Opleiding Schuldhulpverlening

Deelnemer Erik Teutscher over post-hbo Schuldhulpverlening

 "Tijdens de bijeenkomsten herkende ik in de theorie veel uit de praktijk en andersom kon ik in de klas opgedane kennis onmiddelijk in de praktijk toepassen. Hierdoor ging mijn ontwikkeling razendsnel. Mijn middelbare school ben ik begonnen op het VWO en deze heb ik zonder diploma in HAVO 4 verlaten. Vanwege mijn interesse voor voertuigen ben ik daarna een 2-jarige chauffeursopleiding gaan volgen aan een Streekschool, het huidige ROC. Nadat ik het diploma had behaald, ben ik blijven werken bij het transportbedrijf waar ik mijn stage had gedaan. In de loop der jaren heeft mijn ontwikkeling echter niet stil gestaan en heb ik mijn algemene kennis verbreed. Ik heb ook vaak nagedacht over een ander beroep, maar een drukke baan en financiële verplichtingen maakten het moeilijk om een opleiding te gaan volgen.

Totdat ik in januari 2015 mijn baan verloor, omdat het al langer slecht ging bij het bedrijf waar ik toen werkte. Ik was inmiddels in een positie gekomen, waarin ik de kans had om mij om te scholen en heb deze gelegenheid met beide handen aangepakt om op zoek te gaan naar een beroep dat bij mij past. Ik kwam uit bij het beroep schuldhulpverlener. Dit vanwege persoonlijke ervaringen op financieel/administratief vlak en omdat ik het vak vond passen bij mij als mens; sociaal betrokken en dienstverlenend.

In mijn zoektocht naar een passende opleiding kwam ik via internet bij Inholland Academy terecht. Daar worden proeflessen gegeven om een indruk te krijgen over de opleiding. Tijdens die les werd mijn enthousiasme voor het beroep van schuldhulpverlener aangewakkerd en kreeg ik het idee dat dit goed bij mij zou passen. Het viel alleen niet mee om een stageplaats te vinden, maar via opleidingsadviseur Esther Lute ben ik in contact gekomen met iemand die werkt bij een sociaal wijkcentrum in Zaandam en die de opleiding Schuldhulpverlener ook recentelijk had gevolgd. Na een uitvoerig gesprek met haar te hebben gevoerd, gaf ze mij een stageplek.

De opleiding Schuldhulpverlening en stage gingen hand in hand. Theorie en praktijk vulden elkaar goed aan. Tijdens de bijeenkomsten herkende ik in de theorie veel uit de praktijk en andersom kon ik in de klas opgedane kennis onmiddelijk in de praktijk toepassen. Hierdoor ging mijn ontwikkeling razendsnel. De lessen heb ik met veel plezier gevolgd en dat lag ook voor een groot deel aan de wijze waarop de docenten dit deden. Ik kijk er met een goed gevoel op terug.

Nadat ik de opleiding met goed gevolg heb afgesloten, ben ik als vrijwilliger blijven werken in het wijkcentrum in Zaandam. Ik voel me daar erg op mijn plek en kan mij er verder ontwikkelen in de schuldhulpverlening. Uiteindelijk heb ik sinds juni 2017 een vaste baan als schuldhulpverlener. Wat ik met mijn verhaal wil meegeven, is dat het belangrijk is om mensen niet te categoriseren. Sommige mensen zijn laatbloeiers bij wie de ontwikkeling niet volgens het boekje verloopt en die, net als ik, op een latere leeftijd de draad weer oppakken."

Erik Teutscher - post-hbo opleiding Schuldhulpverlening

Erik Teutscher, deelnemer Schuldhulpverlening

Terug naar In het kort

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven