeven jaar in het basisonderwijs in verschillend functies werkzaam te zijn geweest – op Hogeschool Inholland gaan werken als docent pedagogiek. Inmiddels heb ik verschillende nieuwe opleidingen afgerond en ben ik ook werkzaam als beeldcoach, voorzitter van de sectie pedagogiek, vice-voorzitter examencommissie, trajectbegeleider bij de VELON, lid van de OGO-academy en ben ik in nauwe samenwerking met Marleen Monsees werkzaam bij de opleiding nascholing Specialisatie jonge kind van Inholland Academy.

Drijfveer

Mijn drijfveer om bij Inholland Academy les te geven, hangt samen met mijn hart voor het jonge kind en het plezier dat ik beleef om de kennis die ik zelf heb door te geven aan de deelnemers. Vorig jaar zijn we gestart om de opleidingsbijeenkomsten die Marleen en ik samen verzorgen op een basisschool in de rijke leeromgeving van de school en het klaslokaal vorm te geven. Hierbij maken we vanuit de theorie de vertaalslag naar de praktijk, waarbij de deelnemers geïnspireerd worden door alles wat ze zien, doen en ervaren. Het mooie van de samenwerking tussen Marleen en mij is dat we elkaar aanvullen en dat de theorie direct zichtbaar wordt gemaakt met praktijkvoorbeelden, waarna de deelnemers dit gaan toepassen in de praktijk.

Dynamisch

De opleiding is dynamisch en er komen diverse onderwerpen en vakken aan bod. Zo wordt er o.a. les gegeven over spel, het opzetten van thematisch onderwijs op een betekenisvolle manier, klassenmanagement, het brein, rouwverwerking, seksuele vorming en yoga. Hierbij werken we met experts die veel ervaring en kennis hebben opgedaan t.a.v. de verschillende onderwerpen en de brug kunnen slaan naar het jonge kind in de praktijk. We geven bij de bijeenkomsten opdrachten, zodat steeds de transfer kan worden gemaakt tussen dat wat ze hebben geleerd en de wijze waarop ze het praktisch vorm kunnen geven. De ervaring wordt vervolgens uitgewisseld. Daarnaast is er een eindopdracht over visieontwikkeling en verhalend ontwerp of thematisch werken waar de deelnemers gedurende de opleiding aan kunnen werken. Dit wordt met een feestelijke en inspirerende eindpresentatie afgerond.

Het maakt mij enthousiast om te zien hoe deelnemers de kennis toepassen in de praktijk en verandering zien bij de leerlingen, collega’s en zichzelf. Zo vertelde een deelnemer bijvoorbeeld dat ze haar lokaal – na de input die ze hierover heeft gekregen – meteen anders heeft ingericht en dat ze bewuster mee is gaan spelen met het spel. Hierdoor was een kind in staat zijn emoties te verwerken en zag ze meer betrokkenheid bij de kinderen.

Uitwisseling

Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte voor uitwisseling en juist dat maakt de opleiding ook verrijkend. Er is vaak veel herkenning wanneer de deelnemers praktijkvoorbeelden delen. Na de opleiding zijn de deelnemers in hun rol als specialist jonge kind in staat om het onderwijs op een betekenisvolle wijze vorm te geven en hebben ze veel kennis en ervaring opgedaan op verschillende vakgebieden. Ze kunnen ook hun collega’s hiermee inspireren.

Graag zou ik de komende jaren deze rol blijven vervullen. Ook als docent blijf je voortdurend in ontwikkeling. Ik hoop dat veel leerkrachten zich mogen blijven verwonderen en door de ogen van het (jonge) kind blijven kijken en vervolgens een vuur zullen ontsteken waarbij ruimte is voor spel en creativiteit. Ik eindig dan ook graag met de quote:"

"Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vuur…" - William Butler Yeats


Terug naar Docenten

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven