De Inholland pabo: drie leerroutes

Leren op een manier die bij je past

Als student aan de Inholland pabo kun je studeren op een manier die bij jou past. Je kunt kiezen uit 3 zogenaamde routes. Welke route het beste bij je past, hangt af van:

 • de mate waarin jij al in staat bent je eigen studie goed te organiseren,
 • jouw behoefte aan instructie en begeleiding en
 • of je al praktijkervaring hebt (al of niet in het onderwijs).

Voor de duidelijkheid, alle leerroutes zijn gestructureerd en begeleid, maar verschillen in de mate waarin jij zelf aan het stuur zit. Na elke studiefase kun je wisselen van leerroute. In elke leerroute wordt gewerkt aan het vergroten van jouw zelfregie.

Welke route heeft jouw voorkeur?

Hieronder staan de drie leerroutes kort uitgelegd. Lees ze rustig door, tijdens het intakegesprek (tussen aanmelding en start van de opleiding), gaan we hierover verder met jou in gesprek.

Let op: ga je studeren in deeltijd? Om je deeltijdstudie succesvol te kunnen doen, is het belangrijk dat jij je studie zelf redelijk kunt organiseren. Daarom kun je voor deeltijd alleen de gemengde of zelfgestuurde route kiezen. 

 1. Voorgestructureerd

  Ga je voor het eerst een hbo-opleiding doen? Of weet je van jezelf, dat je nog (beter) moet leren je eigen studieactiviteiten te organiseren? Dan zit je bij de voorgestructureerde route goed. Dit is de meest voorspelbare route die er is. Je hebt hier het meest contact met jouw studentbegeleiders en bent vaak op de hogeschool en in de praktijk, samen met medestudenten. Je kunt in deze route veel uitleg en voorbeelden verwachten. Hoe, waar en wanneer je studeert ligt in deze route meer vast dan in de andere routes. We nemen je aan de hand mee, om tijdens je studie steeds meer zelf de regie over te nemen.

 2. Gemengd

  Jij kunt je eigen studeeractiviteiten redelijk plannen en uitvoeren, maar vindt het wel fijn om daar ruggesteun bij te krijgen. Naast een flinke hoeveelheid zelfstudie krijg je extra structuur aangeboden om jouw studie succesvol te doorlopen. Je hebt uiteraard vaste begeleiders, die je op gezette tijden spreekt. Bij de start van de opleiding stel je samen met je begeleider een plan op hoe jij de onderwijseenheden gaat doorlopen. In deze route, zal dat een mix zijn van regelmatig samenwerken met andere studenten uit je studiegroep op de hogeschool en andere keren zelfstandig, digitaal vanuit huis of op je werk. Je kunt in deze leerroute veel praktijkvoorbeelden verwachten die duidelijk gelinkt zijn aan de theorie. Mogelijk draag je zelf praktijkcases aan, als je al in het onderwijs werkt.

 3. Zelfgestuurd

  Jij weet goed van jezelf wat je al kunt en wat je nog moet leren. Waarschijnlijk heb je al werkervaring, al of niet in het onderwijs. Het organiseren van een studie heb je aantoonbaar in de vingers. Vanuit de basisstructuur die wij bieden kun jij prima de rest zelf plannen. In vergelijking met de andere leerroutes, heb je in deze route daarom vanaf het begin de maximale regie over hoe, waar en wanneer jij studeert. Je bepaalt samen met je studentbegeleiders wat voor soort instructie en begeleiding je nodig hebt en hoe je invulling geeft aan je praktijkonderwijs. Instrueer jij bijvoorbeeld jezelf via de online leermaterialen of door aan te sluiten bij een college? Hoe vaak spreek je je begeleiders en doe je dat online of live? Welke kennis of vaardigheden beheers je al en hoe kun je dat zo snel mogelijk aantonen? Wil je meer vlieguren maken in de praktijk en minder onderwijs op de hogeschool krijgen? Het kan!

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!